PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
OSMANELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Türk Vergi Sistemi
TUR254
1
3 + 0
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Turizm ve Otel İşletmeciliği -
Ön Lisans
(Sözlü ve görsel anlatım, sunum, tartışma.)
Amaç
Bu dersin amacı; Türk vergi sisteminde dolaylı ve dolaysız olarak alınan vergilerin incelenmesi ve açıklanmasıdır.
Ders İçeriği
Türk vergi Sisteminde gelir, harcama ve servet üzerinden alınan vergilerin incelenmesi ve açıklanmasıdır.
Hafta
Konu
1
Vergilemeye ilişkin temel kavramlar
2
Gelir kavramı ve gelirin özellikleri
3
Mükellef kavramı, tam mükellef ve dar mükellef ayrımı
4
Türk vergi sisteminde dolaylı ve dolaysız vergi ayrımı
5
Ticari kazanç
6
Ticari kazanç
7
Zirai kazanç
8
Ücret, Serbest meslek kazancı
9
Gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı
10
Diğer kazanç ve iratlar, gelir vergisinin tarhı, gelir vergisi tarifesi
11
Kurumlar vergisi
12
Harcamalar üzerinden alınan vergiler (Katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, gümrük vergisi, damga vergisi, vd.)
13
Harcamalar üzerinden alınan vergiler (Katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, gümrük vergisi, damga vergisi, vd.)
14
Servet vergileri
Program Çıktıları
1
Turizm sektörü hakkında genel bilgi sahibi olmak; turizm sektörü ile ilgili ulusal ve uluslararası temel kavramları öğrenir.
2
Otel işletmelerinin temel faaliyet konularıyla ilgili bilgi ve beceriye sahip olur.
3
Seyahat acenteciliği, tur operatörlüğü, turizm coğrafyası, muhasebe, rekreasyon gibi konularda genel bilgiye sahip olur.
4
Yiyecek-içecek, servis, menü planlama, ön büro işlemleri (rezervasyon alma, oda satışı, müşteri karşılama vb.), kat hizmetleri ile ilgili işlemler (odaların temizlik ve düzeni vb.) konularında bilgi sahibi olur.
5
Turizmde yönetim ve pazarlama konularında genel bilgiye sahip olur.
6
Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir.
7
Birlikte çalıştığı bireylerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmesine katkı sağlar ve performanslarını adil biçimde değerlendirir.
8
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanır.
9
Turizm sektöründe yeterli olabilecek derecede en az bir yabancı dil bilir.
10
Turizm sektöründeki sorunları tanımlayabilir, analiz edebilir ve çözüm önerileri geliştirebilir.
11
Turizm hizmetlerini gerçekleştirirken müşterilerle etkin iletişim kurabilme yeteneğine sahip olur.
12
Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanır.
13
Mesleki etik, sosyal sorumluluk ve çevre bilincine sahip olur.
14
Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili konularda edindiği bilgi ve becerileri sürekli geliştirir ve turizm alanıyla ilgili yenilik ve gelişmeleri takip eder.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
Vergilemeye ilişkin temel kavramları ifade edebilecektir.
1
1
4
1
4
5
1
1
1
3
1
1
5
1
Gelir kavramı ve gelirin özelliklerini ifade edebilecektir.
1
1
5
1
4
3
1
1
1
2
1
1
3
1
Gelirin unsurlarını açıklayabilecektir.
1
1
5
1
3
4
1
1
1
2
1
1
3
1
Gelirin unsurları ile ilgili temel bilgi sahibi olacaktır.
1
1
5
1
3
3
1
1
1
2
1
1
3
1
Gelir, harcama ve servet üzerinden alınan vergileri açıklayabilecektir.
1
1
5
1
3
4
1
1
1
3
1
1
3
1
Ortalama Değer
1
1
4,8
1
3,4
3,8
1
1
1
2,4
1
1
3,4
1
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/423496