PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
OSMANELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Turizm Sosyolojisi
TUR225
2
3 + 0
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Turizm ve Otel İşletmeciliği -
Ön Lisans
( Örgün, Yüz yüze)
Amaç
Tüketim, serbest zaman, emek, sanayileşme kavramları üzerinden sosyolojik bir perspektife dayalı olarak turizm faaliyetini ve turist bakışını açıklamak.
Ders İçeriği
Sosyolojiyle ilgili kavramların yanı sıra turizmin ve turist bakışının unsurları bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.
Hafta
Konu
1
Toplumsal Yapı ve Toplumsal İlişkiler
2
Turizm Sistemi, Modern Öncesi Dönemde Turizm, Kitle Turizmi ve Kitle Turizminin Ön Koşulları
3
Turist Bakışı
4
Turizm Sosyolojisi Kuramları I
5
Turizm Sosyolojisi Kuramları II
6
Serbest Zamanın Kavramsallaştırılması, Serbest Zaman Sosyolojisinin Ana Temaları
7
Ara Sınav
8
Kitle Turizmi ve Deniz Kıyısı Tatil Yerlerinin Yükselişi ve Düşüşü
9
Turizm Endüstrisinin Değişen Ekonomisi
10
Turist Bakışı Altında Çalışmak
11
Kültürel Değişimler ve Turizmin Yeniden Yapılanması
12
Modernlik ve Turizm
13
Görmek ve Temalandırmak
14
Dönem Değerlendirmesi
Program Çıktıları
1
Turizm sektörü hakkında genel bilgi sahibi olmak; turizm sektörü ile ilgili ulusal ve uluslararası temel kavramları öğrenir.
2
Otel işletmelerinin temel faaliyet konularıyla ilgili bilgi ve beceriye sahip olur.
3
Seyahat acenteciliği, tur operatörlüğü, turizm coğrafyası, muhasebe, rekreasyon gibi konularda genel bilgiye sahip olur.
4
Yiyecek-içecek, servis, menü planlama, ön büro işlemleri (rezervasyon alma, oda satışı, müşteri karşılama vb.), kat hizmetleri ile ilgili işlemler (odaların temizlik ve düzeni vb.) konularında bilgi sahibi olur.
5
Turizmde yönetim ve pazarlama konularında genel bilgiye sahip olur.
6
Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir.
7
Birlikte çalıştığı bireylerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmesine katkı sağlar ve performanslarını adil biçimde değerlendirir.
8
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanır.
9
Turizm sektöründe yeterli olabilecek derecede en az bir yabancı dil bilir.
10
Turizm sektöründeki sorunları tanımlayabilir, analiz edebilir ve çözüm önerileri geliştirebilir.
11
Turizm hizmetlerini gerçekleştirirken müşterilerle etkin iletişim kurabilme yeteneğine sahip olur.
12
Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanır.
13
Mesleki etik, sosyal sorumluluk ve çevre bilincine sahip olur.
14
Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili konularda edindiği bilgi ve becerileri sürekli geliştirir ve turizm alanıyla ilgili yenilik ve gelişmeleri takip eder.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
Uluslararası turizm sisteminin işleyişi ve ana aktörlerini açıklar.
2
1
1
1
2
2
2
1
2
2
2
2
2
3
Turizm ve tüketim arasındaki ilişkileri açıklar.
1
2
1
1
2
2
2
1
1
2
2
2
2
3
Serbest zaman ve turizm kavramlarını sosyolojik olarak açıklar.
1
1
2
1
1
1
1
1
1
2
1
1
2
3
Turizmi farklı sosyolojik perspektiflere göre tanımlar.
1
1
1
1
1
1
1
1
1
3
2
2
2
3
Turizmin yerel topluluklar üzerindeki ekonomik, toplumsal ve kültürel etkilerini açıklar.
2
1
1
1
2
2
2
1
1
3
2
2
2
3
Ortalama Değer
1,4
1,2
1,2
1
1,6
1,6
1,6
1
1,2
2,4
1,8
1,8
2
3
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/423533