PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
OSMANELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Finansal Yönetim
TUR240
2
3 + 0
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Turizm ve Otel İşletmeciliği -
Ön Lisans
(Konu anlatımı ve örnek çözümler.)
Amaç
Finansal yönetiminin temel ilkelerini ve işletmelerin firma değerine katkı yapan yatırım ve finansman kararlarının nasıl alındığını anlatmak.
Ders İçeriği
Finansal tablolar, mali analizler, Yatay Analiz, Yüzde Yöntemiyle Analiz, Oran Analizleri, Karlılık Analizleri, Kısa-Orta-Uzun Vadeli Finansman Kaynakları ve Yönetimi, Menkul Varlıklar ve Değerleme, Türev Ürünler, Çalışma Sermayesi, Sermaye Bütçelemesi.
Hafta
Konu
1
Finansal Yönetime Giriş
2
Finansal Tablolar ve Mali Analiz
3
Dikey (Yüzde Yöntemi ile) Analiz
4
Yatay Analiz Teknikleri
5
Oran Analizi
6
Likidite ve Kısa Dönemli Borç Ödeme Gücü
7
Kârlılık Analizi
8
Yatırım Bütçelemesi ve Kararları
9
Kısa Vadeli Finansman Kaynakları
10
Orta ve Uzun Vadeli Finansman Kaynakları
11
İşletmelerde Büyüme-Şirket Birleşmeleri
12
Menkul Varlıklarda Değerleme ve Türev Ürünler
13
İşletmelerde Finansal Başarısızlık
14
Çok Uluslu İşletmelerde Çalışma Sermayesi Yönetimi, Sermaye Bütçelemesi ve Kaynak Yönetimi
Program Çıktıları
1
Turizm sektörü hakkında genel bilgi sahibi olmak; turizm sektörü ile ilgili ulusal ve uluslararası temel kavramları öğrenir.
2
Otel işletmelerinin temel faaliyet konularıyla ilgili bilgi ve beceriye sahip olur.
3
Seyahat acenteciliği, tur operatörlüğü, turizm coğrafyası, muhasebe, rekreasyon gibi konularda genel bilgiye sahip olur.
4
Yiyecek-içecek, servis, menü planlama, ön büro işlemleri (rezervasyon alma, oda satışı, müşteri karşılama vb.), kat hizmetleri ile ilgili işlemler (odaların temizlik ve düzeni vb.) konularında bilgi sahibi olur.
5
Turizmde yönetim ve pazarlama konularında genel bilgiye sahip olur.
6
Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir.
7
Birlikte çalıştığı bireylerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmesine katkı sağlar ve performanslarını adil biçimde değerlendirir.
8
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanır.
9
Turizm sektöründe yeterli olabilecek derecede en az bir yabancı dil bilir.
10
Turizm sektöründeki sorunları tanımlayabilir, analiz edebilir ve çözüm önerileri geliştirebilir.
11
Turizm hizmetlerini gerçekleştirirken müşterilerle etkin iletişim kurabilme yeteneğine sahip olur.
12
Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanır.
13
Mesleki etik, sosyal sorumluluk ve çevre bilincine sahip olur.
14
Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili konularda edindiği bilgi ve becerileri sürekli geliştirir ve turizm alanıyla ilgili yenilik ve gelişmeleri takip eder.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
Finansal yönetimin amaçları ve görevlerini açıklayabilir
1
1
3
1
3
1
1
1
1
4
1
1
1
1
Finansal analiz yöntemlerini tanımlayabilir
1
1
3
1
3
1
1
1
1
4
1
1
1
1
Finansman kaynaklarını tanımlayabilir
1
1
3
1
4
1
1
1
1
5
1
1
1
1
Sermaye maliyetini açıklayabilir
1
1
3
1
5
1
1
1
1
5
1
1
1
1
Finansal planlama ve finansal karar alma süreçlerini açıklayabilir
1
1
3
1
5
1
1
1
1
5
1
1
1
1
Ortalama Değer
1
1
3
1
4
1
1
1
1
4,6
1
1
1
1
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/423547