PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
MESLEK YÜKSEKOKULU
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Gıda Biyoteknolojisi
GKA128
1
3 + 0
5,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi -
Ön Lisans
(Yüz yüze)
Amaç
Biyoteknoloji, moleküler biyoloji ve moleküler genetik ile ilgili temel kavramları vermek, biyoteknolojinin gıda endüstrisinde uygulama alanları ve genetiği değiştirilmiş gıdaların güvenliği hakkında bilgiler vermektir.
Ders İçeriği
Biyoteknoloji ile ilgili temel kavramlar, tanımı ve gelişim tarihi, uygulama alanları, nükleik asitlerin kimyasal yapıları, fonksiyonları ve biyosentezi, genetik mühendisliğinin esasları, rekombinant DNA teknikleri, mutasyon, rekombinant DNA teknolojisi kullanılarak üretilen gıdalar, genetiği değiştirilmiş gıdaların güvenliği ve etiketlenmesi, gıda sanayiinde biyoteknolojik uygulamalar.
Hafta
Konu
1
Biyoteknolojinin tanımı, tarihi, temel kavramlar
2
Biyoteknolojinin uygulama alanları
3
Biyoteknolojinin uygulama alanları
4
Gıdalarda biyoteknolojik uygulamalar
5
Nükleik asitler ve DNA sentezi
6
RNA ve protein sentezi
7
Genetik rekombinasyon
8
Gen aktarım yöntemleri
9
Gen aktarım yöntemleri
10
Rekombinant DNA teknolojisi
11
Rekombinant DNA moleküllerinin ve organizmaların oluşturulması
12
DNA'nın in-vitro koşullarda çoğaltılması
13
Genetiği değiştirilmiş organizmalar ve gıdalar hakkında genel bilgi ve üretim teknikleri
14
Genetiği değiştirilmiş gıdaların güvenliği ve yasal düzenlemeler
Program Çıktıları
1
Matematik, fen bilimleri ve kendi alanı ile ilgili yeterli düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme becerisi.
2
Temel düzeyde bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile alanındaki yazılımları, donanımları kullanma becerisi.
3
Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi, tarihi değerlere ve insan haklarına saygılı olma.
4
Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilme ve düşüncelerini ve önerilerini paylaşabilme; kendisini ve mesleğini temel düzeyde bir yabancı dilde (İngilizce) ifade edebilme becerisi.
5
Mesleği ile ilgili, modern yöntemleri, modern teknik ve hesaplama araçlarını ve bilişim teknolojilerini kullanabilmek.
6
Yönetim sistemlerinin kurulması, yürütülmesi, akredite edilmesi, denetlenmesi veya mevcut sistemin iyileştirilmesinde öncü rol üstlenme becerisi.
7
Problemleri analiz edebilme, çözüm önerileri geliştirebilme ve uygun yöntem veya modelleme tekniklerini uygulayabilme becerisi.
8
Güvenli gıda üretimiyle ilgili koşulları bilme ve bu koşulları yerinde sağlayabilmek. Gıda bilim dalı alanı ile ilgili laboratuvar bilgisine ve deneyimine sahip olabilmek.
9
Gıdaların mikrobiyolojik, fiziksel, kimyasal ve besleyici özelliklerini bilme ve bunların gıda kalitesi ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini yorumlayabilmek.
10
Gıdaların kalitelerinin belirlenmesindeki temel unsurları öğrenmek ve gıda kalite ve güvenliğinin belirlenmesindeki analizleri uygulayabilme becerisi.
11
Gıda yönetmelik ve mevzuatını uygulayabilmek ve gıdaların kalite kontrollerini yapabilecek nitelikte teorik bilgi ve uygulama becerisine sahip olabilmek.
12
Geleneksel ve modern üretim yöntem ve araçları, üretim planlama, fizibilite ve fabrika düzenleme konularında bilgi sahibi olma becerisi.
13
Mesleki alanda İş sağlığı ve güvenliği, risk analizi, iş hukuku ve hukuksal sonuçları konusunda bilgisine sahip; etik ilke ve yaklaşımları kavramış, sosyal sorumluluk ve çevre bilincini kazanmış olma.
14
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olabilmek.
15
Girişimcilik, organizasyon yeteneklerini geliştirebilme ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
Biyoteknolojinin tanımı, tarihi ve gıda endüstrisinde kullanım alanları hakkında bilgi edinilmesi.
5
5
5
5
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
DNA, RNA ve protein sentezi hakkında bilgi edinilmesi
-
-
-
-
5
5
5
5
5
5
5
5
5
-
-
Rekombinant DNA teknolojisinin öğrenilmesi
-
-
-
-
-
-
-
3
3
3
5
5
-
-
-
Genetiği değiştirilmiş organizmalar ve gıdaların üretimi ve etiketlenmesinin öğrenilmesi
-
-
-
5
-
-
-
-
-
-
-
-
-
5
5
Ortalama Değer
1,25
1,25
1,25
2,5
1,25
1,25
1,25
2
2
2
2,5
2,5
1,25
1,25
1,25
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/425910