PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
MESLEK YÜKSEKOKULU
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
İçecek Teknolojisi ve Analizleri
GKA129
1
3 + 0
5,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi -
Ön Lisans
(Yüz yüze)
Amaç
Mevzuat ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak içecek üretimini kontrol etme yeterliklerinin kazandırılması, üretim süreçleri ve özellikleri konularında öğrenciye bilgi kazandırılması
Ders İçeriği
İçme suyu üretimi, Meyve suyu üretimi, Bira üretimi, şarap üretimi, distile alkolü içkiler üretimi, gazlı içecek üretimi, diğer alkolsüz içecekler (enerji içecekleri, sporcu içecekleri, şalgam vb.) üretimi. Geleneksel içecekler ve bu içeceklerin fiziksel ve kimyasal analizleri
Ders Veren
Alper Kürşat DEMİRKAYA
,
Fatih TOZOĞLU
Hafta
Konu
1
İçeceklere genel bir bakış, suyun fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri
2
İçme suyu üretimi
3
Maden sularının kaynakları, genel özellikleri ve üretimi
4
Su ve maden suyunda fiziksel ve kimyasal analizler
5
Meyve Suyu Üretimi
6
Meyve suyunda fiziksel ve kimyasal analizler, kuru madde tayini
7
Gazlı İçecek Üretimi
8
Gazlı içeceklerde fiziksel ve kimyasal analizler, karbondioksit tayini
9
Bira üretimi
10
Kefir üretimi, duyusal, fiziksel ve kimyasal özellikler
11
Kırmızı ve beyaz şarap üretimi
12
Distile alkollü içeceklerin tanıtımı ve üretimleri
13
Geleneksel içecekler, şalgam üretimi
14
Enerji içecekleri ve sporcu içecekleri
Program Çıktıları
1
Matematik, fen bilimleri ve kendi alanı ile ilgili yeterli düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme becerisi.
2
Temel düzeyde bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile alanındaki yazılımları, donanımları kullanma becerisi.
3
Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi, tarihi değerlere ve insan haklarına saygılı olma.
4
Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilme ve düşüncelerini ve önerilerini paylaşabilme; kendisini ve mesleğini temel düzeyde bir yabancı dilde (İngilizce) ifade edebilme becerisi.
5
Mesleği ile ilgili, modern yöntemleri, modern teknik ve hesaplama araçlarını ve bilişim teknolojilerini kullanabilmek.
6
Yönetim sistemlerinin kurulması, yürütülmesi, akredite edilmesi, denetlenmesi veya mevcut sistemin iyileştirilmesinde öncü rol üstlenme becerisi.
7
Problemleri analiz edebilme, çözüm önerileri geliştirebilme ve uygun yöntem veya modelleme tekniklerini uygulayabilme becerisi.
8
Güvenli gıda üretimiyle ilgili koşulları bilme ve bu koşulları yerinde sağlayabilmek. Gıda bilim dalı alanı ile ilgili laboratuvar bilgisine ve deneyimine sahip olabilmek.
9
Gıdaların mikrobiyolojik, fiziksel, kimyasal ve besleyici özelliklerini bilme ve bunların gıda kalitesi ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini yorumlayabilmek.
10
Gıdaların kalitelerinin belirlenmesindeki temel unsurları öğrenmek ve gıda kalite ve güvenliğinin belirlenmesindeki analizleri uygulayabilme becerisi.
11
Gıda yönetmelik ve mevzuatını uygulayabilmek ve gıdaların kalite kontrollerini yapabilecek nitelikte teorik bilgi ve uygulama becerisine sahip olabilmek.
12
Geleneksel ve modern üretim yöntem ve araçları, üretim planlama, fizibilite ve fabrika düzenleme konularında bilgi sahibi olma becerisi.
13
Mesleki alanda İş sağlığı ve güvenliği, risk analizi, iş hukuku ve hukuksal sonuçları konusunda bilgisine sahip; etik ilke ve yaklaşımları kavramış, sosyal sorumluluk ve çevre bilincini kazanmış olma.
14
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olabilmek.
15
Girişimcilik, organizasyon yeteneklerini geliştirebilme ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
İçme suyunun taşıması gereken özellikler ve içme suyu üretimi hakkında bilgi sahibi olunur.
-
-
-
-
-
-
-
5
4
-
4
-
-
-
-
Alkollü ve alkolsüz içecek teknolojisi hakkında bilgi sahibi olunur.
-
-
-
-
-
-
-
5
-
-
3
3
-
-
-
İçeceklerin fiziksel ve kimyasal özellikleri öğrenilir.
-
-
-
-
-
-
-
3
5
4
3
-
-
-
-
İçeceklerde yaygın olarak kullanılan fiziksel ve kimyasal analizler öğrenilir.
-
-
-
-
-
-
-
5
3
4
3
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
4,5
3
2
3,25
0,75
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/425911