PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
MESLEK YÜKSEKOKULU
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Bağımlılık ve Bağımlılıkla Mücadele
MOS132
2
2 + 0
2,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi -
Ön Lisans
(Yüzyüze)
Amaç
Bu dersin amacı, öğrencilerde bağımlılık kavramına yönelik farkındalık oluşturmak, bağımlılık türleri, nedenleri ve sonuçlarını kavratmak, bağımlı bireylerle etkili iletişim kurabilme becerilerini geliştirmek ve bağımlılıkla mücadelede kullanılan stratejileri öğretmektir. Ayrıca ders, teknolojinin olumsuz etkilerini tanıtmayı, bu etkilerle başa çıkma yöntemlerini kazandırmayı ve doğru teknoloji kullanım alışkanlıkları geliştirmeyi hedefler. Ders boyunca öğrenciler, bağımlılık kavramının tanımını, türlerini, nedenlerini, bağımlılıkla ilgili kavramsal çerçeveleri ve literatürü inceleyerek bağımlılığın bireysel ve toplumsal etkilerini analiz eder; sağlıklı baş etme stratejileri geliştirerek bu bilgileri günlük yaşamda uygulamayı öğrenirler.
Ders İçeriği
Ders kapsamında; bağımlılıkla ilgili temel kavramlar ve tanımlar, bağımlılık türleri (madde, teknoloji vb.), bağımlılığın nedenleri ve kişiyi bağımlılık sürecine hazırlayan aile, akran ve toplumsal risk faktörleri ele alınır. Bağımlı çocuk, ergen ve yetişkinlerle etkili iletişim becerileri, bağımlılıkta sosyal hizmetin önemi, bağımlılık modelleri ve önleme çalışmaları incelenir. Ayrıca bağımlılığın bireysel ve toplumsal sonuçları, bağımlılıkla mücadelede ulusal politika ve stratejiler ile tedavi ve rehabilitasyon sürecinde yeniden uyumun sağlanmasına yönelik yaklaşımlar detaylandırılır.
Hafta
Konu
1
Tanıtım, Bağımlılığa giriş
2
Bağımlılıkla İlgili Temel Kavramlar
3
Bağımlılığın Nedenleri ve Bağımlılık Süreci 1
4
Bağımlılığın Nedenleri ve Bağımlılık Süreci 2
5
Bağımlılıkla Mücadele ve Önleme
6
Madde Bağımlılığı 1
7
Madde Bağımlılığı 2
8
Alkol Bağımlılığı
9
Tütün Bağımlılığı 1
10
Tütün Bağımlılığı 2
11
Davranışsal Bağımlılıklar 1
12
Davranışsal Bağımlılıklar 2
13
Bağımlılıklarla ilgili Güncel Konular
14
Sağlıklı Yaşam
Program Çıktıları
1
Matematik, fen bilimleri ve kendi alanı ile ilgili yeterli düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme becerisi.
2
Temel düzeyde bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile alanındaki yazılımları, donanımları kullanma becerisi.
3
Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi, tarihi değerlere ve insan haklarına saygılı olma.
4
Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilme ve düşüncelerini ve önerilerini paylaşabilme; kendisini ve mesleğini temel düzeyde bir yabancı dilde (İngilizce) ifade edebilme becerisi.
5
Mesleği ile ilgili, modern yöntemleri, modern teknik ve hesaplama araçlarını ve bilişim teknolojilerini kullanabilmek.
6
Yönetim sistemlerinin kurulması, yürütülmesi, akredite edilmesi, denetlenmesi veya mevcut sistemin iyileştirilmesinde öncü rol üstlenme becerisi.
7
Problemleri analiz edebilme, çözüm önerileri geliştirebilme ve uygun yöntem veya modelleme tekniklerini uygulayabilme becerisi.
8
Güvenli gıda üretimiyle ilgili koşulları bilme ve bu koşulları yerinde sağlayabilmek. Gıda bilim dalı alanı ile ilgili laboratuvar bilgisine ve deneyimine sahip olabilmek.
9
Gıdaların mikrobiyolojik, fiziksel, kimyasal ve besleyici özelliklerini bilme ve bunların gıda kalitesi ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini yorumlayabilmek.
10
Gıdaların kalitelerinin belirlenmesindeki temel unsurları öğrenmek ve gıda kalite ve güvenliğinin belirlenmesindeki analizleri uygulayabilme becerisi.
11
Gıda yönetmelik ve mevzuatını uygulayabilmek ve gıdaların kalite kontrollerini yapabilecek nitelikte teorik bilgi ve uygulama becerisine sahip olabilmek.
12
Geleneksel ve modern üretim yöntem ve araçları, üretim planlama, fizibilite ve fabrika düzenleme konularında bilgi sahibi olma becerisi.
13
Mesleki alanda İş sağlığı ve güvenliği, risk analizi, iş hukuku ve hukuksal sonuçları konusunda bilgisine sahip; etik ilke ve yaklaşımları kavramış, sosyal sorumluluk ve çevre bilincini kazanmış olma.
14
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olabilmek.
15
Girişimcilik, organizasyon yeteneklerini geliştirebilme ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
Bağımlılık kavramını tanımlar ve türlerini ayırt eder.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Bağımlılığın nedenlerini ve bağımlılık sürecini açıklayarak risk faktörlerini analiz eder.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Bağımlılıkla mücadele ve önleme stratejilerini değerlendirir ve doğru başa çıkma yöntemlerini önerir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Madde, alkol, tütün ve davranışsal bağımlılıkların bireysel ve toplumsal sonuçlarını tartışır.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Bağımlılıkla mücadelede ulusal politika, strateji ve sağlıklı yaşam yaklaşımlarını uygular.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/425986