PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
MESLEK YÜKSEKOKULU
GIDA TEKNOLOJİSİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Bağımlılık ve Bağımlılıkla Mücadele
MOS132
1
2 + 0
2,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Gıda Teknolojisi -
Ön Lisans
(Yüzyüze)
Amaç
Bu dersin amacı, öğrencilerde bağımlılık kavramına yönelik farkındalık oluşturmak, bağımlılık türleri, nedenleri ve sonuçlarını kavratmak, bağımlı bireylerle etkili iletişim kurabilme becerilerini geliştirmek ve bağımlılıkla mücadelede kullanılan stratejileri öğretmektir. Ayrıca ders, teknolojinin olumsuz etkilerini tanıtmayı, bu etkilerle başa çıkma yöntemlerini kazandırmayı ve doğru teknoloji kullanım alışkanlıkları geliştirmeyi hedefler. Ders boyunca öğrenciler, bağımlılık kavramının tanımını, türlerini, nedenlerini, bağımlılıkla ilgili kavramsal çerçeveleri ve literatürü inceleyerek bağımlılığın bireysel ve toplumsal etkilerini analiz eder; sağlıklı baş etme stratejileri geliştirerek bu bilgileri günlük yaşamda uygulamayı öğrenirler.
Ders İçeriği
Ders kapsamında; bağımlılıkla ilgili temel kavramlar ve tanımlar, bağımlılık türleri (madde, teknoloji vb.), bağımlılığın nedenleri ve kişiyi bağımlılık sürecine hazırlayan aile, akran ve toplumsal risk faktörleri ele alınır. Bağımlı çocuk, ergen ve yetişkinlerle etkili iletişim becerileri, bağımlılıkta sosyal hizmetin önemi, bağımlılık modelleri ve önleme çalışmaları incelenir. Ayrıca bağımlılığın bireysel ve toplumsal sonuçları, bağımlılıkla mücadelede ulusal politika ve stratejiler ile tedavi ve rehabilitasyon sürecinde yeniden uyumun sağlanmasına yönelik yaklaşımlar detaylandırılır.
Hafta
Konu
1
Tanıtım, Bağımlılığa giriş
2
Bağımlılıkla İlgili Temel Kavramlar
3
Bağımlılığın Nedenleri ve Bağımlılık Süreci 1
4
Bağımlılığın Nedenleri ve Bağımlılık Süreci 2
5
Bağımlılıkla Mücadele ve Önleme
6
Madde Bağımlılığı 1
7
Madde Bağımlılığı 2
8
Alkol Bağımlılığı
9
Tütün Bağımlılığı 1
10
Tütün Bağımlılığı 2
11
Davranışsal Bağımlılıklar 1
12
Davranışsal Bağımlılıklar 2
13
Bağımlılıklarla ilgili Güncel Konular
14
Sağlıklı Yaşam
Program Çıktıları
1
Gıda bilim dalı ve ilgili diğer bilim dalları konularında yeterli bilgi birikimi ile gıda üretiminde kullanılan teknolojileri bilme ve uygulayabilmek.
2
Güvenli gıda üretimiyle ilgili koşulları bilme ve bu koşulları yerinde sağlayabilmek.
3
Gıda bilim dalı alanı ile ilgili laboratuvar bilgisine ve deneyimine sahip olabilmek.
4
Gıdaların mikrobiyolojik, fiziksel, kimyasal ve besleyici özelliklerini bilme ve bunların gıda kalitesi ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini yorumlayabilmek.
5
Gıda yönetmelik ve mevzuatını uygulayabilmek ve gıdaların kalite kontrollerini yapabilecek nitelikte teorik bilgi ve uygulama becerisine sahip olabilmek.
6
Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi.
7
Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilmek.
8
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olabilmek.
9
Mesleki alanda sosyal ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma bilincine sahip olabilmek.
10
Mesleki çalışma hayatında alanı ile ilgili proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olabilmek.
11
Mesleği ile ilgili, modern yöntemleri, modern teknik ve hesaplama araçlarını ve bilişim teknolojilerini kullanabilmek.
12
Toplum sağlığı ve refahı için gerekli bilince sahip olabilmek.
13
Gıda bilimine ilişkin ulusal ve uluslararası standartlar hakkında bilgi edinebilmek.
14
Girişimcilik, organizasyon yeteneklerini geliştirebilme ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık.
15
Gıda Teknolojisi uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konularının bilinmesi ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
Bağımlılık kavramını tanımlar ve türlerini ayırt eder.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Bağımlılığın nedenlerini ve bağımlılık sürecini açıklayarak risk faktörlerini analiz eder.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Bağımlılıkla mücadele ve önleme stratejilerini değerlendirir ve doğru başa çıkma yöntemlerini önerir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Madde, alkol, tütün ve davranışsal bağımlılıkların bireysel ve toplumsal sonuçlarını tartışır.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Bağımlılıkla mücadelede ulusal politika, strateji ve sağlıklı yaşam yaklaşımlarını uygular.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/426293