PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ
TURİZM İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Genel Turizm
TRZ105
1
3 + 0
4,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Turizm İşletmeciliği -
Lisans
(Örgün)
Amaç
Turizm alanına giriş konuları ile öğrencinin turizm terminolojisini anlama ve kavramasına, bu alanın yer aldığı ulusal ve uluslararası ilişkileri hem mikro hem de makro açıdan anlamasına yardımcı olmayı amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği
Turizm hakkında genel konuları tanımlayan ve temel bilgiler hakkında bilgi veren konular içermektedir.
Ders Veren
Nurdan SEVİM
Hafta
Konu
1
Turizm, Turist ve Ziyaretçi Kavramları
2
Türkiye'de ve Dünya'da Turizmin Tarihsel Gelişimi
3
Bütünleşik Turizm Modeli
4
Hizmet Endüstrisi ve Turizm
5
Turizm Örgütleri
6
Turizm Türleri: Üçüncü Yaş Turizmi, Gençlik Turizmi, Kırsal Turizm,Yat Turizmi, Spor Turizmi, Golf Turizmi, Mutfak Turizmi, Eğlence Turizmi, Kamp ve Karavan Turizmi
7
Turizm Türleri: Yayla Turizmi, Botanik Turizmi, Kültür Turizmi, İnanç Turizmi, Kongre Turizmi, Özel İlgi Turizmi, Sağlık Turizmi, Mağara Turizmi, Kış Turizmi, Av Turizmi
8
Ara Sınav
9
Turizm Arzı ve Turizm Arzını Etkileyen Faktörler
10
Turizmde Ulaştırma Sektörü
11
Turizmde Konaklama Sektörü
12
Turizmde Yiyecek İçecek Sektörü
13
Destinasyon Yönetimi
14
Turizmde Cazibe Unsurları
15
Genel Değerlendirme
Program Çıktıları
1
Yabancı dilde temel düzeyde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri göstererek meslektaşları ve misafirlerle iletişim kurar.
2
Farklı kültürlerden insanlarla etkili iletişim kurar.
3
Araştırma yaparak proje önerisi üretir.
4
Alanıyla ilgili edindiği teorik ve pratik deneyimle; bilgiye ulaşma, analiz, sentez ve yorumlama, sorunlara çözüm üretme süreçlerini yönetir.
5
Alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini, yazılımları ve araç-gereçleri kullanır.
6
Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, mesleki standartları ve etik ilkeleri temel düzeyde anlatır.
7
Yaşam boyu öğrenme bilinciyle kişisel ve mesleki donanımını sürekli geliştirir.
8
Turizm sektörünün gerektirdiği kişisel bakım (temizlik, giyim, görünüm), hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular.
9
Turizm alanındaki başlıca kuramları, olguları, kavramları ve ilkeleri anlatır.
10
Sorumluluk alarak ekip halinde veya bağımsız olarak çalıştığını gösterir.
11
Birleşmiş Milletler Sürdürebilir Kalkınma Amaçlarından (BM SKA) en az birini açıklar.
12
Turizm işletmeciliği ile ilgili kavramları, kuramları, ilkeleri ve olguları kapsamlı olarak açıklar.
13
Turizm sektörünün yapısını, işleyişini ve ülke kalkınmasındaki önemini ana hatlarıyla belirtir.
14
Dünyadaki ve Türkiye’deki turistik değerleri turizm arzı ve talebi açısından değerlendirir.
15
Yönetim alanındaki kuramları ve uygulamaları turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb.) etkin bir şekilde yönetmek için kullanır.
16
Türkiye ve dünya ekonomisi ile turizmindeki gelişmeleri izleyerek geleceğe ilişkin tahminde bulunur.
17
Turizm işletmelerinde hizmet süreçlerini konuk memnuniyetini sağlayacak şekilde yönetir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
PÇ 16
PÇ 17
Turizmle ilgili temel kavramları tanımlayabilme
-
-
-
-
-
-
-
-
5
-
-
5
5
-
-
-
-
turizm kavramlarını örneklerle açıklayabilme
-
-
-
-
-
-
-
-
5
-
-
5
5
-
-
-
-
turizm gelişimi ile ilgili değerlendirme yapabilme
-
-
-
-
-
-
-
-
5
-
-
-
5
-
-
4
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
5
-
-
3,33
5
-
-
1,33
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/430240