PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ
BİYOTEKNOLOJİ - YL
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Mikrobiyal Biyoteknoloji
BYT5010
3 + 0
7,5
Seçmeli
Birim Bölüm
Biyoteknoloji - YL -
Lisansüstü
(Yüz yüze )
Amaç
Mikroorganizmaların endüstriyel ve biyoteknolojik uygulamalı kullanım alanlarının öğrenilmesi
Ders İçeriği
Atıkların mikrobiyal yolla arıtımı, Endüstriyel mikroorganizmaların özellikleri, Primer ve sekonder metabolitler, Endüstriyel boyutta fermentasyon ve scale-up, Antibiyotiklerin izolasyon ve karakterizasyonları, Penisilin ve Tetrasiklinlerin Endüstriyel üretimleri, Vitamin, amino asit ve enzimlerin endüstriyel boyutta üretimi ile biyodönüşüm, Vinegar (Sirke), Sitrik Asit ve diğer organik asitlerin endüstriyel boyutta üretimi, Mayalar ve endüstriyel yönden önemleri, Alkolve alkollü içeceklerin üretimi: Şarap, bira ve distillenmiş içecekler, Şapkalı mantar üretimi, Genetik mühendisliğinde kullanılan rekombinant DNA temelli yöntemler, Vektör sistemleri ve konaklar, Gen klonlama basamakları, Gen çipleri ve Genetik mühendisliğinin pratik uygulamaları
Hafta
Konu
1
Atık su arıtımı ve arıtım tesisleri
2
Atık suların mikrobiyal yolla arıtımı
3
Endüstriyel mikroorganizmaların özellikleri ve onların primer ve sekonder metabolitleri
4
Endüstriyel boyutta fermentasyon ve scale-up
5
Antibiyotiklerin izolasyon ve karakterizasyonları (Penisilin ve Tetrasiklin)
6
Vitamin, amino asit ve enzimlerin endüstriyel boyutta üretimi ile biyodönüşüm
7
Vinegar (Sirke), Sitrik Asit ve diğer organik asitlerin endüstriyel boyutta üretimi
8
Mayalar ve endüstriyel yönden önemleri
9
Alkolve alkollü içeceklerin üretimi: Şarap, bira ve distillenmiş içecekler
10
Şapkalı mantar üretimi
11
Genetik mühendisliğinde kullanılan rekombinant DNA temelli yöntemler
12
Vektör sistemleri ve konaklar
13
Gen klonlama basamaklar
14
Genetik mühendisliğinin pratik uygulamaları
Program Çıktıları
1
Biyoteknoloji ve ilgili alanlardaki lisans yeterliklerine dayalı olarak, bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve istatistik metotları ile analiz ederek yorumlar.
2
Disiplinler arası etkileşimler kurar ve farklı alanlardan gelen bilgileri değerlendirerek kullanır
3
Alanındaki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak karşılaşılan sorunları çözümler
4
Alanı ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar
5
Edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek kendini geliştirir
6
Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını ilgili alanlardaki gruplara aktarır
7
Sosyal ilişkileri ve normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler ve gerektiğinde geliştirmek ya da değiştirmek üzere harekete geçer
8
Bir yabancı dili kullanma becerisi ile bilimsel bir ortamda sözlü ve/veya yazılı iletişim kurar
9
Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini yeterli düzeyde kullanır
10
Alanı ile ilgili verilerin işlenmesi ve aktarılması aşamasında bilimsel, toplumsal, kültürel ve etik değerleri gözetir.
11
Alanı ile ilgili konularda uygulama planları geliştirerek elde edilen sonuçları değerlendirir
12
Biyoteknoloji alanının gelişmesinde yer alan önemli kişileri, olay ve olguları değerlendirir
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
Mikrobiyal biyoteknoloji alanında bilimsel bir makale sunumu yapma becerisini kazanır.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
İlgilenilen bir mikrobiyal biyoteknoloji konusunda detaylı bir literatür taraması yapma becerisini kazan
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Mikrobiyal biyoteknolojinin temel prensiplerini ve uygulamalarını öğrenir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/438078