PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ
BİYOTEKNOLOJİ - YL
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Fermentasyon Teknolojisi
BYT5023
3 + 0
7,5
Seçmeli
Birim Bölüm
Biyoteknoloji - YL -
Lisansüstü
(Ders anlatımı, uygulama)
Amaç
Dersin amacı fermentasyon proseslerinin temel ilkeleri ve fermentasyon kinetiği konusunda öğrencileri bilgilendirmektir. Ders süresince değişik fermentasyon prosesleri için durum değerlendirmeleri gerçekleştirilerek, öğrencilerin proseslerin temel aşamaları ve karşılaşılabilecek problemler üzerine bilgi sahibi olması sağlanmaktadır
Ders İçeriği
Fermantasyon teknolojisinin gıda endüstrisindeki yeri ve önemi, fermantasyonun tanımı, fermantasyon çeşitleri, ve fermantasyon için gerekli hammaddeler, fermentasyon mikroorganizmaları ve hücre yapıları, çoğalmaları ve gelişme koşulları, turşu üretim teknolojisi, zeytin üretim teknolojisi, sirke üretim teknolojisi, şarap üretim teknolojisi, bira üretim teknolojisi, distile alkollü içkiler teknolojisi, boza üretim teknolojisi
Hafta
Konu
1
Fermantasyon teknolojisinin endüstrisindeki yeri ve önemi
2
Fermantasyonun tanımı
3
Fermantasyon çeşitleri
4
Alkol fermantasyonu
5
Laktik asit fermantasyonu, Asetik asit fermantasyonu
6
Sitrik asit fermantasyonu ve fermantasyon için gerekli hammaddeler
7
Fermentasyon mikroorganizmaları, Maya ve bakterilerin hücre yapıları, çoğalmaları ve gelişme koşulları
8
Fermentasyonla organik asit üretimi
9
Amino asit üretimi, enzim üretimi
10
Turşu Üretim teknolojisi, Zeytin üretim teknolojisi
11
Şarap üretim teknolojisi, bira üretim teknolojisi, distile alkollü içkiler teknolojisi
12
Sirke üretim teknolojisi
13
Boza üretim teknolojisi
14
Fermente ürünlerde kalite analizleri
Program Çıktıları
1
Biyoteknoloji ve ilgili alanlardaki lisans yeterliklerine dayalı olarak, bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve istatistik metotları ile analiz ederek yorumlar.
2
Disiplinler arası etkileşimler kurar ve farklı alanlardan gelen bilgileri değerlendirerek kullanır
3
Alanındaki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak karşılaşılan sorunları çözümler
4
Alanı ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar
5
Edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek kendini geliştirir
6
Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını ilgili alanlardaki gruplara aktarır
7
Sosyal ilişkileri ve normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler ve gerektiğinde geliştirmek ya da değiştirmek üzere harekete geçer
8
Bir yabancı dili kullanma becerisi ile bilimsel bir ortamda sözlü ve/veya yazılı iletişim kurar
9
Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini yeterli düzeyde kullanır
10
Alanı ile ilgili verilerin işlenmesi ve aktarılması aşamasında bilimsel, toplumsal, kültürel ve etik değerleri gözetir.
11
Alanı ile ilgili konularda uygulama planları geliştirerek elde edilen sonuçları değerlendirir
12
Biyoteknoloji alanının gelişmesinde yer alan önemli kişileri, olay ve olguları değerlendirir
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
Fermente ürünlerin teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur.
1
4
3
2
3
4
2
0
0
1
3
4
Fermantasyon çeşitlerini tanımlayabilir
1
4
2
2
2
4
1
0
0
1
2
3
Ortalama Değer
1
4
2,5
2
2,5
4
1,5
0
0
1
2,5
3,5
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/438088