PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ
İŞLETME - YL
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Üretim Planlaması ve Kontrol
İŞL5036
3 + 0
7,5
Seçmeli
Birim Bölüm
İşletme - YL -
Lisansüstü
(yuzyuze)
Amaç
Üretim yönetiminin temel kavramları, Üretim sistemleri, Mamul dizaynı, Talep tahminleri, Malzeme Yönetimi, Teknoloji seçimi önemini kavramak.
Ders İçeriği
Üretim yönetiminin temel kavramları, Üretim sistemleri, Mamul dizaynı, Talep tahminleri, Malzeme Yönetimi, Teknoloji seçimi, Fabrika yerinin seçimi, Fabrika düzenleme, Toplu üretim planlama ve Ana üretim çizelgeleme, Malzeme nakli, Kapasite planlaması, Tamir-Bakım planlaması, Stok kontrol, İş analizleri, Üretim Planlama ve Kontrolü, Kalite Kontrolü, İstatistiksel kalite kontrol yöntemleri, Ücret yönetimi, verimlilik.
Hafta
Konu
1
Üretim yönetimi, Üretim Yönetimi ile ilgili temel kavramları,
2
Üretim sistemleri, Üretim sistemlerinin planlanması, Proses seçimi,
3
Mamul dizaynı, Ürün Tasarımı ve Üretim Süreci seçimi, Ürün Geliştirme
4
Talep tahminleri, Malzeme Yönetimi, Malzeme İhtiyaç Planlama,
5
Üretim Kaynakları Planlama, İşletme Kaynakları Planlama, Üretim teknolojileri ve Teknoloji seçimi,
6
Fabrika yerinin seçimi, Fabrika düzenleme, Yatırım planlaması,
7
Toplu üretim planlama ve Ana üretim çizelgeleme,
8
Malzeme nakli, Kaynak çizelgeleme, Kapasite planlama,
9
İş analizleri, Montaj Hatlarının Dengelenmesi
10
Üretim Planlama ve Kontrol teknikleri, Üretim planlama stratejileri, Üretim planlama problemlerinin çözüm yöntemleri,
11
Bakım planlama ve Önemi, Tamir-Bakım planlaması, Bakım Politikaları,
12
Kalite Kontrolü, İstatistiksel kalite kontrol yöntemleri, Stok kontrol,
13
Proje Yönetim Teknikleri, Tam zamanında üretim ve planlama,
14
Verimlilik, Güvenilirlik ve Ömür testleri, Ücret yönetimi,
Program Çıktıları
1
1. İşletmenin ilişkili olduğu fonksiyonlarını açıklayabilme ve çalışacakları alanda uygulayabilme becerisine sahip olma.
2
2. Sosyal bilimlerde bilimsel araştırma yaparak bilgiye ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisine sahip olma.
3
3. İşletmecilik alanı ile ilgili fikir ve önerilerini bilimsel ortamlarda yazılı ve sözlü olarak aktarabilme.
4
4. Alanın gerektirdiği araştırmaları yaparken hangi yöntemlerin izleneceği bilgisine sahip olma.
5
5. İşletme alanıyla ilgili kuramsal bilgileri analiz edip, uygulamalardan elde ettiği sonuçları yorumlayabilme.
6
6. İşletme yönetimi alanıyla ilgili çalışmaları sözlü veya yazılı olarak topluluk önünde sunabilme.
7
7. Gelişim ve değişim sürecine açık olma.
8
8. Çalışılan veya çalışılacak örgütün/kurumun çeşitli iç ve dış çevre unsurlarıyla olan ilişkilerini analiz edebilme.
9
9. Alanla ilgili konularda bireysel veya grup halinde özgün çalışmalar ortaya koyabilme.
10
10. Alanda edinilen uzmanlık düzeyindeki bilgiyi eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek, yaşam boyu öğrenme ve sorgulama.
11
11. Dil becerilerine sahip olmak
12
12. Liderlik becerilerine sahip olmak
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
Zaman, Kaynak ve Kapasite planlamanın önemini kavrar.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Proje çalışmasının önemini kavrar.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Üretim planlama ve kontrol yöntemlerini bilir ve uygular.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ekip çalışmasının önemini kavrar.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Makina ve İmalat Mühendisliği ve ilgili alanlarda talaşlı ve talaşsız imalat problemlerini tanımlama ve çözme becerisi gelişir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Çevreci üretim ve tasarımın önemini kavrar.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Mesleki etik ve sorumluluk bilinci kazanır.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/438837