PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ
TARLA BİTKİLERİ - DR
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Tahıllarda Kalite ve Tespit Yöntemleri
TAB6013
3 + 0
7,5
Seçmeli
Birim Bölüm
Tarla Bitkileri - DR -
Lisansüstü
(Yüz yüze)
Amaç
Serin İklim tahılların ekonomik önemini, adaptasyonunu, morfolojisini, fizyolojik olayları, hastalık ve zararlılarını ve tüketim alanlarının tanımalarını sağlamaktır
Ders İçeriği
Dünyada ve ülkemizde tahılların ekim alanı, üretim ve verim değerlerinin verilmesi ve Tahıllar içersinde serin iklim tahıllarına ayrılan pay ile serin iklim tahıl cinslerin ekonomik önemi hakkında bilgi verilmesi, serin ve sıcak iklim arasındaki temel farklılıkların ve benzerliklerin anlatılması, serin iklim tahıllarının çimlenme ve çıkış, kardeşlenme, sapa kalkma, başaklanma ve çiçeklenme, döllenme ve erme dönemleri hakkında genel bilgiler verilmesi, Vejetatif ve generatif gelişme dönemleri yönünden serin iklim tahıl cinslerinin karşılaştırılması, serin iklim tahıllarında kalite kriterleri, tanede dönme ve dönmeye etkili faktörler, serin iklim tahıl cinslerinin adaptasyon özellikleri yönünden karşılaştırlması, Buğdayın ekonomik önemi, Buğdayın evrimi, Buğdayın kökeni ve sitogenetiği, Buğdayın taksonomisi, Arpanın ekonomik önemi, Arpanın kökeni ve sitogenetiği, Arpanın taksonomisi, İki ve altı sıralı arpaların başak ve tane özelliklerinin karşılaştırılması, Sıra sayısına, kavuz rengine ve kılçık durumuna göre kültürü yapılmayan ve kültürü yapılan arpaların tanıtılması, Yulafın ekonomik önemi, Yulafın kökeni ve sitogenetiği, Yulafın taksonomisi, Çavdarın ve tritikalenin ekonomik önemi, Tritikalenin elde edilişi, Çavdarın kökeni ve sitogenetiği, taksonomisi, buğday, arpa, yulaf, çavdar ve tritikalenin, adaptasyonu, kullanım alanları, işlenme teknolojileri
Hafta
Konu
1
Derse giriş ve tanıtım
2
Tahılların tanımı, tarihçesi, önemi, sınıflandırılması
3
Tahıllarda danenin kesiti
4
Tahılların morfolojik özellikleri ve gelişme dönemleri
5
Danede fizyolojik gelişme
6
Buğdayın taksonomisi ve agronomisi
7
Buğdayın taksonomisi ve agronomisi
8
Buğdayın taksonomisi ve agronomisi
9
Yulafın taksonomisi ve agronomisi
10
Yulafın taksonomisi ve agronomisi
11
Çavdar taksonomisi ve agronomisi
12
Çavdar taksonomisi ve agronomisi
13
Tritikale taksonomisi ve agronomisi
14
Mısır taksonomisi ve agronomisi
15
final sınavı
Program Çıktıları
1
Yüksek Lisans seviyesinde kazandığı alanı ile ilgili yeterlilikleri uzmanlık düzeyinde geliştirme, genişletme ve derinleştirme becerisi
2
Tarla Bitkileri Anabilim Dalının çalışma alanlarına giren konularda ortaya çıkan karmaşık problemleri tanımlama, analiz etme ve çözümleme becerisi
3
Alanı ile ilgili bilimsel bir çalışmayı planlama, yürütme ve elde edilen verileri analiz ederek yayınlayabilme
4
Alanı ile ilgili modern teknik ve araçları kullanarak yeni fikir ve düşünce geliştirebilme
5
Farklı alanlarda kullanılan bilgiye ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve kendi alanına uygulama
6
Tarla Bitkileri alanında ve farklı alanlarda çalışanlarla en az bir yabancı dilde yazılı ve sözlü iletişim kurabilme
7
Hayat boyu öğrenmenin önemini, bilim-teknoloji ve çağdaş konular hakkında gelişmeleri izleyerek kendini geliştirebilme
8
Edindiği bilgileri akademik ortama ve pratiğe aktarma, toplumu bilinçlendirme ve hayata geçirebilme
9
İnisiyatif kullanma, bağımsız karar verebilme, takım çalışmalarında liderlik yapma ve yaratıcılık kazanm
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
Serin iklim tahıl cins, tür ve çeşitlerinin değerlendirilmesi.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Sıcak iklim tahıl cins, tür ve çeşitlerinin değerlendirilmesi.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Serin ve sıcak iklim tahıl cins, tür ve çeşitlerinin depolanması ve standardizasyonu hakkında bilgi edineceklerdir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/439777