PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ
TARLA BİTKİLERİ - DR
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Yem Bitkilerinde Kalite ve Kalite Faktörleri
TAB6026
3 + 0
7,5
Seçmeli
Birim Bölüm
Tarla Bitkileri - DR -
Lisansüstü
(Yüz yüze)
Amaç
Bu derste; Yem bitkilerinde kalite özellikleri, kaliteyi etkileyen faktörler, kaliteli kaba yem üretme ve değerlendirmeyi öğretmek
Ders İçeriği
Yem bitkileri Yetiştiriciliğinde Kalite Kavramı Ve Önemi, Yetiştirme Tekniğinin Kaliteye Etkisi, Biçim Öncesi Ve Sonrasında Kaliteyi Etkileyen Faktörler, Kalite Ve Verim Arası İlişkiler, Yem bitkilerinde Lezzetliliği Etkileyen Faktörler, Lezzetlilik Ve Kalite Arası İlişkiler, Yem bitkileri Kalitesini Etkileyen Fiziksel Ve Kimyasal Özellikler, Ot Standardizasyonu Ve Kalite Arası İlişkiler İle Yem bitkilerinde Kalite Islahı
Hafta
Konu
1
Yem Bitkileri Yetiştiriciliğinde Kalite Kavramı Ve Önemi
2
Kuru Otun Kalitesini Etkileyen Hasat Öncesi Faktörler
3
Kuru Otun Kalitesini Etkileyen Hasat Öncesi Faktörler
4
Ot Kurutma Yöntemleri
5
Otun Toplanması, Otun Depolanması
6
Kuru Ot Üretiminde Kayıplar
7
Kuru Otların Değerlendirilmesi
8
Kuru Otların Değerlendirilmesi
9
Yem Bitkilerinde Lezzetlilik Ve Buna Etki Yapan Faktörler
10
Toksik Maddeler Ve Alkoloidler, Mineral Madde Zehirlenmeleri Ve Düzensizlikleri
11
Toksik Maddeler Ve Alkoloidler, Mineral Madde Zehirlenmeleri Ve Düzensizlikleri
12
Otun Sindirilme Oranı Ve Buna Etki Yapan Faktörler
13
Silaj Kalitesini Etkileyen Etmenler
14
Silajın Değerlendirilmesi
Program Çıktıları
1
Yüksek Lisans seviyesinde kazandığı alanı ile ilgili yeterlilikleri uzmanlık düzeyinde geliştirme, genişletme ve derinleştirme becerisi
2
Tarla Bitkileri Anabilim Dalının çalışma alanlarına giren konularda ortaya çıkan karmaşık problemleri tanımlama, analiz etme ve çözümleme becerisi
3
Alanı ile ilgili bilimsel bir çalışmayı planlama, yürütme ve elde edilen verileri analiz ederek yayınlayabilme
4
Alanı ile ilgili modern teknik ve araçları kullanarak yeni fikir ve düşünce geliştirebilme
5
Farklı alanlarda kullanılan bilgiye ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve kendi alanına uygulama
6
Tarla Bitkileri alanında ve farklı alanlarda çalışanlarla en az bir yabancı dilde yazılı ve sözlü iletişim kurabilme
7
Hayat boyu öğrenmenin önemini, bilim-teknoloji ve çağdaş konular hakkında gelişmeleri izleyerek kendini geliştirebilme
8
Edindiği bilgileri akademik ortama ve pratiğe aktarma, toplumu bilinçlendirme ve hayata geçirebilme
9
İnisiyatif kullanma, bağımsız karar verebilme, takım çalışmalarında liderlik yapma ve yaratıcılık kazanm
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
Kuru otun kalitesini etkileyen faktörleri bilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Kuru otun kalitesini belirlemeyi bilir
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Silaj kalitesini etkileyen etmenleri bilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisi kazanır.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Tarla Bitkileri Anabilim Dalının çalışma alanlarına giren konularda ortaya çıkan problemleri tanımlama, modelleme ve çözme becerisi kazanır
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/439790