PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ECZANE HİZMETLERİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Temel Mikrobiyoloji
ECH110
2
3 + 1
3,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Eczane Hizmetleri -
Ön Lisans
(Yüz yüze eğitim, uzaktan eğitim)
Amaç
Mikrobiyoloji ile ilgili kavramların tanınması, mikrobiyolojide kullanılan boyalar ve boyama yöntem ve tekniklerinin öğrenilmesi, sterilizasyon ve dezenfeksiyon işlemlerinin yapılması, mikrobiyal bulaşma ile ilgili bilgi sahibi olunulması.
Ders İçeriği
Mikrobiyoloji ile ilgili temel kavramlar ve mikrobiyolojinin ilgi alanları hakkında öğrencilerin bilgi sahibi olmasını sağlamak, mikroorganizmalarla bulaşan hastalıklar, bulaş yolları ve korunma yöntemleri hakkında bilgi vermek, mikroorganizma ekim yöntemleri, prokaryotik ve ökaryotik hücre yapısı, mikrobiyal beslenme, mikrobiyal üreme, mikrobiyal metabolizma, bakteri genetiği, virüsler ve mantarlar hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamak, sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemlerinin öğrenilmesini sağlamak.
Hafta
Konu
1
Program Tanıtımı ve Dersle İlgili Kurallar
2
Mikrobiyolojiye Giriş Kapsam ve Sınıflandırma
3
Mikroskoplar, Mikrobiyolojide Kullanılan Araç, Gereç ve Cihazlar
4
Bakterilerin Yapı ve Fizyolojileri. Bakteri Genetiği, Protein sentezi, Bakterilerde Genetik Değişiklikler
5
Antimikrobik Maddeler, Antimikrobik İlaçların Etki Mekanizmaları, Antimikrobik Maddelere Karşı Direnç
6
Mikroorganizmaların Üretildiği Ortamlar, Beslenme ve Üremeleri, Besiyerlerinin Sınıflandırılması
7
Besiyerlerinin hazırlanması ve saklanması, Üremelerin değerlendirilmesi, Antibiyogram
8
Mikrobiyolojide Kullanılan Boyalar ve Boyama Yöntemleri. Örnek Alımı, Taşınma ve Saklanması
9
Mikrobiyolojide Kullanılan Boyalar ve Boyama Yöntemleri. Örnek Alımı, Taşınma ve Saklanması
10
Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Yöntemleri
11
Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü
12
Mikrobiyolojide önemli mikroorganizmalar
13
Mikrobiyolojide önemli mikroorganizmalar
14
Materyal Sunumu, Dersin Değerlendirilmesi
Program Çıktıları
1
Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
2
İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
3
Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır.
4
Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır.
5
Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.
6
Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder.
7
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
8
Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.
9
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.
10
Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.
11
Eczane Hizmetlerinde hizmet süreçleri hakkında bilgiye sahiptir.
12
Eczane hizmetleri alanı ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi eczacının sorumluluğunda yürütür bununla birlikte mevcut sorumlara çözümler üretir.
13
Sağlık alanında özellikle eczane hizmetlerini içeren konularda, ihtiyaç duyduğu güncel bilgileri içeren kitapların, uygulama araç-gereçlerinin, yeni teknolojilerin kullanımını bilir.
14
Eczane teknikeri olarak dahil olabileceği laboratuvarları tanır, bu laboratuvarlar ve laboratuvar çalışmaları hakkında bilgi sahibi olur, laboratuvar güvenliği kurallarını öğrenir.
15
Eczacılık alanındaki fikri mülkiyet unsurlarını öğrenir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
Bakteri, mantar, virus ve parazit gibi mikroorganizmaların temel özelliklerini ve farklılıklarını kavrar.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Sterilizasyon, dezenfeksiyon, antisepsi ve hijyen kavramlarını açıklar
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Temel antibiyotik bilgisine sahip olabilme ve antibiyotiklere karşı direnç mekanizmalarını listeler.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Farmasötik ürünlerin üretimi ve kullanımı sırasında mikroorganizmalardan nasıl etkileneceği konusunda genel bilgilere sahip olur.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Bağışıklama, alerji ve aşılar-serumlar hakkında temel düzeyde fikir sahibi olur
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/448425