PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
MESLEK YÜKSEKOKULU
AŞÇILIK
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Genel Turizm
AŞÇ105
1
3 + 0
4,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Aşçılık -
Ön Lisans
(Yüz Yüze)
Amaç
Turizm ve turist kavramı, turizm çeşitleri, turizm unsurlarını, turizm araz ve talebi, turizm sektörünün özellikleri, sorunları ve geleceğe yönelik eğilimlerini, turizmin işlevleri, turizm endüstrisi, seyahat formaliteleri, turizm ve havayolu ulaştırması, turizm ve karayolu ulaştırması, turizm ve denizyolu, turizm ve demiryolu ulaşımını gibi kavramları öğrenmek.
Ders İçeriği
Turizm sektörünü ait kavramlar, Turizm işletmeleri, Turist kavramını ve turizmin önemi, Turizmin çevresel özellikleri, Turizmin ekonomiye ve ekonomik unsurlara ait ilişkisini içerir.
Ders Veren
Yusuf ÇUHADAR
Hafta
Konu
1
Turizmin Genel Yapısı ve Temel Kavramlar
2
Turizm Hareketlerinin Sınıflandırılması
3
Turizmin Gelişmesine Etki Eden Unsurlar
4
Turizmin gelişmesini sağlayan etkinlikler
5
Turizmin Tarihsel Gelişme Süreci
6
Turizmin Gelişmesine Etki eden Faktörler
7
Turizm Endüstrisinin Bileşenleri
8
Turizm İşletmeleri
9
Turizm Arzı
10
Turizm Talebi
11
Turizmin Etkileri
12
Turizm Politikası
13
Turizm Planlaması
14
Türkiye’de Turizmin Genel Durumu
Ders İş Yükü
Çalışma Türü / Öğretim Metotlar
Süresi (Saat)
Sayısı
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Sınıf Dışı Çalışma
3
14
Dinleme ve anlamlandırma
Ders
3
14
Ara Sınav 1
6
1
Ara Sınav 2
12
1
Final
12
1
Ders İş Yükü:
114
AKTS
(Ders İş Yükü / 25.5)
:
4,47
Program Çıktıları
1
Aşçılık ile ilgili temel, güncel bilgiye ve pratiğe sahip olur, mesleğinde bu bilgi ve pratiği kullanır.
2
Mesleği ile ilgili iş sağlığı ve güvenliği, çevre ve atık yönetimi, standart ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
3
Aşçılık mesleğinde ve gastronomi alanında yeni trendleri, güncel bilgileri ve uygulamaları takip eder, bunları pratikte uygular.
4
Aşçılık ve yiyecek içecek alanında mevcut olan teknoloji, otomasyon, bilişim teknolojilerini etkin kullanır.
5
Aşçılık mesleğinde ve yiyecek içecek sektöründe var olan ve potansiyel problemler ile konuları analitik ve eleştirel olarak değerlendirme ve çözme becerisine sahiptir.
6
Düşüncelerini bilgi ve beceri düzeyinde, yazılı ve sözlü iletişim yoluyla etkili bir biçimde sunabilir ve anlaşılır bir biçimde ifade edebilir.
7
Aşçılık kariyerinde karşılaşabileceği sorunları çözmek ve potansiyel sorunlara önlem almak için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
8
Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.
9
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir
10
Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.
11
Aşçılık mesleği ile ilgili temel kavramları açıklar ve mutfakta kullanılan temel araç ve gereçleri tanımlar.
12
Mutfakta kullanılan yiyecek ve içecek gruplarını sınıflandırarak menü planlaması yapar ve bu doğrultuda standart yiyecek ve içecek reçetelerini hazırlar.
13
Doğrama ve pişirme tekniklerini kullanarak yemeklerin ön hazırlığı, pişirilmesi, süsleme, dekor ve sunumunu yapar.
14
Mutfakta; hiyerarşik yapıyı, hijyen uygulamalarını ve atık azaltımını örneklendirir.
15
Turizm ile ilgili birçok konu hakkında bilgi sahibi olur. Ülkemizde ve dünyada gerçekleştirilen turizm hareketleri hakkında pazarlama, coğrafya, davranış ve etik gibi konularda bilgi sahibidir.
16
Gıda türleri, hijyeni, teknolojisi ve muhafazası hakkında detaylı bilgi sahibi olur. Beslenme ve gıda ilişkisi hakkında bilgi sahibidir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
PÇ 16
Turizmin tarihsel gelişim sürecini açıklayabilecek.
1
3
2
2
2
3
3
3
3
3
5
4
2
3
5
4
Turizmin ekonomik, sosyal, politik ve kültürel etkilerini kavrayabilecek.
1
3
2
2
2
3
3
3
3
3
5
4
2
3
5
4
Turizmin gelişmesine etki eden etmenleri kavrayabilecek.
1
3
2
2
2
3
3
3
3
3
5
4
2
3
5
4
Turizme ilişkin temel kavramları tanımlayabilecek.
1
3
2
2
2
3
3
3
3
3
5
4
2
3
5
4
Turizmin dünü, bugünü ve geleceği hakkında öngörülerde bulunabilecek.
1
3
2
2
2
3
3
3
3
3
5
4
2
3
5
4
Ortalama Değer
1
3
2
2
2
3
3
3
3
3
5
4
2
3
5
4
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/448511