PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
MESLEK YÜKSEKOKULU
AŞÇILIK
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Beslenme İlkeleri
AŞÇ109
1
2 + 0
2,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Aşçılık -
Ön Lisans
(Yüz yüze, Sözlü, Soru cevap, Tartışmalı)
Amaç
Öğrencinin Beslenmenin temel ilkeleri ve temel uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak.
Ders İçeriği
Beslenmenin temel kavramları, besin öğleri (karbonhidratlari proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su), enerji metobolizması, besin grupları (et, süt,yumurta, kurubaklagil, tahıllar), yemek planlama konularından oluşmaktadır.
Ders Veren
Ebubekir YILMAZ
Hafta
Konu
1
Beslenmeye Genel Bakış
2
Sağlıklı Bir Diyet Planlama
3
Sindirim, Emilim ve Taşıma
4
Karbonhidratlar (şekerler, nişastalar ve diyet lifleri) ve yağlar; trigliseridler, fosfolipidler ve steroller .
5
Proteinler, aminoasitler ve metabolizma
6
Enerji dengesi ve vücut kompozisyonu Kilo yönetimi: şişmanlık, zayıflık
7
Suda çözünen vitaminler, yağda çözünen vitaminler, antioksidanlar
8
Genel Tekrar, Ara sınav
9
Su ve majör mineraller, iz mineraller
10
Şişmalık - Zayıflık
11
Yaşam Boyu Beslenme
12
Besin Grupları
13
Yaşam boyu egzersiz
14
Menü Planlama
Ders İş Yükü
Çalışma Türü / Öğretim Metotlar
Süresi (Saat)
Sayısı
Dinleme ve anlamlandırma
Ders
2
14
Ara Sınav 1
5
1
Ödev 1
10
1
Final
15
1
Ders İş Yükü:
58
AKTS
(Ders İş Yükü / 25.5)
:
2,27
Program Çıktıları
1
Aşçılık ile ilgili temel, güncel bilgiye ve pratiğe sahip olur, mesleğinde bu bilgi ve pratiği kullanır.
2
Mesleği ile ilgili iş sağlığı ve güvenliği, çevre ve atık yönetimi, standart ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
3
Aşçılık mesleğinde ve gastronomi alanında yeni trendleri, güncel bilgileri ve uygulamaları takip eder, bunları pratikte uygular.
4
Aşçılık ve yiyecek içecek alanında mevcut olan teknoloji, otomasyon, bilişim teknolojilerini etkin kullanır.
5
Aşçılık mesleğinde ve yiyecek içecek sektöründe var olan ve potansiyel problemler ile konuları analitik ve eleştirel olarak değerlendirme ve çözme becerisine sahiptir.
6
Düşüncelerini bilgi ve beceri düzeyinde, yazılı ve sözlü iletişim yoluyla etkili bir biçimde sunabilir ve anlaşılır bir biçimde ifade edebilir.
7
Aşçılık kariyerinde karşılaşabileceği sorunları çözmek ve potansiyel sorunlara önlem almak için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
8
Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.
9
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir
10
Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.
11
Aşçılık mesleği ile ilgili temel kavramları açıklar ve mutfakta kullanılan temel araç ve gereçleri tanımlar.
12
Mutfakta kullanılan yiyecek ve içecek gruplarını sınıflandırarak menü planlaması yapar ve bu doğrultuda standart yiyecek ve içecek reçetelerini hazırlar.
13
Doğrama ve pişirme tekniklerini kullanarak yemeklerin ön hazırlığı, pişirilmesi, süsleme, dekor ve sunumunu yapar.
14
Mutfakta; hiyerarşik yapıyı, hijyen uygulamalarını ve atık azaltımını örneklendirir.
15
Turizm ile ilgili birçok konu hakkında bilgi sahibi olur. Ülkemizde ve dünyada gerçekleştirilen turizm hareketleri hakkında pazarlama, coğrafya, davranış ve etik gibi konularda bilgi sahibidir.
16
Gıda türleri, hijyeni, teknolojisi ve muhafazası hakkında detaylı bilgi sahibi olur. Beslenme ve gıda ilişkisi hakkında bilgi sahibidir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
PÇ 16
Öğrencilere, beslenme konusunda bilgi verir.
2
1
2
1
1
1
1
1
1
1
2
3
1
1
1
4
Besin bileşenlerin yapıları ve etki mekanizmalarını hakkında bilgi sahibi olur.
2
1
3
1
2
1
2
1
1
1
2
4
2
1
1
4
Besin öğelerinin sindirilmeleri ve günlük önerilen tüketim miktarları konusunda bilgi sahibi olur.
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
3
1
1
1
3
Kronik hastalıklarda beslenme, obezite ve diyet hakkında bilgi sahibi olur.
2
1
3
1
1
1
2
1
1
1
1
4
1
1
1
3
Çeşitli yaş grupları ve özel durumlarda insanların beslenme şekilleri konularında bilgi verir.
2
1
2
1
1
1
3
1
1
1
1
4
1
1
1
3
Ortalama Değer
1,8
1
2,2
1
1,2
1
1,8
1
1
1
1,4
3,6
1,2
1
1
3,4
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/448513