PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
SÖĞÜT MESLEK YÜKSEKOKULU
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Genel Muhasebe
TRO203
1
3 + 1
4,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Turizm ve Otel İşletmeciliği -
Ön Lisans
(Sözlü ve görsel anlatım, sunum, uygulama)
Amaç
Muhasebe ile ilgili temel kavramları kavrayıp, çift taraflı kayıt yönteminin esasları çerçevesinde temel mali tabloları düzenleyebilmeyi amaçlar
Ders İçeriği
Muhasebenin tanımı, muhasebe ile ilgili temel kavramlar, bilanço, hesap kavramı, çift taraflı kayıt yöntemi ve aşamaları, varlık - kaynak ve gelir-gider hesaplarının incelenmesi konularını kapsar.
Hafta
Konu
1
Muhasebenin tanımı, amacı ve kapsamı, Muhasebenin temel kavramları ve ilkeleri
2
Temel mali tablolar ve tanımları, Hesap kavramı ve hesapların işleyişi, Tek düzen hesap planı ve hesapların tanımı
3
Muhasebe süreci ve işleyişi
4
Muhasebe belgeleri ve tanımları
5
Hazır Değerler ve Menkul Kıymet Hesaplarının İşleyişi
6
Ticari ve Diğer Alacak Hesaplarının İşleyişi
7
Ticari Mal Kavramı ve Aralıklı Envanter Yöntemi Ticari Mal Kavramı ve Devamlı Envanter Yöntemi
8
Dönem Ayırıcı Aktif Hesapları, KDV Hesapları ve Diğer Dönen Varlı Hesaplarının İşleyişi
9
Uzun Vadeli Ticari ve Diğer Alacak Hesapları ile Mali Duran Varlık Hesaplarının İşleyişi
10
Maddi ve Maddi Olmayan Duran Varlık Hesaplarının İşleyişi
11
Kısa ve Uzun Vadeli Yabancı Kaynak Hesapları ile Öz Kaynak Hesaplarının İşleyişi
12
Gelir ve Gider Hesaplarının İşleyişi
13
7/A ve 7/B Seçeneği Hesapların İşleyişi
14
Monografi
Program Çıktıları
1
Turizm sektörü ile ilgili genel bilgi sahibi olmak; sektör ile ilgili temel kavramları öğrenmek.
2
Otel işletmeciliğinde kullanılan uluslararası terimleri kullanabilmek ve sektörde yeterli olabilecek derecede yabancı dil bilmek.
3
Temel bilgisayar kullanım bilgisi ile birlikte sektörde kullanılan bilgisayar otomasyon programlarını kullanmayı öğrenmek.
4
Turizm, turizm çeşitleri ve otel işletmelerindeki temel faaliyet konularıyla ilgili bilgi ve becerilere sahip olmak.
5
Yiyecek-içecek, servis, menü planlama, önbüro işlemleri, temizlik, bakım, muhafaza süreçlerindeki işlemler ve teknikler ile ilgili bilgiye sahip olmak.
6
Etkin iletişim kurabilme becerisine sahip olmak.
7
Seyahat acentacılığı, tur operatörlüğü konusunda genel bilgi ve beceriye sahip olmak.
8
Sektörel sorunlar hakkında bilgi sahibi olmak.
9
Kongre ve fuar organizasyonu, turizm coğrafyası, tarih, kültür, muhasebe, araştırma yöntemleri, rekreasyon gibi konularda genel bilgiye sahip olmak.
10
Turizmde yönetim ve pazarlama ile ilgili genel bilgiye sahip olmak.
11
Mesleki etik, sosyal sorumluluk ve çevre bilincine sahip olmak.
12
Mesleki yasal mevzuatı anlayabilme ve uygulama becerisine sahip olmak.
13
Turizm ile ilgili konularda edindirdiği bilgi ve becerileri sürekli geliştirerek ve turizm alanıyla ilgili yenilik ve gelişmeleri takip ederek ömür boyu öğrenmeye açık olmak.
14
Turizm alanıyla ilgili konularda edindirdiği bilgi ve becerileri sorgulayabilme becerisine sahip olmak.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
Muhasebe ile ilgili kayıt işlemlerini yapabilme
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Muhasebe sürecini takip edebilme
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Bilanço ve gelir tablolarının temel ilkelerini taniyip anlayabilme
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Muhasebe ile ilgili temel kavramları ve muhasebe ilkelerini anlama ve tanıyabilme
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/450002