Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
İçecek Teknolojisi | GID143 | 1 | 3 + 0 | 5,0 |
Birim Bölüm | GIDA TEKNOLOJİSİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Eren YURTDAŞ |
Ders Veren | Öğr. Gör. Ebru GÜNEY FUNDA |
Amaç |
Mevzuat ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak içecek üretimini kontrol etme yeterliklerinin kazandırılması, üretim süreçleri ve özellikleri konularında öğrenciye bilgi kazandırılması |
Ders İçeriği |
İçme suyu üretimi, Meyve suyu üretimi, Bira üretimi, şarap üretimi, distile alkolü içkiler üretimi, gazlı içecek üretimi, diğer alkolsüz içecekler (enerji içecekleri, sporcu içecekleri, şalgam vb.) üretimi. Geleneksel içecekler |
Ders Kaynakları |
Alkolsüz ve Alkollü İçkiler Teknolojisi, 2014. Engin Yaralı. Adnan Menderes Univ. Ders Notları
İçecekler, 2014, Akbulut M, Çoklar H, Seçuk Üniv. Ders notları Ötleş, S., Akçiçek, E., (ed.) 2010. İçecekler, Beslenme ve Sağlık. Palme Yayıncılık. Ankara Meyve Ve Sebze Teknolojisi (Meyve Ve Sebze Suyu Üretim Teknolojisi), Acar J, Gökmen V, Hacettepe Mühendislik Fakültesi Yayınları, Ankara, 2000. Principles And Practices Of Winemaking, Boulton CA, Singleton VL, Bisson LF, Kunkee RE, Chapman & Hall, New York, 1996 |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2014 - 2015 2015 - 2016 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2022 - 2023 2024 - 2025 2016 - 2017 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 40 |
Toplam | 40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %60 |
Toplam | %60 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %60 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması | Grup Çalışması | 1 | 10 | 10 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 2 | 10 | 20 |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 3 | 2 | 6 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum | Sözlü | 5 | 1 | 5 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 3 | 10 | 30 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 5 | 1 | 5 |
Final | Final | 10 | 1 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 128 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 5,02 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | İçeceklerin tanımı ve özellikleri | |
2 | İçme suyu üretimi | |
3 | meyve suyu üretimi | |
4 | Bira üretimi | |
5 | Şarap üretimi | |
6 | Distile alkolü içkiler üretimi | |
7 | Ara sınav | |
8 | Gazlı içecek üretimi | |
9 | Alkolsüz içecekler üretimi (enerji içecekleri, sporcu içecekleri, şalgam vb.) | |
10 | Geleneksel içecekler | |
11 | Kalite kontrol: İçme suyu | |
12 | Kalite kontrol: Alkollü içecekler | |
13 | Kalite kontrol: Alkolsüz içecekler | |
14 | Türk Gıda Kodeksi yönetmeliği |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
İçecek üretiminde hijyen ve sanitasyonu, fermente içecekler hakkında bilgi sahibi olma | |||
Üretim süreçlerini kontrol altına alabilecek teknik bilgi ve beceriler hakkında bilgi sahibi olma | |||
İçecek üretimi ve kalite kontrol analizleri hakkında bilgi sahibi olma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
İçecek üretiminde hijyen ve sanitasyonu, fermente içecekler hakkında bilgi sahibi olma | 4 | 5 | - | 5 | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Üretim süreçlerini kontrol altına alabilecek teknik bilgi ve beceriler hakkında bilgi sahibi olma | 5 | 3 | 3 | - | 2 | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
İçecek üretimi ve kalite kontrol analizleri hakkında bilgi sahibi olma | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |