Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Kanatlı Eti Hijyeni ve Teknolojisi | GID265 | 3 | 3 + 0 | 5,0 |
Birim Bölüm | GIDA TEKNOLOJİSİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Doç. Dr. Alper Kürşat DEMİRKAYA |
Ders Veren | |
Amaç |
Kanatlı hayvan etlerinden elde edilen ürünlerin üretim teknikleri ve sağlıklı bir biçimde son tüketiciye ulaşması konularında öğrenciye bilgi kazandırılması. |
Ders İçeriği |
Dünyada ve ülkemizde kanatlı sektörü ve önemi. Kanatlı etinin tanımı ve özellikleri. Kanatlı hayvanların antemortem muayenesi ve Transport. Kanatlılarda kesim prosesi, postmortem muayene. Kanatlı hayvan hastalıkları. Kanatlı eti hijyeni ve sınıflandırılma. Kanatlı etlerinin parçalanması. Kanatlı etlerinin soğutulması ve muhafazası. Kanatlı etlerinin dondurulması ve muhafazası. Taze kanatlı etleri preparatlarının hazırlanması. Kanatlı eti ürünleri teknolojisi. |
Ders Kaynakları |
Arslan A. Et Muayenesi ve Et ürünleri Teknolojisi. 2013.
Erol İ. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. 2007. Microbiological Analysis Of Red Meat, Poultry And Eggs, Mead G, Woodhead Publishing Limited, England, 2006. |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2016 - 2017 2018 - 2019 2020 - 2021 2014 - 2015 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması | Grup Çalışması | 1 | 10 | 10 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 3 | 10 | 30 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum | Sözlü | 5 | 1 | 5 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 2 | 10 | 20 |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 3 | 2 | 6 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 5 | 1 | 5 |
Final | Final | 10 | 1 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 128 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 5,02 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Kanatlı etinin tanımı ve kanatlı eti özellikleri | |
2 | Dünyada ve ülkemizde kanatlı sektörü ve önemi | |
3 | Kanatlı hayvanların antemortem muayenesi | |
4 | Kanatlılarda kesim prosesi | |
5 | Kanatlı hayvanların postmortem muayenesi | |
6 | Kanatlı hayvan hastalıkları | |
7 | Ara Sınav | |
8 | Kanatlı eti hijyeni ve sınıflandırılma | |
9 | Kanatlı eti mikrobiyolojisi, mikrobiyal kontaminasyon kaynakları ve kontrolü | |
10 | Kanatlı etlerinin soğutulması ve muhafazası | |
11 | Kanatlı etlerinin dondurulması ve muhafazası | |
12 | Kanatlı etlerinin parçalanması | |
13 | Kanatlı eti ürünleri teknolojisi | |
14 | Taze kanatlı etleri preparatlarının hazırlanması Kanatlı eti karışımları |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Kanatlı eti mikrobiyolojisi, mikrobiyal kontaminasyon kaynakları ve kontrolü ile dekontaminasyon yöntemleri, muhafazası hakkında bilgi sahibi olma | |||
Kanatlı hayvan ürünleri üreten işletmelerde sanitasyonun önemi, alet ve ekipmanların temizlik ve dezenfeksiyonu hakkında bilgi sahibi olma | |||
Kanatlı kesim hattı, kesim yöntemleri, kanatlı etlerindeki postmortal değişimler hakkında bilgi sahibi olma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kanatlı eti mikrobiyolojisi, mikrobiyal kontaminasyon kaynakları ve kontrolü ile dekontaminasyon yöntemleri, muhafazası hakkında bilgi sahibi olma | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Kanatlı hayvan ürünleri üreten işletmelerde sanitasyonun önemi, alet ve ekipmanların temizlik ve dezenfeksiyonu hakkında bilgi sahibi olma | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Kanatlı kesim hattı, kesim yöntemleri, kanatlı etlerindeki postmortal değişimler hakkında bilgi sahibi olma | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |