Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Fermente Gıdalar Teknolojisi | GID273 | 3 | 3 + 0 | 5,0 |
Birim Bölüm | GIDA TEKNOLOJİSİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Eren YURTDAŞ |
Ders Veren | |
Amaç | |
Ders İçeriği | |
Ders Kaynakları |
Food, Fermentation and Microorganisms, Charles W. Bamforth, Blackwell Science Ltd, United Kingdom. 2005.
Türker İ. Fermantasyon Teknolojisi Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara, 1974 Food, Fermentation and Microorganisms, Charles W. Bamforth, Blackwell Science Ltd, United Kingdom. 2005. Türker İ. Fermantasyon Teknolojisi Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara, 1974 Food, Fermentation and Microorganisms, Charles W. Bamforth, Blackwell Science Ltd, United Kingdom. 2005. Türker İ. Fermantasyon Teknolojisi Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara, 1974 |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2016 - 2017 2017 - 2018 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 10 | 4 | 40 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 15 | 1 | 15 |
Final | Final | 20 | 1 | 20 |
Ödev (Sunum) | Ödev (Sunum) | 10 | 1 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 127 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4,98 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Giriş: fermantasyonun tanımı, mikroorganizmaların fermantasyonda oynadığı rol. | Ders |
2 | Fermantasyon biyokimyası ve metabolizması | Ders |
3 | Karbonhidratlar ve bunların farklı ürünlere dönüşümü | Ders |
4 | Starter kültürlerin üretimi | Ders |
5 | Starter kültürlerin izolasyonları ve korunmaları, | Ders |
6 | Fermente ürünlerin sağlık üzerindeki etkileri | Ders |
7 | Şarap teknolojisi, üretimi, durultulması, şişelenmesi ve depolanması | Ders |
8 | Malt ve bira teknolojisi, malt eldesi, fermantasyon, durultma, şişeleme | Ders |
9 | Asetik asit fermantasyonu, sirke üretim yöntemleri, asetatörler | Ders |
10 | Laktik asit fermantasyonu, turşu ve zeytin teknolojisi, | Ders |
11 | Geleneksel fermente ürünler; tarhana, boza, şalgam | Ders |
12 | Yüksek alkollü içkiler ve damıtma teknolojisi, rakı, cin, votka, likörler | Ders |
13 | Fermentörler, fermentörlerde materyal ve enerji dengesi, sürekli fermentasyon teknolojisi | Ders |
14 | Mikrobiyel enzim ve sitrik asit üretimi | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Mikroorganizmaların ürettiği veya salgıladığı maddelerin gıdanın muhafaza edilmesinde oynadığı rolün kavranması | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Fermantasyon biyokimyasının temel ilkeleri, Fermente gıdaların üretimindeki temel kavramlar | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Gıda teknolojisinde yararlı mikroorganizmaların kullanımı | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Fermantasyon ve fermentörlerle ilgili temel hesaplamaların yapılması | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Mikroorganizmaların ürettiği veya salgıladığı maddelerin gıdanın muhafaza edilmesinde oynadığı rolün kavranması | 5 | 4 | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Fermantasyon biyokimyasının temel ilkeleri, Fermente gıdaların üretimindeki temel kavramlar | 5 | 3 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 3 | 1 | 1 | 3 | 1 | 3 | 1 | 1 |
Gıda teknolojisinde yararlı mikroorganizmaların kullanımı | 4 | 3 | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Fermantasyon ve fermentörlerle ilgili temel hesaplamaların yapılması | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 |