Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gıdalarda Enstrumental Analiz ve Uygulamaları | GID209 | 3 | 3 + 1 | 4,0 |
Birim Bölüm | GIDA TEKNOLOJİSİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüzyüze anlatım ve uygulama |
EBS Koordinatörü | Prof. Dr. Murat ALANYALIOĞLU |
Ders Veren | Öğr. Gör. Dr. Fatih TOZOĞLU |
Amaç |
Enstrümantal analiz teknikleri ve bu tekniklerin gıda analizleri amacıyla kullanılması hakkında teorik ve uygulamalı bilgi ve becerilerin kazandırılması |
Ders İçeriği |
Enstrümantal analiz temel bilgiler, Madde ışık etkileşimi ve etkileşim türleri, Rekfaktometri, polarimetri ve uygulamaları, Spektroskopik yöntemler ve uygulamaları, (Uv-Gb spektroskopisi ve IR spektroskopisi), Kromatografik yöntemler, türleri ve uygulamaları |
Ders Kaynakları |
Çeşitli kaynaklardan hazırlanmış ders notları
|
Açıldığı Öğretim Yılı | 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 40 |
Toplam | 40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %60 |
Toplam | %60 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %60 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Önceden planlanmış özel beceriler | Problem Çözme | 2 | 4 | 8 |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 10 | 30 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 1 | 7 | 7 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 1 | 3 | 3 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 6 | 6 | 36 |
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması | Laboratuar | 4 | 3 | 12 |
Uygulama 1 | Uygulama 1 | 3 | 1 | 3 |
Final | Final | 2 | 1 | 2 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 102 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Spektroskopik yöntemlerin temeli | |
2 | Işın, ışık ve elektromanyetik spektrum | |
3 | Madde ışın etkileşimi. ve etkileşim türleri | |
4 | Refraktometri ve uygulamaları | |
5 | Polarimetri ve uygulamaları | |
6 | Spektroskopik yöntemlerin temeli ve Lambert-Beer yasası | |
7 | Kalibrasyon ve kalibrasyon grafiği uygulamaları | |
8 | Ara sınav | |
9 | UV-Gb spektroskopisi ve uygulamaları | |
10 | IR spektroskopisi ve uygulamaları | |
11 | Spektroskopik gıda analiz uygulamaları 1 | |
12 | Spektroskopik gıda analiz uygulamaları 2 | |
13 | Kromatografik analiz yöntemleri | |
14 | Kromatografik gıda analiz uygulamaları |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Spektroskopik analiz yöntemlerinin uygulanabilmesi | |||
Temel enstrumental analiz terimleri hakkında bilgi sahibi olunması | |||
Kalibrasyon ve kalibrasyon grafiği çizme işlemlerini yapabilme | |||
Refraktometrik ve polarimetrik analizlerin uygulanabilmesi | |||
Kromatografik analiz yöntemlerinin uygulanabilmesi |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Spektroskopik analiz yöntemlerinin uygulanabilmesi | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Temel enstrumental analiz terimleri hakkında bilgi sahibi olunması | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Kalibrasyon ve kalibrasyon grafiği çizme işlemlerini yapabilme | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Refraktometrik ve polarimetrik analizlerin uygulanabilmesi | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Kromatografik analiz yöntemlerinin uygulanabilmesi | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |