Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gıda Analizi II | GID142 | 2 | 3 + 1 | 5,0 |
Birim Bölüm | GIDA TEKNOLOJİSİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Ebru GÜNEY FUNDA |
Ders Veren | |
Amaç |
Bu derste çeşitli gıdalar analiz edilerek, kalite kontrol yaklaşımı ile ürün nitelikleri arasında bağlantılar oluşturmayı amaçlar. |
Ders İçeriği |
Konvansiyonel ve cihaz kullanma yöntemleri ile çeşitli gıdaların analizini öğretmektir. Ayrıca analitik yöntemler kullanılarak kalite kontrolü işlemlerini uygulamaktır. |
Ders Kaynakları |
Nas, S., Gökalp, H.Y., Ünsal, M. (1992) Bitkisel Yağ Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları
Cemeroğlu, B. (2007), Gıda Analizleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No: 34, Ankara Gökalp H.Y., Kaya, M., Tülek, Y., Zorba, Ö. (1993) Et Ürünlerinde Kalite Kontrolü ve Laboratuvar Uygulama Klavuzu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Hecer C.,Ulusoy B. (2015) Gıda Analizleri- Dora Basım-Yayın Süreyya S. Evrensel, (2011). Laboratuvar Teknikleri. Dora Basım-Yayın. Bursa Gündüz, Uylaşer V., Başoğlu F. (2016) Temel Gıda Analizleri- Dora Basım-Yayın |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2008 - 2009 2006 - 2007 2007 - 2008 2005 - 2006 2003 - 2004 2004 - 2005 2002 - 2003 2009 - 2010 2010 - 2011 2011 - 2012 2012 - 2013 2013 - 2014 2014 - 2015 2015 - 2016 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 4 | 12 | 48 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 2 | 2 | 4 |
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması | Laboratuar | 4 | 12 | 48 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 3 | 2 | 6 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 5 | 1 | 5 |
Final | Final | 5 | 1 | 5 |
Uygulama 2 | Uygulama 2 | 3 | 2 | 6 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 122 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4,78 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Ders içeriğinin tanıtılması ve Gıdaları analiz etme nedenlerinin anlatılması | |
2 | Gıda analizleri için uygun olan örnekleme yöntemlerinin anlatılması, bazı gıda örneklerinde örnek hazırlama uygulamaları | |
3 | Gıdalarda nem ve kuru madde analizleri hakkında genel bilgi; Toplam kuru madde içeriğinin belirlenmesi ve sonuçların değerlendirilmesi | |
4 | Gıdalarda kül analizleri hakkında genel bilgi; Toplam Kül analizi, kuru ve yaş kül yöntemleri uygulamaları ve sonuçların değerlendirilmesi | |
5 | Gıdalarda tuz analizleri hakkında genel bilgi; Mohr yöntemi ile tuz analizi | |
6 | Gıdalarda asitlik analizleri hakkında genel bilgi; Titrasyon asitliği ve pH ölçüm yöntemleri uygulamaları ve sonuçların değerlendirilmesi | |
7 | Ara sınav | |
7 | Ara sınav- Sıvılarda yoğunluk ve özgül ağırlık ölçümü | |
8 | Gıdalarda yağ analizleri hakkında genel bilgi; Ekstraksiyon Metodu ile yağ miktarı analizi | |
9 | Gıdalarda gerber yağ analizleri hakkında genel bilgi; Gerber yöntemi ile yağ analizi uygulaması | |
10 | Gıdalarda protein analizleri hakkında genel bilgi; Ham protein tayini yapılması ve sonuçların değerlendirilmesi | |
11 | Gıdalarda karbonhidrat analizleri hakkında genel bilgi; Şeker miktarı analizi yapılması ve sonuçların değerlendirilmesi | |
12 | Yemeklik yağlarda yapılan kalite kontrol analizleri; Asitlik, serbest yağ asitliği, özgül ağırlık, yoğunluk belirlenmesi ve sonuçların değerlendirilmesi | |
13 | Yemeklik yağlarda yapılan kalite kontrol analizleri; Sabunlaşma sayısı, iyot sayısı, peroksit sayısı belirlenmesi ve sonuçların değerlendirilmesi | |
14 | Gıdalardaki önemli vitaminlerin tespiti hakkında genel bilgi, uygulama ve sonuçların değerlendirilmesi |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
1. Örnekleme yöntemlerinin ve analiz için örnek hazırlamanın öğrenilmesi | |||
Gıda analiz sonuçlarının yorumlanmasının öğrenilmesi | |||
Gıda analizinde kullanılan temel tekniklerin öğrenilmesi | |||
Örnekleme yöntemlerinin ve analiz için örnek hazırlamanın öğrenilmesi |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1. Örnekleme yöntemlerinin ve analiz için örnek hazırlamanın öğrenilmesi | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | - | 3 | - | - | 4 | - | 4 | - | - |
Gıda analiz sonuçlarının yorumlanmasının öğrenilmesi | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | - | 3 | - | - | 4 | - | 4 | - | - |
Gıda analizinde kullanılan temel tekniklerin öğrenilmesi | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | - | 3 | - | - | 4 | - | 4 | - | - |
Örnekleme yöntemlerinin ve analiz için örnek hazırlamanın öğrenilmesi | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |