Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gıda Analizi I | GID151 | 1 | 3 + 1 | 5,0 |
Birim Bölüm | GIDA TEKNOLOJİSİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Dr. Fatih TOZOĞLU |
Ders Veren | Öğr. Gör. Ebru GÜNEY FUNDA |
Amaç |
Bu ders ile öğrencilere mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak laboratuvarda güvenli çalışma ortamı sağlama, analiz öncesi ve sonrası işlemleri ve yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Ders İçeriği |
Laboratuvar Tanıtımı Yapılır, Laboratuvar Hijyeni, Laboratuvar Güvenliğinin Sağlanır, Genel Laboratuvar Bilgisi ile Kullanılan Malzemelerin Öğrenilmesi, Genel Laboratuvar Malzemelerinin Kullanılması ve Gıda Analizlerine Hazırlık Yapılması, Çözelti (Yüzde-Normal-Molar-Ppm) Hazırlanması, ve Bu Çözeltilerin Doğruluğunun Kontrol |
Ders Kaynakları |
Cemeroğlu, B. (2007), Gıda Analizleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No: 34, Ankara
Süreyya S. Evrensel, (2011). Laboratuvar Teknikleri. Dora Basım-Yayın. Gökalp H.Y., Kaya, M., Tülek, Y., Zorba, Ö. (1993) Et Ürünlerinde Kalite Kontrolü ve Laboratuvar Uygulama Klavuzu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Nas, S., Gökalp, H.Y., Ünsal, M. (1992) Bitkisel Yağ Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2008 - 2009 2006 - 2007 2007 - 2008 2005 - 2006 2004 - 2005 2002 - 2003 2003 - 2004 2009 - 2010 2010 - 2011 2011 - 2012 2012 - 2013 2013 - 2014 2014 - 2015 2015 - 2016 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 20 |
Ödev 1 | 15 |
Uygulama 1 | 20 |
Toplam | 55 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %45 |
Toplam | %45 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %55 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %45 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 4 | 14 | 56 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 8 | 4 | 32 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 15 | 1 | 15 |
Final | Final | 25 | 1 | 25 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 128 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 5,02 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Laboratuvar bilgisi, laboratuvarda iş güvenliği, laboratuvar kimyasal hijyenin sağlanması çalışması | |
2 | Kişisel Güvenlik Önlemleri ve Laboratuvar Genel Güvenlik Önlemleri | |
3 | Cam-plastik-metal-porselen laboratuvar malzemelerinin tanıtılması, özelliklerinin incelenmesi, kullanım çalışmaları | |
4 | Hassas terazi ile doğru tartım yapılması, desikatör kullanımı, diğer laboratuvar el aletlerinin kullanılması | |
5 | Analiz Öncesi Hazırlıklar | |
6 | Analiz Sonrası İşlemler | |
7 | Ara sınav | |
8 | Çözelti hazırlama yöntemleri ve tekniği | |
9 | Yüzde çözelti hesaplama, hazırlama ve doğruluk kontrolü | |
10 | Molar çözelti hesaplama, hazırlama ve doğruluk kontrolü | |
11 | Normal çözelti hesaplama, hazırlama ve doğruluk kontrolü | |
12 | Çözelti ayarlama yöntemleri | |
13 | ppm ile ifade edilen çözeltilerin hazırlanması ve doğruluk kontrolü | |
14 | İndikatör bilgisi |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Laboratuvarda Güvenli Çalışma Ortamı Sağlamak | |||
Çözelti hazırlamak | |||
Laboratuar temel analiz tekniklerini uygulamak |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Laboratuvarda Güvenli Çalışma Ortamı Sağlamak | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 |
Çözelti hazırlamak | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 |
Laboratuar temel analiz tekniklerini uygulamak | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 |