Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gıdalarda Duyusal Analizler | GID147 | 1 | 3 + 0 | 5,0 |
Birim Bölüm | GIDA TEKNOLOJİSİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Ebru GÜNEY FUNDA |
Ders Veren | |
Amaç |
Dersin amacı öğrenciye duyusal analiz yöntemlerini, analiz sonuçlarının değerlendirilmesini ve bu konudaki gelişmeleri öğretmek. |
Ders İçeriği |
Duyusal analizin ilkeleri, duyu organlarının yapısı ve algılamadaki rolleri, panelist ve panel yerlerinin taşıması gerekli özellikler, panelist seçimi ve eğitimi, duyusal analiz yöntemlerinin seçimi ve farklı gıdalarda uygulanması konularını içerir. |
Ders Kaynakları |
Tomris ALTUĞ, Yeşim ELMACI, 2005. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme, Ege Üniversitesi yayınları, İzmir
Süreyya S. Evrensel, (2011). Laboratuvar Teknikleri. Dora Basım-Yayın. Bursa Cemeroğlu, B. (2007), Gıda Analizleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No: 34, Ankara Gökalp H.Y., Kaya, M., Tülek, Y., Zorba, Ö. (1993) Et Ürünlerinde Kalite Kontrolü ve Laboratuvar Uygulama Klavuzu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2022 - 2023 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 3 | 11 | 33 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 3 | 4 | 12 |
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması | Laboratuar | 4 | 4 | 16 |
Gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, yönetsel beceriler, Önceden planlanmış özel beceriler | Öğrenci Topluluğu Faaliyetleri / Projeleri | 3 | 1 | 3 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 6 | 1 | 6 |
Final | Final | 7 | 1 | 7 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 119 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4,67 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Gıdaların kalite karakteristikleri | Ders Tartışmalı Ders |
2 | Duyusal analizin tanımı ve tarihsel gelişimi | Ders Tartışmalı Ders |
3 | Duyusal analiz laboratuvarı, ürün ve panelist kontrolü | Ders Tartışmalı Ders |
4 | Duyusal analizde panelist seçimi, panelist eğitimi ve performans değerlendirme | Ders Tartışmalı Ders |
5 | Duyusal analiz yöntemleri: Farklılık testleri | Ders Tartışmalı Ders |
6 | Duyusal analiz yöntemleri: Beğeni testleri | Ders Tartışmalı Ders |
7 | Duyusal analiz yöntemleri: Lezzet profil analizi | Ders Tartışmalı Ders |
8 | Ders tekrarı/ Ara sınav | Ders Tartışmalı Ders |
9 | Duyusal analiz yöntemleri: Doku profil analizi | Ders Tartışmalı Ders |
10 | Duyusal testlerin tüketici tercih çalışmalarında kullanımı | Ders Tartışmalı Ders |
11 | Tüketici saha testleri ve anket dizaynı | Ders Tartışmalı Ders |
11 | Tanımlayıcı duyusal analiz teknikleri: Lezzet profili analizi | Ders Tartışmalı Ders |
12 | Kalite kontrol ve duyusal raf ömrü (stabilite) testleri | Ders Tartışmalı Ders |
13 | Öğrenci Proje sunum ve değerlendirmeleri | Tartışmalı Ders Öğrenci Topluluğu Faaliyetleri / Projeleri |
14 | Dönem sonu sınavı |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Duyusal analiz sonuçlarını istatistiksel olarak değerlendirebilir ve rapor edebilir. | Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Benzetim | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, Bilişim becerileri | |
Bir duyusal test planlamasında kullanılacak skalaları belirler. | Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | |
Duyusal değerlendirme laboratuvarını tanımak, duyusal analiz için uygun test ortamını hazırlama becerisi edinir. | Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Duyusal analiz sonuçlarını istatistiksel olarak değerlendirebilir ve rapor edebilir. | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | - | 3 | 4 | 3 | - | 3 | - | 4 | - | - |
Bir duyusal test planlamasında kullanılacak skalaları belirler. | 3 | - | 3 | 4 | - | 4 | 4 | - | - | - | 5 | - | 4 | - | - |
Duyusal değerlendirme laboratuvarını tanımak, duyusal analiz için uygun test ortamını hazırlama becerisi edinir. | 3 | 3 | 3 | 4 | 5 | 5 | - | 4 | 4 | 3 | 4 | - | 5 | - | 4 |