Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Yağ Teknolojisi | GID148 | 1 | 3 + 0 | 5,0 |
Birim Bölüm | GIDA TEKNOLOJİSİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Duygu KURU Öğr. Gör. Eren YURTDAŞ |
Ders Veren | |
Amaç |
Yağ ürünleri ve üretim tekniklerinin öğrenilmesi. Mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak bitkisel ve katı yağ analizlerini yapma/değerlendirme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Ders İçeriği |
Yağlarda başlıca bozulma tepkimeleri, yağ ham maddeleri, margarin üretimi, zeytinyağı üretim aşamalarında uygulanan işlemler, yağlarda kalite kontrol analizleri. Bitkisel ve katı yağ analizlerini yapma. |
Ders Kaynakları |
Yemeklik Yağ Teknolojisi
|
Açıldığı Öğretim Yılı | 2022 - 2023 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Giriş | Ders |
2 | Yağların Kaynakları | Ders |
3 | Lipidlerin Sınıflandırılması, Yağlar ve Yapıtaşları | Ders |
4 | Hücrede Yağ Asitlerinin Oluşumu | Ders |
5 | Beslenmemizde Yemeklik Yağların Önemi | Ders |
6 | Yağ Metabolizması | Ders |
7 | Ticari Öneme Sahip Yağlar | Ders |
8 | Yağlı Tohum-Meyve Ticareti ve Borsa Kriterleri | Ders |
9 | Yağlı Tohumların Depolanması | Ders |
10 | Ham Yağ Elde Etme Yöntemleri | Ders |
11 | Ham Yağın Rafinasyonu | Ders |
12 | Çeşitli Yağların Üretim Teknolojisi | Ders |
13 | Yağların Bozulması ve Önleme Çareleri | Ders |
14 | Sıvı Yağların Katı Hale Getirilmesi, Yağ Modifikasyon Yöntemleri | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Lipidlerdeki reaksiyonlar | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | |
Rafinasyon, hidrojenasyon, interesterifikasyon ve kristalizasyon gibi işlemler hakkında bilgi sahibi olma | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | |
Bitkisel Yağ Analizlerini Yapmak/Değerlendirmek | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | |
Katı Yağ Analizlerini Yapmak/Değerlendirmek | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Lipidlerdeki reaksiyonlar | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Rafinasyon, hidrojenasyon, interesterifikasyon ve kristalizasyon gibi işlemler hakkında bilgi sahibi olma | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Bitkisel Yağ Analizlerini Yapmak/Değerlendirmek | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Katı Yağ Analizlerini Yapmak/Değerlendirmek | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |