EN
  • Anasayfa
  • GID101 Temel Mikrobiyoloji (2024 - 2025 / 1. Yarıyıl)
  • EN
GID101 - Temel Mikrobiyoloji
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Temel Mikrobiyoloji GID101 1 3 + 1 5,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA TEKNOLOJİSİ
Derece Seviye Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Eren YURTDAŞ
Ders Veren Öğr. Gör. Eren YURTDAŞ
Amaç

Temel mikrobiyolojik kavramlar, bakteri, küf ve mayaların yapıları, metabolizması, gelişme karakteristikleri, temel mikrobiyolojik analizler ayrıca mikroorganizmaların sayımı, izolasyon ve identifikasyonu konularında öğrencilere bilgi kazandırılması.

Ders İçeriği

Mikrobiyolojinin temel esasları, mikrobiyolojinin tarihi ve kapsamı, yaşamımızda mikroorganizmalar, organizmaların sınıflandırılması ve adlandırılması, kimyasal prensipler, prokaryotik ve ökaryotik hücrelerin fonksiyonel anatomisi, mikroorganizmaların sınıflandırılması ve tanımı, mikrobiyal yapılar ve fonksiyonları, bakteriler, mayalar, küfler, algler, protozoolar, virüsler, rickettsia, mikrobiyal metabolism, mikrobiyal gelişme, mikrobiyal gelişmenin kontrol edilmesi, mikrobiyal genetik, mikroorganizma-insan ilişkisi, mikrobiyal patojenite, immunolojinin temel esasları.

Ders Kaynakları Gıda Mikrobiyolojisi Prof. Dr. Adnan ÜNLÜTÜRK, Prof. Dr. Fulya TURANTAŞ
Temiz A. Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri. 3. Baskı. Hatipoğlu Yayınları, Ankara. 2000.
Boyd RF. General Microbiology. Times Mirror/Mosby College Publ. 2nd ed., 1988.
Ünlütürk A, Turantaş F. Gıda Mikrobiyolojisi, 2000
Gıda Mikrobiyolojisi Prof. Dr. Adnan ÜNLÜTÜRK, Prof. Dr. Fulya TURANTAŞ
Temiz A. Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri. 3. Baskı. Hatipoğlu Yayınları, Ankara. 2000.
Boyd RF. General Microbiology. Times Mirror/Mosby College Publ. 2nd ed., 1988.
Ünlütürk A, Turantaş F. Gıda Mikrobiyolojisi, 2000
Özçelik, S. Genel Mikrobiyoloji. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 1998
Güven, S. Demirel Zorba, N.N. Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu. Nobel Yayıncılık. 8. Baskı, 2021.
Açıldığı Öğretim Yılı 2009 - 2010 2010 - 2011 2011 - 2012 2012 - 2013 2013 - 2014 2014 - 2015 2015 - 2016 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Toplam 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %60
Toplam %60
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %60
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 14 4 56
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Sınıf Dışı Çalışma 5 2 10
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması Laboratuar 8 4 32
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 10 1 10
Final Final 15 1 15
Toplam İş Yükü (Saat) 123
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 4,82
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Mikrobiyolojinin tanımı, kapsamı ve tarihçesi, mikroorganizmaların hayatımızdaki rolü, laboratuvarların genel tanıtımı ve uyulması gereken kurallar Ders Laboratuar
2 Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve isimlendirilmesi, mikroorganizmaların hücre yapıları, laboratuvarda kullanılan malzeme ve cihazların tanıtılması, aseptik koşullarda çalışma Ders Laboratuar
3 Bakterilerin genel özellikleri, morfolojik özellikleri ve sitolojileri (hücre yapıları), preparat hazırlama ve mikroskop kullanımı Ders Grup Çalışması Laboratuar
4 Bakterilerin sınıflandırılması, çoğalması ve gelişim eğrisi Ders
5 Arkeler ve siyanobakteriler, bakterilerin morfolojilerini incelemek için kullanılan boyama metotları, basit boyama Ders Laboratuar
6 Ökaryotik mikroorganizmalar, fungusların genel özellikleri, mayaların hücre yapısı ve çoğalması Ders
7 Küflerin hücre yapısı ve çoğalması Ders Grup Çalışması
8 Boyama metotları, gram boyama Gösterim Grup Çalışması Laboratuar
9 Protozoonlar ile alglerin hücre yapıları ve çoğalmaları Ders
10 Virüslerin genel özellikleri, sınıflandırılması ve çoğalması Ders
11 Riketsiya ve klamidyalar, mikroorganizmaların geliştirilmesinde kullanılan besiyeri çeşitleri, besiyeri bileşimine giren maddeler ve besiyeri hazırlanması Ders Laboratuar
12 Mikroorganizma ekim yöntemleri, mikroorganizma sayımı ve biyokimyasal testler Grup Çalışması Laboratuar
13 Mikroorganizmaların gelişimini etkileyen faktörler, mikroorganizmaların beslenme ve gelişimi Ders Tartışmalı Ders
14 Mikrobiyal metabolizma Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Mikroorganizmaların isimlendirilmesi ve sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olma Ders Dinleme ve anlamlandırma
Doğada bulunan mikroorganizmalar ve hücre yapıları hakkında bilgi sahibi olma Ders Laboratuar Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması
Mikroorganizmaların üreme tipleri ve metabolizmaları hakkında bilgi sahibi olma Ders Dinleme ve anlamlandırma
Temel mikrobiyolojik analizleri yapabilme (aseptik teknikle çalışma, preparat hazırlama, boyama yöntemleri, mikroorganizma geliştirilmesi ve sayımı) Ders Grup Çalışması Laboratuar Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
Mikroorganizmaların isimlendirilmesi ve sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olma - - - - - - - - - - - - - - -
Doğada bulunan mikroorganizmalar ve hücre yapıları hakkında bilgi sahibi olma - - - - - - - - - - - - - - -
Mikroorganizmaların üreme tipleri ve metabolizmaları hakkında bilgi sahibi olma - - - - - - - - - - - - - - -
Temel mikrobiyolojik analizleri yapabilme (aseptik teknikle çalışma, preparat hazırlama, boyama yöntemleri, mikroorganizma geliştirilmesi ve sayımı) - - - - - - - - - - - - - - -