Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gıda Mikrobiyolojisi | GID104 | 2 | 3 + 1 | 5,0 |
Birim Bölüm | GIDA TEKNOLOJİSİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Doç. Dr. Alper Kürşat DEMİRKAYA |
Ders Veren | |
Amaç |
Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler ve mikrobiyal kalite konularında öğrenciye bilgi kazandırılması. |
Ders İçeriği |
Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar, gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler, kontaminasyonun önlenmesi (asepsis) ve mikroorganizmaların uzaklaştırılması, mikrobiyal gelişmenin inhibisyonu, mikroorganizmaların öldürülmesi, et ve et ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, patojen mikroorganizmalar ve yöntemleri, süt ve süt ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, patojen mikroorganizmalar ve yöntemleri, konserve gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar, meyve-sebze ve meyve-sebze ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, patojen mikroorganizmalar ve yöntemleri. Gıda mikrobiyolojisi laboratuvarı temel kurallar ve malzemelerin tanıtılması, besiyerleri hakkında bilgi, sterilizasyon, örnek alma, homojenizasyon ve dilusyon, Ekim metotları ve inkübasyon, gıda mikrobiyolojisi açısından önemli mikroorganizmaların tespiti, EMS yöntemi, Tanımlama testleri. |
Ders Kaynakları |
Halkman AK. Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları. Başak Matb. Ankara, 2005
Ünlütürk A., Turantaş F. Gıda Mikrobiyolojisi, 2000 Erkmen O. Gıda Mikrobiyolojisi. Efil yayın evi. 2. baskı. Ankara, 2010 Erkmen O. Gıda Mikrobiyolojisi. Efil yayın evi. 2. baskı. Ankara, 2010 Food Science, Potter, N.N., Hotchkiss, J.H., 1998 Ünlütürk A., Turantaş F. Gıda Mikrobiyolojisi, 2000 |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2009 - 2010 2010 - 2011 2011 - 2012 2012 - 2013 2013 - 2014 2014 - 2015 2015 - 2016 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 30 | 1 | 30 |
Ödev (Sunum) | Ödev (Sunum) | 30 | 1 | 30 |
Final | Final | 40 | 1 | 40 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 100 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 3,92 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Gıdalarda indikatör mikroorganizmalar | |
2 | Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar: aktif gıda enfeksiyonları | |
3 | Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar: Pasif gıda enfeksiyonları | |
4 | Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar: Bakteri İntoksikasyonları | |
5 | Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar: Küf intoksikasyonları (Mikotoksikozis) | |
6 | Kontaminasyonun önlenmesi (asepsis) ve mikroorganizmaların uzaklaştırılması | |
6 | Ara Sınav | |
8 | Mikrobiyal gelişmenin inhibisyonu: Kimyasal koruyucularla muhafaza, soğukta ve dondurarak muhafaza | |
9 | Mikrobiyal gelişmenin inhibisyonu: Su aktivitesinin düşürülmesi, kontrollü ve modifiye atmosferde muhafaza, mikroorganizmalar arası antogonostik ilişki | |
10 | Mikroorganizmaların öldürülmesi | |
11 | Et ve et ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar | |
12 | Süt ve süt ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar | |
13 | Konserve gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar | |
14 | Meyve-sebze ve meyve-sebze ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, patojen mikroorganizmalar ve yöntemleri |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Temel kavramlar, gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olma | |||
Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar, gıda muhafazası, gıdalarda mikrobiyolojisi analizleri hakkında bilgi sahibi olma | |||
Gıda enfeksiyonları ve intoksikasyonları hakkında bilgi sahibi olma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Temel kavramlar, gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olma | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar, gıda muhafazası, gıdalarda mikrobiyolojisi analizleri hakkında bilgi sahibi olma | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Gıda enfeksiyonları ve intoksikasyonları hakkında bilgi sahibi olma | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |