Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu | GID207 | 3 | 3 + 0 | 3,0 |
Birim Bölüm | GIDA TEKNOLOJİSİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN |
Ders Veren | Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN |
Amaç |
Gıda endüstrisinde hijyenin tanımı ve önemi, hastalıkların gıda yolu ile bulaşması, gıda kaynaklı enfeksiyonlar ve intoksikasyonlar, gıda tesislerinde hijyenik tasarım, temizlik ve sanitasyon bileşikleri. İnsan sağlığını tehdit eden mikroorganizmaları bulundukları ortamdan uzaklaştırılması, sağlıklı ortamın korunması konularında öğrencilere bilgi kazandırılması. |
Ders İçeriği |
Gıda Hijyeninin tanımı ve önemi Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar ve özellikleri, önemli bakteri grupları, mikrobiyal bulaşma kaynakları ve besinlere bulaşmaları, besinlerde mikroorganizmaların gelişmesini etkileyen faktörler, besinlerde mikrobiyolojik bozulmalar, gıda güvenliği sistemleri, gıda kaynaklı enfeksiyonlar, ve intoksikasyonlar, gıda tesislerinde hijyenik tasarım, temizlik ve sanitasyon bileşikleri, HACCP, ISO 22000, BRC |
Ders Kaynakları |
Erol İ. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, Ankara, 2007
Marriott NG, Gravani RB. Principles of Food Sanitation, 2006 Soyutemiz E, Çetinkaya F. Besin Hijyeni ve Teknolojisi Uygulama Ders Notları, Bursa, 1999 Ünlütürk A, Turantaş F. Gıda Mikrobiyolojisi, 2000 |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2013 - 2014 2014 - 2015 2015 - 2016 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 40 |
Toplam | 40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %60 |
Toplam | %60 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %60 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 5 | 2 | 10 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 8 | 1 | 8 |
Dönem Sonu Uygulaması | Dönem Sonu Uygulaması | 12 | 1 | 12 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 72 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 2,82 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Gıda hijyenin tanımı ve gıda kontrolü | |
2 | Temizlik ve dezenfeksiyonun tanımı. | |
3 | Temizlik ve dezenfeksiyon yöntemleri ve dezenfektanlar. | |
4 | Besinlerde bulunan mikroorganizmalar ve özellikleri | |
5 | Gıda kaynaklı sağlık riskleri, kontaminasyon kaynakları | |
6 | Mikroorganizmaların besinlere bulaşması | |
7 | Ara Sınav | |
8 | Besinlerde mikroorganizma gelişimini etkileyen faktörler: iç faktörler | |
9 | Besinlerde mikroorganizma gelişimini etkileyen faktörler: dış faktörler | |
10 | Besinlerde mikrobiyolojik bozulmalar | |
11 | Personel hijyeni ve eğitimi. | |
12 | CIP (Yerinde Temizlik), CIP'nin Yararları ve Dezavantajları (Yerinde Temizlik) |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Gıda kaynaklı sağlık riskleri ve kontaminasyon kaynakları, gıda güvenliği sistemleri hakkında bilgi sahibi olma | |||
Personel, tesis, ekipman, hava ve gıda hijyeninin önemi, temizlik ve dezenfeksiyon yöntemleri hakkında bilgi sahibi olma | |||
Gıda sektöründe hijyen ve sanitasyon hakkında bilgi sahibi olma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Gıda kaynaklı sağlık riskleri ve kontaminasyon kaynakları, gıda güvenliği sistemleri hakkında bilgi sahibi olma | - | 5 | - | 5 | 3 | - | - | - | - | - | - | 3 | - | - | - |
Personel, tesis, ekipman, hava ve gıda hijyeninin önemi, temizlik ve dezenfeksiyon yöntemleri hakkında bilgi sahibi olma | - | 5 | - | - | 3 | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Gıda sektöründe hijyen ve sanitasyon hakkında bilgi sahibi olma | - | 5 | - | 5 | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |