Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Proses Uygulamaları | GID256 | 3 | 3 + 0 | 5,0 |
Birim Bölüm | GIDA TEKNOLOJİSİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Dr. Fatih TOZOĞLU |
Ders Veren | |
Amaç |
Et, süt, tahıl, sebze, balık gibi bir hammaddenin güvenli, besleyici, çekici, lezzetli, dayanıklı ve kullanıma ve/veya tüketime hazır gıdaya endüstriyel ölçekte dönüşmesini sağlayan süreçlerin öğretilmesini amaçlar. |
Ders İçeriği |
Gıda teknolojisi uygulamaları alanındaki gerekli piyasa araştırması ile ürün ve proses seçimi. Üretim yerinin seçimi ve üretim alanının düzeninin belirlenmesi. Seçilen gıda üretimi için malzeme ve enerji dengeleri ve kütle transferi ile ilgili bilgilerin uygulanması. Üretim kapasitesi, sermaye yatırımı, harcamalar ve maliyetlerin belirlenmesi. |
Ders Kaynakları |
Gökalp, H.Y., Kaya M., Zorba, Ö. (1994) Et Ürünleri İşleme Mühendisliği. Atatürk Üniversitesi Yayınları No:786
Bylund G. (1995) Dairy Processing Handbook Cemeroğlu,B.(2005) Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 29 Elgün, A., Ertugay, Z. (1995) Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Yayınları No:718 Earle L.R. (1992) Unit Operations ın Food Processing. Karel, M., Fennema, O.R., Lund, D.,B., Principles Of Food Science Saldamlı İ., ve Saldamlı E. (2004) Gıda Endüstrisi Makineleri, Savaş Kitabevi-Ankara Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri genel Müdürlüğü Gıda Denetçisi Eğitim Materyali (1998) |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2013 - 2014 2014 - 2015 2015 - 2016 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 3 | 10 | 30 |
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması | Laboratuar | 3 | 8 | 24 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 3 | 3 | 9 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 6 | 1 | 6 |
Final | Final | 6 | 1 | 6 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 117 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4,59 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Proses Tasarımın Genel Prensipleri | |
2 | Proses Tasarım Akış Şemalarının Önemi | |
3 | Evaporatör ve Kurutucuların Proses Tasarımı | |
4 | Isı Değiştiricilerin Proses Tasarımı | |
5 | Membran Ayırıcıların Proses Tasarımı | |
6 | Geleneksel ayırma sistemlerinin tasarımı | |
7 | Ara sınav | |
8 | Et ve ürünleri üretiminde kullanılan proses ekipmanları ve özellikleri | |
9 | Süt ve ürünleri üretiminde kullanılan proses ekipmanları ve özellikleri | |
10 | Meyve Sebze ürünleri üretiminde kullanılan proses ekipmanları ve özellikleri | |
11 | Hububat ürünleri üretiminde kullanılan proses ekipmanları ve özellikleri | |
12 | Su ürünleri üretiminde kullanılan proses ekipmanları ve özellikleri | |
13 | Proje Çalışmaları | |
13 | Proje Çalışmaları |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Üretim kapasitesini, sermaye yatırımını ve maliyet tahminini belirleyebilecektir | |||
Seçilen gıda üretimi için malzeme ve enerji dengeleri ve kütle transferi ile ilgili bilgileri uygulayabilecektir | |||
Temel gıda prosesleri için proses tasarım ilkelerini kullanabilecektir. |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Üretim kapasitesini, sermaye yatırımını ve maliyet tahminini belirleyebilecektir | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | - | - | - | - | - | - | - | 5 | - | - |
Seçilen gıda üretimi için malzeme ve enerji dengeleri ve kütle transferi ile ilgili bilgileri uygulayabilecektir | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | - | - | - | - | - | - | - | 5 | - | - |
Temel gıda prosesleri için proses tasarım ilkelerini kullanabilecektir. | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | - | - | - | - | - | - | - | 5 | - | - |