Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gıda Bilimi ve Kimyası | GID111 | 1 | 3 + 1 | 4,0 |
Birim Bölüm | GIDA TEKNOLOJİSİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Mesut KAPLAN |
Ders Veren | Öğr. Gör. Mesut KAPLAN |
Amaç |
Gıdaların fiziksel, kimyasal ve besin kompozisyonu açısından bilimsel olarak incelenmesi. |
Ders İçeriği |
Gıdalarda bulunan su, önemi ve fonksiyonları, Gıdalarda bulunan karbonhidratları, önemini ve fonksiyonları, Gıdalarda bulunan proteinler, önemini ve fonksiyonları, Gıdalarda bulunan lipidleri, önemini ve fonksiyonları. Gıdalarda bulunan enzimler, önemini ve fonksiyonlarını, Gıdalarda bulunan mineral maddeleri, önemini ve fonksiyonları Gıdalarda bulunan vitaminler, önemini ve fonksiyonları, Gıdalarda bulunan fenolik maddeleri, önemini ve fonksiyonları Gıdalarda bulunan doğal lezzet maddelerini, önemini ve fonksiyonları Gıdalarda bulunan doğal lezzet maddelerini, önemini ve fonksiyonları kavramak Gıdalarda rastlanan toksik ve kontaminant maddeleri, önemini ve fonksiyonları. |
Ders Kaynakları |
13.Demirci, M., Gıda Kimyası, Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:39 Tekirdağ-1994
12.Telefoncu, A., Besin Kimyası, Ege Üniversitesi, Fen fakültesi Yayın No:149 İzmir-1993 . 11.Yücecan, S., Baykan, S., Besin Kimyası Besin Kontrol ve Analizleri, Milli Eğitim Yayınevi, İstanbul 1981 14.Baysal, A., 1983, Beslenme, H.Ü. Yayınları, A/13. Ankara 10.Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği, Dünya Yayıncılık, 1997 11.Saldamlı, İ., Gıda Katkı maddeleri ve İngredientleri, Hacettepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara-1995 1.Gözükara, M., Biyokimya, İnönü Üniversitesi, Biyokimya Anabilim Dalı- Ankara-1989 4.Kandemir, İ., Erdoğan, S., Biyokimyaya baslangıç, Milli eğitim basımevi, İstanbul-1990 3.Uyar, T, Temel Organik Kimya, Hacettepe T.A.Ş., yayıncılık, 1988 5.Oskay, E., Organik Kimya, Hacettepe Üniversitesi yayınları, A-17, Ankara-1975 9.Yücel, A., İşgöz, B., Hayvansal Ürünler Teknolojisi, Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, Ders Notu No: 59, Bursa-1994 2.Ersoy, E., Pratik Biyokimya Kılavuzu, Ankara üniversitesi basımevi, veterinerlik fakültesi yayını, 1967 7.Göğüş, A.K., Et Teknolojisi, Ankara Üniversitesi, ziraat fakültesi yayınları No:291, Ankara-1986 8.Öztan, A., Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Yayın No: 19 Ankara-1993 6.Türker, S., Gıda Sözlüğü, Güneş Kitapevi, 1990 |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2013 - 2014 2014 - 2015 2015 - 2016 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 40 |
Ödev 1 | 10 |
Toplam | 50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %50 |
Toplam | %50 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %50 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Küçük Grup Tartışması | 3 | 3 | 9 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme | Konuk Konuşmacı | 3 | 1 | 3 |
Önceden planlanmış özel beceriler | Vaka Çalışması | 3 | 2 | 6 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme | Gösterim | 1 | 3 | 3 |
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması | Laboratuar | 1 | 1 | 1 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum | Sözlü | 4 | 7 | 28 |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 5 | 15 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 3 | 5 | 15 |
Gözlem/durumları işleme, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma | Saha / Arazi Çalışması | 2 | 2 | 4 |
Önceden planlanmış özel beceriler | Problem Çözme | 5 | 3 | 15 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, Bilişim becerileri | Benzetim | 1 | 5 | 5 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Ödev 1 | Ödev 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 107 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4,20 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | GİRİŞ GIDANIN TANIMLANMASI, GIDALARDA İNORGANİK MADDELERİN ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ | |
2 | GIDALARDA ORGANİK MADDELERİN ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ | |
3 | GIDALARDAKİ TEPKİMELERİN FİZİKSEL YÖNLERİNİN İNCELENMESİ | |
4 | HÜCRE FONKSİYONU VE DOKU YAPISININ İNCELENMESİ. DOKULARIN BİYOLOJİK YAPILARI İLE BELİRLİ GIDA MADDELERİNİN ÖZELLİKLERİ ARASINDAKİ BAĞLANTILARIN DEĞERLENDİRİLMESİ. | |
5 | TEMEL BESLENMENİN İNCELENMESİ. BİR DİZİ GIDA MADDESİNİN BESLENME DEĞERİNİN BELİRLENMESİ | |
6 | SUYUN GIDALARDAKİ ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ | |
7 | ARA SINAV (VİZE) | |
8 | GIDALARDAKİ KARBONHİDRATLARIN İNCELENMESİ | |
8 | GIDALARDAKİ KARBONHİDRATLARIN İNCELENMESİ | |
10 | GIDALARDAKİ LİPİDLERİN İNCELENMESİ | |
11 | GIDALARDAKİ AMİNOASİTLERİN İNCELENMESİ GIDALARDAKİ PROTEİNLERİN İNCELENMESİ | |
12 | GIDALARDAKİ ENZİMLERİN İNCELENMESİ | |
13 | GIDALARDAKİ MİNERALLERİN İNCELENMESİ | |
14 | GIDALARDAKİ VİTAMİNLERİN İNCELENMESİ |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Gıda Maddelerinin işlenmesi sırasında, gıda maddesinin bileşiminde bulunan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral maddelerin özelliklerindeki muhtemel farklılıkları bilir. | |||
Gıda maddelerinde uygulanan analizlerin temel prensiplerini ve gıda maddelerinim muhafazalarında gıda maddelerinin bileşiminin etkilerini açıklar | |||
3-Gıda Maddelerinin işlenmesi sırasında, gıda maddesinin bileşiminde bulunan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral maddelerin özelliklerindeki muhtemel farklılıkları bilir. | |||
2-Gıda maddelerinde uygulanan analizlerin temel prensiplerini ve gıda maddelerinim muhafazalarında gıda maddelerinin bileşiminin etkilerini açıklar | |||
Gıdaların fiziksel, kimyasal bileşimi ve mikrobiyoloji özelliklerini açıklar | |||
1-Gıdaların fiziksel, kimyasal bileşimi ve mikrobiyoloji özelliklerini açıklar |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Maddelerinin işlenmesi sırasında, gıda maddesinin bileşiminde bulunan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral maddelerin özelliklerindeki muhtemel farklılıkları bilir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Gıda maddelerinde uygulanan analizlerin temel prensiplerini ve gıda maddelerinim muhafazalarında gıda maddelerinin bileşiminin etkilerini açıklar | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
3-Gıda Maddelerinin işlenmesi sırasında, gıda maddesinin bileşiminde bulunan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral maddelerin özelliklerindeki muhtemel farklılıkları bilir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
2-Gıda maddelerinde uygulanan analizlerin temel prensiplerini ve gıda maddelerinim muhafazalarında gıda maddelerinin bileşiminin etkilerini açıklar | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Gıdaların fiziksel, kimyasal bileşimi ve mikrobiyoloji özelliklerini açıklar | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
1-Gıdaların fiziksel, kimyasal bileşimi ve mikrobiyoloji özelliklerini açıklar | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |