Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Beslenme İlkeleri | GID132 | 1 | 3 + 0 | 5,0 |
Birim Bölüm | GIDA TEKNOLOJİSİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Ebru GÜNEY FUNDA |
Ders Veren | |
Amaç |
Bu dersin amacı; önlisans eğitimi alan öğrencilere, gıda bileşenleri, besin teknolojileri, toplu beslenme konusunda temel bilgileri kazandırmak ve doğru, dengeli ,sağlıklı beslenme ilkelerini öğretmektir. |
Ders İçeriği |
Beslenmenin anlam ve önemi, gıda bileşenlerinin beslenmedeki yeri ve önemini, farklı beslenme durumlarını öğrenmek. |
Ders Kaynakları |
Ersoy, G. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 2011, Egzersiz ve Spor Yapanlar İçin Beslenme "
Bendich, A., Deckelbaum, R.J., Columbia Universty, 2001 Preventive Nutrition Clark, N., The New York City Marathon Cookbook, Sports Nutrition Guıdebook "Tayar, M., Korkmaz, H.N., Özkeleş, H.E., Dora Basım Yayın, Bursa 2011,Beslenme İlkeleri Başpınar, N., Kurtoğlu, F. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fak Yayınları, Konya, 2003 Vitaminler Baysal, A., Hatiboğlu Yayınları, Ankara, 1993 Genel Beslenme |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2013 - 2014 2014 - 2015 2015 - 2016 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 3 | 9 | 27 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 3 | 10 | 30 |
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması | Laboratuar | 2 | 3 | 6 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 6 | 1 | 6 |
Final | Final | 7 | 1 | 7 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 118 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4,63 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Beslenme ve sağlık ilişkisi | Ders Beyin Fırtınası |
2 | Karbonhidratlar | Ders Beyin Fırtınası |
3 | Proteinler | Ders Tartışmalı Ders |
4 | Yağlar | Ders Tartışmalı Ders |
5 | Su ve Mineraller | Ders Tartışmalı Ders |
6 | Vitaminler | Ders Tartışmalı Ders |
7 | Metabolizma | Ders Tartışmalı Ders |
8 | Ders Tekrarı/ Ara sınav | Ders |
9 | Yaşam boyu beslenme (Gebelik, emzirme, bebeklik, çocukluk, ergenlik ve yaşlılık) | Ders Beyin Fırtınası |
9 | Yaşam boyu beslenme (Gebelik, emzirme, bebeklik, çocukluk, ergenlik ve yaşlılık) | Ders Beyin Fırtınası |
11 | Beslenme egzersiz ilişkisi | Ders Beyin Fırtınası |
12 | Gıda Alerjileri | Ders Beyin Fırtınası |
13 | Besin Grupları | Ders Beyin Fırtınası |
14 | Besinleri satın alma, hazırlama ve pişirme kuralları | Ders Beyin Fırtınası |
15 | Menü planlama esasları ve dönem sonu sınavı | Ders Beyin Fırtınası |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Özel durumlarda beslenme programının önemli noktalarını öğrenir | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Dinleme ve anlamlandırma |
Sağlıklı bir hayat için yeterli ve dengeli beslenmenin önemi kavrar | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Dinleme ve anlamlandırma |
Besinleri satın alma, hazırlama ve pişirme kurallarını öğrenir. | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders Ders Beyin Fırtınası | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Özel durumlarda beslenme programının önemli noktalarını öğrenir | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | - | - | - | - | - | 4 | 5 | - | 5 |
Sağlıklı bir hayat için yeterli ve dengeli beslenmenin önemi kavrar | 4 | - | 4 | 5 | 4 | 4 | - | - | - | - | - | 4 | 4 | - | 5 |
Besinleri satın alma, hazırlama ve pişirme kurallarını öğrenir. | - | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | - | - | - | - | - | 5 | 4 | - | 4 |