Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Tıbbi Mikrobiyoloji | TTP111 | 2 | 3 + 0 | 4,0 |
Birim Bölüm | TIBBİ TANITIM VE PAZARLAMA |
Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Ebru TERZİ BEYDİLLİ |
Ders Veren | |
Amaç |
Bu dersin amacı mikroorganizmalar ve mikrobiyolojinin önemini anlamak, prokaryotik hücre biyolojisini (metabolizma ve genetik), mikroorganizmaların besinsel ve fiziksel ihtiyaçlarını tanımlamak, mikroorganizmalarla çalışmak için gereken temel laboratuvar tekniklerini (ekim yöntemleri, Gram boyama, Aside rezistan boyama, spor boyama) laboratuvar ortamında yapmaktır. |
Ders İçeriği |
İnsanlarda hastalık etkeni olan mikroorganizmaların genel özelliklerini tanımak, sınıflandırılması, morfolojisi, genetiği, fizyolojisi, metabolizması, bulaşma ve korunma yolları hakkında bilgi sahibi olmak ve yaptığı hastalıklar anlatılacaktır. |
Ders Kaynakları |
Mikroorganizmaların Hücresel, Fizyolojik ve Genetik Özellikleri, Tıbbi Mikrobiyoloji Ders Kitapları Serisi, Şengil AZ. İstanbul Medipol Üniversitesi; 2011
Tıbbi Mikrobiyoloji, Anadolu Üniversitesi Yayınları |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2013 - 2014 2014 - 2015 2015 - 2016 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 4 | 10 | 40 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 10 | 1 | 10 |
Final | Final | 10 | 1 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 102 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Mikrobiyolojiye Giriş | Ders |
2 | Mikroorganizmaların Sınıflandırılması | |
3 | Bakteriyolojiye Giriş ve Bakterilerin Sınıflandırılması | Ders |
4 | Bakterilerin Genel Özellikleri ve Anatomik Yapısı | |
5 | Bakterilerin Metabolizması ve Üreme Özellikleri | |
6 | Bakteri Genetiği, Bakteriyofajlar ve Ekstrakromozomal Oluşumlar | |
7 | Riketsiyalar, Mikoplasmalar, Klamidyalar ve Spiral Şekilli Bakteriler | Ders |
8 | Riketsiyalar, Mikoplasmalar, Klamidyalar ve Spiral Şekilli Bakteriler- Ara Sınav | Ders |
9 | Virolojiye Giriş ve Virüslerin Genel Özellikleri | |
10 | Virüslerin Yapısı ve Replikasyon | |
11 | Mikolojiye Giriş ve Mantarların Sınıflandırılması | Ders |
12 | Parazitolojiye Giriş ve Sınıflandırma | |
13 | Mantar ve parazitlerin tanı yöntemleri | |
14 | Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Taksonomiye giriş: Bakterilerde taksonimiyi tasvir edebilecektir | |||
Prokaryot ve Ökaryot Hücre Özelliklerini ifade edebilecektir | |||
Mikroskopi ve boyama özelliklerini açıklayabilecektir | |||
Mikroorganizma genetiği hakkında bilgi sahibi olabilecektir | |||
Bakterilerin kültür ve üreme özelliklerini tasvir edebilecektir. |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Taksonomiye giriş: Bakterilerde taksonimiyi tasvir edebilecektir | 5 | 3 | 2 | 1 | 4 | 5 | 5 | 1 | 1 | 2 | 2 | 2 | 2 | 5 |
Prokaryot ve Ökaryot Hücre Özelliklerini ifade edebilecektir | 5 | 3 | 2 | 1 | 4 | 5 | 5 | 1 | 1 | 2 | 2 | 2 | 2 | 5 |
Mikroskopi ve boyama özelliklerini açıklayabilecektir | 5 | 3 | 2 | 1 | 4 | 5 | 5 | 1 | 1 | 2 | 5 | 2 | 2 | 5 |
Mikroorganizma genetiği hakkında bilgi sahibi olabilecektir | 5 | 3 | 2 | 1 | 4 | 5 | 5 | 1 | 1 | 2 | 5 | 2 | 3 | 5 |
Bakterilerin kültür ve üreme özelliklerini tasvir edebilecektir. | 5 | 3 | 2 | 1 | 4 | 5 | 5 | 1 | 1 | 2 | 2 | 2 | 2 | 5 |