Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Kalite Yönetim Sistemleri II | ÜKK205 | 3 | 2 + 0 | 4,0 |
Birim Bölüm | ÜRETİMDE KALİTE KONTROL |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Dr. Ceyda KOCABAŞ |
Ders Veren | Öğr. Gör. Dr. Ceyda KOCABAŞ |
Amaç |
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemlerinin ana ve alt maddelerini örnek uygulamalar yaparak öğrenmek. |
Ders İçeriği |
Çevre yönetim sistemi (ISO 14001), iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi (OHSAS 18001), gıda güvenliği yönetim sistemi (ISO 22000), AB standartlarıyla ürün belgelendirme (CE İşaretleme). |
Ders Kaynakları |
ISO 14001 Çevre yönetim sistemi Standardı notları
OHSAS 18001 İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi Standardı notları ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi standardı notları |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2013 - 2014 2014 - 2015 2015 - 2016 2016 - 2017 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 40 |
Kısa Sınav 1 | 10 |
Ödev 1 | 10 |
Toplam | 60 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %40 |
Toplam | %40 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %60 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %40 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 2 | 13 | 26 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 2 | 13 | 26 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, Bilişim becerileri | Benzetim | 2 | 10 | 20 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 10 | 1 | 10 |
Final | Final | 12 | 1 | 12 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 94 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 3,69 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Ders içeriğinin tanıtılması | |
2 | ISO 14001 Çevre yönetim sisteminin şartları | |
3 | Çevre politikası | |
4 | Planlama | |
5 | Uygulama ve faaliyetler | |
6 | Kontrol etme | |
7 | Yönetimin gözden geçirmesi | |
8 | Ara sınav - Yönetimin gözden geçirmesi | |
9 | İş sağlığı ve güvenliğinin genel prensipleri | |
10 | OHSAS 18001 standardı , İSG politikası , Planlama | |
11 | Uygulama ve işletme, Kontrol ve düzeltici faaliyet | |
7 | Yönetimin gözden geçirmesi | |
13 | ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi | |
14 | ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi, CE |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi standart maddelerini bilir. | |||
ISO 22000 standart maddeleri ve CE İşaretlemesi hakkında bilgi sahibi olur. | |||
ISO 14001 ve OHSAS 18001 sistemleri için prosedür, talimat, form hazırlayabilir | |||
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi standart maddelerini bilir. | |||
Çevre boyutlarını ve etkilerini tanımlayabilir. |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi standart maddelerini bilir. | - | - | 5 | - | - | - | - | - | - | - | 3 | - | - | - |
ISO 22000 standart maddeleri ve CE İşaretlemesi hakkında bilgi sahibi olur. | - | - | 5 | - | - | - | - | - | - | - | 3 | - | - | - |
ISO 14001 ve OHSAS 18001 sistemleri için prosedür, talimat, form hazırlayabilir | - | - | 5 | - | - | - | - | - | - | - | 3 | - | - | - |
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi standart maddelerini bilir. | - | - | 5 | - | - | - | - | - | - | - | 3 | - | - | - |
Çevre boyutlarını ve etkilerini tanımlayabilir. | - | - | 5 | - | - | - | - | - | - | - | 3 | - | - | - |