Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gıda Katkıları | KSM411 | 5 | 3 + 0 | 3,0 |
Birim Bölüm | KİMYA MÜHENDİSLİĞİ |
Derece Seviye | Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | yüz yüze, |
EBS Koordinatörü | Doç. Dr. Alev AKPINAR BORAZAN |
Ders Veren | |
Amaç |
Gıda üretiminde kullanılan katkı maddelerinin özellikleri, toksiditesi, kullanım alan ve amaçları hakkında bilgilendirmek |
Ders İçeriği |
Gıda katkı maddelerinin kullanım amaçları, toksikolojisi, özellikleri ve üründe meydana getirdiği değişiklikler. |
Ders Kaynakları |
Altuğ, T. "Gıda katkı maddeleri" Sidas Medya Ltd.Şti, İzmir, 2009, ISBN:978-975-97408-0-1
Özkaya, B. "BES 223 Gıda katkı maddeleri" açık ders notları, Ankara Üniversitesi Saldamlı, İ., "Gıda Katkı Maddeleri ve İngrediyenler", İlbilge yayınevi, Ankara, 1985. |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2015 - 2016 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 2 | 14 | 28 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 1 | 2 | 2 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 1 | 14 | 14 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 1 | 3 | 3 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Küçük Grup Tartışması | 1 | 3 | 3 |
Gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, yönetsel beceriler, Önceden planlanmış özel beceriler | Öğrenci Topluluğu Faaliyetleri / Projeleri | 3 | 5 | 15 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması | Grup Çalışması | 8 | 1 | 8 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 3 | 1 | 3 |
Ödev 1 | Ödev 1 | 5 | 1 | 5 |
Final | Final | 5 | 1 | 5 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 86 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 3,37 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları, sınıflandırılması | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
2 | Katkı maddeleri konusundaki yasal düzenlemeler, yetkili kurumlar ve uluslararası otoriteler | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
3 | Antioksidanlar | Tartışmalı Ders Grup Çalışması |
4 | Antimikrobiyal ajanlar | Tartışmalı Ders Grup Çalışması |
5 | Tat ve Doku Arttırıcılar-Tatlandırıcılar | Tartışmalı Ders Grup Çalışması |
6 | Tat ve Doku Arttırıcılar-Emülgatörler | Tartışmalı Ders Grup Çalışması |
7 | Tat ve Doku Arttırıcılar-Lezzet vericiler | Tartışmalı Ders Grup Çalışması |
8 | Tat ve Doku Arttırıcılar-Asitliği Düzenleyiciler | Tartışmalı Ders Grup Çalışması |
9 | Gıda Boyaları-Renklendiriciler | Tartışmalı Ders Grup Çalışması |
10 | Stabilizörler | Tartışmalı Ders Grup Çalışması |
11 | Tatlandırıcılar | Tartışmalı Ders Grup Çalışması |
12 | Enzimler | Tartışmalı Ders Grup Çalışması |
13 | Diğerleri (hacim arttırıcılar, köpüren maddeler, köpük önleyici maddeler, nem ileticiler, parlatma maddeleri, sıkılaştırıcı maddeler ve dengeleyiciler vd.) | Tartışmalı Ders Grup Çalışması |
13 | Diğerleri (hacim arttırıcılar, köpüren maddeler, köpük önleyici maddeler, nem ileticiler, parlatma maddeleri, sıkılaştırıcı maddeler ve dengeleyiciler vd.) | Tartışmalı Ders Grup Çalışması |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Öğrenci gıda katkı maddelerini tanımayı ve kullanım amaçlarını bilir | Sunum / Seminer | Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması |
ÖÖğrenci, bir maddenin gıda katkısı olabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerektiğini bilir. | Sunum / Seminer | Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması |
Öğrenci gıda katkı maddelerinin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları bilir | Ödev / Proje Sunum / Seminer | Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması |
Öğrenci gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmasını bilir. | Ödev / Proje Sunum / Seminer | Tartışmalı Ders Grup Çalışması | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması |
Öğrenci gıda katkı maddelerinin özelliklerini,etki mekanizmalarını ve kullanım alanlarını ana hatlarıyla bilir | Ödev / Proje Sunum / Seminer | Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Seminer Grup Çalışması | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Öğrenci gıda katkı maddelerini tanımayı ve kullanım amaçlarını bilir | 5 | 4 | - | 3 | 3 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 2 | 0 | 5 | 4 |
ÖÖğrenci, bir maddenin gıda katkısı olabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerektiğini bilir. | 5 | 4 | 3 | 3 | 3 | 5 | 4 | 3 | 3 | 4 | 2 | 0 | 4 | 2 |
Öğrenci gıda katkı maddelerinin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları bilir | 4 | 5 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | - | 3 | 3 | 4 | 0 | 5 | 2 |
Öğrenci gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmasını bilir. | 3 | 3 | 2 | 3 | 1 | 1 | 3 | 3 | 0 | 1 | - | 0 | 1 | 0 |
Öğrenci gıda katkı maddelerinin özelliklerini,etki mekanizmalarını ve kullanım alanlarını ana hatlarıyla bilir | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 2 | 0 | 5 | 0 |