EN
  • Anasayfa
  • KIM322 Gıda Kimyası (2024 - 2025 / 6. Yarıyıl)
  • EN
KIM322 - Gıda Kimyası
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Gıda Kimyası KIM322 6 3 + 0 6,0 Pdf
Birim Bölüm
KİMYA
Derece Seviye Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Doç. Dr. Zerrin PAT
Ders Veren
Amaç

Bu dersin amacı gıda, besin ve doğal liflerin ana bileşenlerinin metabolizması ve özelliklerini açıklamak, gıdaların biyokimya ve kimyası hakkında bilgiler vermek, tarımsal ürünlerin işlenmesi ve gıda ve içecek endüstrisinde kullanılan kimyasal ve biyokimyasal analiz yöntemlerine ilişkin pratik geliştirmeleri konusunda bilgilendirmektir. Ayrıca öğrenciler gıda katkı maddeleri ve gıda kontaminasyonu hakkında bilgi sahibi olurlar.

Ders İçeriği

Besinlerin genel biyokimyasal bileşenleri, su, proteinler, karbohidratlar, lipitler, vitaminler, mineraller, enzimler, bunların tayin metodları, Gıda Katkı Maddeleri, Gıda Kontaminasyonu, Süt ve Süt Ürünleri, Tahıl ve Tahıl Ürünleri, Yağ Teknolojisi,besinlerin bozunması, korunması ve saklanması işlenmesi ve sindirimi.

Ders Kaynakları M. Tayar ve R Çıbık, Gıda Kimyası, Birinci baskı, Dora Yayınları, Bursa, 2011.
H. D. Belitz, W. Grosch and P. Schieberle, Food Chemistry, Fourth Edition, Springer-Verlag, Berlin, 2009.
Besin Kimyası; A.Telefoncu , Ege Universitesi Basım Evi, İzmir
Biyokimya kitapları
Açıldığı Öğretim Yılı 2011 - 2012 2012 - 2013 2015 - 2016 2017 - 2018
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Sınıf Dışı Çalışma 2 14 28
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 10 1 10
Ödev 1 Ödev 1 5 1 5
Final Final 10 1 10
Toplam İş Yükü (Saat) 95
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 3,73
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Temel gıda maddeleri ve besinlerin genel biyokimyasal bileşenleri Ders
2 Su Ders Sınıf Dışı Çalışma
3 Proteinler Ders Sınıf Dışı Çalışma
4 Karbohidratlar Ders Sınıf Dışı Çalışma
5 Lipitler Ders Sınıf Dışı Çalışma
6 Vitaminler Ders Sınıf Dışı Çalışma
7 Mineraller Ders Sınıf Dışı Çalışma
8 Enzimler, ara sınav
9 Süt ve Süt Ürünleri Ders Sınıf Dışı Çalışma
10 Tahıl ve Tahıl Ürünleri Ders Sınıf Dışı Çalışma
11 Yağ Teknolojisi Ders Sınıf Dışı Çalışma
12 Gıda Kontaminasyonu ve gıda katkı maddeleri Ders Sınıf Dışı Çalışma
13 Besinlerin bozunması, korunması, saklanması, işlenmesi ve sindirimi-I Ders Sınıf Dışı Çalışma
14 Besinlerin bozunması, korunması, saklanması, işlenmesi ve sindirimi-II Ders Sınıf Dışı Çalışma
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Besinlerdeki başlıca biyokimyasal maddeleri sınıflandırır Yazılı Sınav Ödev / Proje Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Gıdaların sindirim ve metabolizmalarını öğrenir. Yazılı Sınav Ödev / Proje Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Besinlerdeki biyokimyasal bileşiklerin analiz metodlarını öğrenir. Yazılı Sınav Ödev / Proje Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Gıdaların korunma ve saklama yöntemlerini öğrenir Yazılı Sınav Ödev / Proje Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Gıda endüstrisinde oluşabilecek sorunları ve çözüm önerilerini bilir. Yazılı Sınav Ödev / Proje Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
Besinlerdeki başlıca biyokimyasal maddeleri sınıflandırır - - - - - - - - - - - - - - -
Gıdaların sindirim ve metabolizmalarını öğrenir. - - - - - - - - - - - - - - -
Besinlerdeki biyokimyasal bileşiklerin analiz metodlarını öğrenir. - - - - - - - - - - - - - - -
Gıdaların korunma ve saklama yöntemlerini öğrenir - - - - - - - - - - - - - - -
Gıda endüstrisinde oluşabilecek sorunları ve çözüm önerilerini bilir. - - - - - - - - - - - - - - -