Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gıda Kimyası | KIM322 | 6 | 3 + 0 | 6,0 |
Birim Bölüm | KİMYA |
Derece Seviye | Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Doç. Dr. Zerrin PAT |
Ders Veren | |
Amaç |
Bu dersin amacı gıda, besin ve doğal liflerin ana bileşenlerinin metabolizması ve özelliklerini açıklamak, gıdaların biyokimya ve kimyası hakkında bilgiler vermek, tarımsal ürünlerin işlenmesi ve gıda ve içecek endüstrisinde kullanılan kimyasal ve biyokimyasal analiz yöntemlerine ilişkin pratik geliştirmeleri konusunda bilgilendirmektir. Ayrıca öğrenciler gıda katkı maddeleri ve gıda kontaminasyonu hakkında bilgi sahibi olurlar. |
Ders İçeriği |
Besinlerin genel biyokimyasal bileşenleri, su, proteinler, karbohidratlar, lipitler, vitaminler, mineraller, enzimler, bunların tayin metodları, Gıda Katkı Maddeleri, Gıda Kontaminasyonu, Süt ve Süt Ürünleri, Tahıl ve Tahıl Ürünleri, Yağ Teknolojisi,besinlerin bozunması, korunması ve saklanması işlenmesi ve sindirimi. |
Ders Kaynakları |
M. Tayar ve R Çıbık, Gıda Kimyası, Birinci baskı, Dora Yayınları, Bursa, 2011.
H. D. Belitz, W. Grosch and P. Schieberle, Food Chemistry, Fourth Edition, Springer-Verlag, Berlin, 2009. Besin Kimyası; A.Telefoncu , Ege Universitesi Basım Evi, İzmir Biyokimya kitapları |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2011 - 2012 2012 - 2013 2015 - 2016 2017 - 2018 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 2 | 14 | 28 |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 10 | 1 | 10 |
Ödev 1 | Ödev 1 | 5 | 1 | 5 |
Final | Final | 10 | 1 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 95 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 3,73 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Temel gıda maddeleri ve besinlerin genel biyokimyasal bileşenleri | Ders |
2 | Su | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
3 | Proteinler | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
4 | Karbohidratlar | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
5 | Lipitler | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
6 | Vitaminler | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
7 | Mineraller | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
8 | Enzimler, ara sınav | |
9 | Süt ve Süt Ürünleri | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
10 | Tahıl ve Tahıl Ürünleri | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
11 | Yağ Teknolojisi | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
12 | Gıda Kontaminasyonu ve gıda katkı maddeleri | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
13 | Besinlerin bozunması, korunması, saklanması, işlenmesi ve sindirimi-I | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
14 | Besinlerin bozunması, korunması, saklanması, işlenmesi ve sindirimi-II | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Besinlerdeki başlıca biyokimyasal maddeleri sınıflandırır | Yazılı Sınav Ödev / Proje | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
Gıdaların sindirim ve metabolizmalarını öğrenir. | Yazılı Sınav Ödev / Proje | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
Besinlerdeki biyokimyasal bileşiklerin analiz metodlarını öğrenir. | Yazılı Sınav Ödev / Proje | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
Gıdaların korunma ve saklama yöntemlerini öğrenir | Yazılı Sınav Ödev / Proje | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
Gıda endüstrisinde oluşabilecek sorunları ve çözüm önerilerini bilir. | Yazılı Sınav Ödev / Proje | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Besinlerdeki başlıca biyokimyasal maddeleri sınıflandırır | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Gıdaların sindirim ve metabolizmalarını öğrenir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Besinlerdeki biyokimyasal bileşiklerin analiz metodlarını öğrenir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Gıdaların korunma ve saklama yöntemlerini öğrenir | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Gıda endüstrisinde oluşabilecek sorunları ve çözüm önerilerini bilir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |