Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Üretim Planlaması ve Kontrol | İŞL5036 | 3 + 0 | 7,5 |
Birim Bölüm | İŞLETME - YL |
Derece Seviye | Lisansüstü - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | |
EBS Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Atıl TAŞER |
Ders Veren | |
Amaç |
Üretim yönetiminin temel kavramları, Üretim sistemleri, Mamul dizaynı, Talep tahminleri, Malzeme Yönetimi, Teknoloji seçimi önemini kavramak. |
Ders İçeriği |
Üretim yönetiminin temel kavramları, Üretim sistemleri, Mamul dizaynı, Talep tahminleri, Malzeme Yönetimi, Teknoloji seçimi, Fabrika yerinin seçimi, Fabrika düzenleme, Toplu üretim planlama ve Ana üretim çizelgeleme, Malzeme nakli, Kapasite planlaması, Tamir-Bakım planlaması, Stok kontrol, İş analizleri, Üretim Planlama ve Kontrolü, Kalite Kontrolü, İstatistiksel kalite kontrol yöntemleri, Ücret yönetimi, verimlilik. |
Ders Kaynakları |
Feray Odman ÇELİKÇAPA, Üretim Yönetimi ve Teknikleri, ALFA Basım Yayım Dağıtım, 2000.
Mehmet Şahin: Üretim yönetimi, Eskişehir : Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 2008. Mehmet TANYAŞ, Murat BASKAK, Üretim Planlama ve Kontrol, İRFAN Yayımcılık,2008 Bülent Kobu, Üretim Yönetimi, İstanbul, 2010 Steven Nahmias: Production and operation analysis, 6 th. Ed., Boston, Mass. : McGraw-Hill, 2009 William J. Stevenson: Operations management,9 th. Ed., Boston : McGraw-Hill, 2007 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Üretim yönetimi, Üretim Yönetimi ile ilgili temel kavramları, | |
2 | Üretim sistemleri, Üretim sistemlerinin planlanması, Proses seçimi, | |
3 | Mamul dizaynı, Ürün Tasarımı ve Üretim Süreci seçimi, Ürün Geliştirme | |
4 | Talep tahminleri, Malzeme Yönetimi, Malzeme İhtiyaç Planlama, | |
5 | Üretim Kaynakları Planlama, İşletme Kaynakları Planlama, Üretim teknolojileri ve Teknoloji seçimi, | |
6 | Fabrika yerinin seçimi, Fabrika düzenleme, Yatırım planlaması, | |
7 | Toplu üretim planlama ve Ana üretim çizelgeleme, | |
8 | Malzeme nakli, Kaynak çizelgeleme, Kapasite planlama, | |
9 | İş analizleri, Montaj Hatlarının Dengelenmesi | |
10 | Üretim Planlama ve Kontrol teknikleri, Üretim planlama stratejileri, Üretim planlama problemlerinin çözüm yöntemleri, | |
11 | Bakım planlama ve Önemi, Tamir-Bakım planlaması, Bakım Politikaları, | |
12 | Kalite Kontrolü, İstatistiksel kalite kontrol yöntemleri, Stok kontrol, | |
13 | Proje Yönetim Teknikleri, Tam zamanında üretim ve planlama, | |
14 | Verimlilik, Güvenilirlik ve Ömür testleri, Ücret yönetimi, |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Zaman, Kaynak ve Kapasite planlamanın önemini kavrar. | |||
Proje çalışmasının önemini kavrar. | |||
Üretim planlama ve kontrol yöntemlerini bilir ve uygular. | |||
Ekip çalışmasının önemini kavrar. | |||
Makina ve İmalat Mühendisliği ve ilgili alanlarda talaşlı ve talaşsız imalat problemlerini tanımlama ve çözme becerisi gelişir. | |||
Çevreci üretim ve tasarımın önemini kavrar. | |||
Mesleki etik ve sorumluluk bilinci kazanır. |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Zaman, Kaynak ve Kapasite planlamanın önemini kavrar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Proje çalışmasının önemini kavrar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Üretim planlama ve kontrol yöntemlerini bilir ve uygular. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Ekip çalışmasının önemini kavrar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Makina ve İmalat Mühendisliği ve ilgili alanlarda talaşlı ve talaşsız imalat problemlerini tanımlama ve çözme becerisi gelişir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Çevreci üretim ve tasarımın önemini kavrar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Mesleki etik ve sorumluluk bilinci kazanır. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |