EN
  • Anasayfa
  • MBG324 Endüstriyel Mikrobiyoloji (2024 - 2025 / 6. Yarıyıl)
  • EN
MBG324 - Endüstriyel Mikrobiyoloji
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Endüstriyel Mikrobiyoloji MBG324 6 3 + 0 4,0 Pdf
Birim Bölüm
MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK
Derece Seviye Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze eğitim
EBS Koordinatörü Prof. Dr. Cihan DARCAN
Ders Veren Prof. Dr. Cihan DARCAN
Amaç

Endüstriyel mikrobiyoloji ve uygulamalı mikrobiyoloji hakkında orta düzey bilgi paylaşımı, spesifik mikrobiyal kaynaklı ürünlerin üretim şekillerinin öğrenilmesi ve toplum içinde ve ticari hayatta kullanımı

Ders İçeriği

Endüstriyel mikroroganizmalar, mikrobiyal metabolizma, Fermentayson besiyerleri, Fermentasyon öncesi işlemler, fermentayson sonrası işlemler, fermentörler, turşu, sirke, aminoasit, antibiyotik, yoğurt ekmek ve alkol gibi spesifik ürünlerin endüstriyel üretimleri.

Ders Kaynakları Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş (Palme, 2015)
Açıldığı Öğretim Yılı 2013 - 2014 2016 - 2017 2017 - 2018 2019 - 2020 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Ödev 1 10
Toplam 50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %50
Toplam %50
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %50
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 2 14 28
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Tartışmalı Ders 3 14 42
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Beyin Fırtınası 2 10 20
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Küçük Grup Tartışması 2 5 10
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 1 1 1
Final Final 1 1 1
Toplam İş Yükü (Saat) 102
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 4
AKTS 4,0
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders
2 Mikrobiyal Metabolizma, mikroorganizmaların büyüme dinamikleri Beyin Fırtınası
3 fermentasyon ve fermentörler Beyin Fırtınası
4 endüstriyel ürün elde etme basamakları ve kullanılan m.o özellikleri Beyin Fırtınası
5 Fermentasyon Sistemleri ve Fermentasyon Sonrası İşlemler
6 Ürün Geliştirme, Düzenleme ve Güvenlik
7 peynir teknolojisi Beyin Fırtınası
8 Dönemiçi Ara Sınav
9 Mikrobiyal Enzimler ve Endüstriyel Üretim
10 Antibiyotik üretimi Beyin Fırtınası
11 sirke üretimi Beyin Fırtınası
12 tek hücre proteini üretimi Beyin Fırtınası
13 aminoasit üretim Beyin Fırtınası
14 Turşu üretimi Beyin Fırtınası
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
halk arasında endüstriyel mikrobiyoloji alanında kullanılan ürünlerin biyoloji temellerini bilir. Yazılı Sınav Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Mikrobiyolojinin Endüstriyel boyuttaki tarihini bilir Yazılı Sınav Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Mezuniyet sonrası endüstriyel olarak ürün üretebilir Yazılı Sınav Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
; ; ;
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
halk arasında endüstriyel mikrobiyoloji alanında kullanılan ürünlerin biyoloji temellerini bilir. 4 4 2 4 1 1 1 1 1 1 1 1
Mikrobiyolojinin Endüstriyel boyuttaki tarihini bilir 4 4 2 4 1 1 1 1 1 1 1 1
Mezuniyet sonrası endüstriyel olarak ürün üretebilir 4 4 3 4 1 1 1 1 1 1 1 1
Ortalama Değer 4 4 2,33 4 1 1 1 1 1 1 1 1