Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Endüstriyel Mikrobiyoloji | MBG324 | 6 | 3 + 0 | 4,0 |
Birim Bölüm | MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK |
Derece Seviye | Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze eğitim |
EBS Koordinatörü | Prof. Dr. Cihan DARCAN |
Ders Veren | Prof. Dr. Cihan DARCAN |
Amaç |
Endüstriyel mikrobiyoloji ve uygulamalı mikrobiyoloji hakkında orta düzey bilgi paylaşımı, spesifik mikrobiyal kaynaklı ürünlerin üretim şekillerinin öğrenilmesi ve toplum içinde ve ticari hayatta kullanımı |
Ders İçeriği |
Endüstriyel mikroroganizmalar, mikrobiyal metabolizma, Fermentayson besiyerleri, Fermentasyon öncesi işlemler, fermentayson sonrası işlemler, fermentörler, turşu, sirke, aminoasit, antibiyotik, yoğurt ekmek ve alkol gibi spesifik ürünlerin endüstriyel üretimleri. |
Ders Kaynakları |
Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş (Palme, 2015)
|
Açıldığı Öğretim Yılı | 2013 - 2014 2016 - 2017 2017 - 2018 2019 - 2020 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 40 |
Ödev 1 | 10 |
Toplam | 50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %50 |
Toplam | %50 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %50 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 2 | 14 | 28 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 3 | 14 | 42 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 2 | 10 | 20 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Küçük Grup Tartışması | 2 | 5 | 10 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 102 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4 | |||
AKTS | 4,0 |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş | Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders |
2 | Mikrobiyal Metabolizma, mikroorganizmaların büyüme dinamikleri | Beyin Fırtınası |
3 | fermentasyon ve fermentörler | Beyin Fırtınası |
4 | endüstriyel ürün elde etme basamakları ve kullanılan m.o özellikleri | Beyin Fırtınası |
5 | Fermentasyon Sistemleri ve Fermentasyon Sonrası İşlemler | |
6 | Ürün Geliştirme, Düzenleme ve Güvenlik | |
7 | peynir teknolojisi | Beyin Fırtınası |
8 | Dönemiçi Ara Sınav | |
9 | Mikrobiyal Enzimler ve Endüstriyel Üretim | |
10 | Antibiyotik üretimi | Beyin Fırtınası |
11 | sirke üretimi | Beyin Fırtınası |
12 | tek hücre proteini üretimi | Beyin Fırtınası |
13 | aminoasit üretim | Beyin Fırtınası |
14 | Turşu üretimi | Beyin Fırtınası |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
halk arasında endüstriyel mikrobiyoloji alanında kullanılan ürünlerin biyoloji temellerini bilir. | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Mikrobiyolojinin Endüstriyel boyuttaki tarihini bilir | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Mezuniyet sonrası endüstriyel olarak ürün üretebilir | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
halk arasında endüstriyel mikrobiyoloji alanında kullanılan ürünlerin biyoloji temellerini bilir. | 4 | 4 | 2 | 4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ;
Mikrobiyolojinin Endüstriyel boyuttaki tarihini bilir | 4 | 4 | 2 | 4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ;
Mezuniyet sonrası endüstriyel olarak ürün üretebilir | 4 | 4 | 3 | 4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ;
Ortalama Değer | 4 | 4 | 2,33 | 4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |