Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Transgenik Bitki Teknolojisi | MBG327 | 5 | 3 + 0 | 4,0 |
Birim Bölüm | MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK |
Derece Seviye | Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Doç. Dr. Sema LEBLEBİCİ |
Ders Veren | Doç. Dr. Sema LEBLEBİCİ |
Amaç |
Bitkide olması istenilen özellikleri ifade eden genlerin bitkilere nasıl aktarıldığı ve bitkilere ne tür özelliklerin kazandırıldığı hakkında bilgi vermek; transgenik bitki eldesi; geliştirilmesi ve seleksiyonu hakkında bilgi sahibi olmak; mevcut probleri tanıyabilmek ve tartışabilmek dersin amacını oluşturmaktadır. |
Ders İçeriği |
Bitki genlerinin klonlanması, bitki transformasyonunda vektör olarak Ti plazmidleri, bitki genlerinin ekspresyonu gen transfer teknikleri kullanılarak transgenik bitkilerin elde edilmesi, bitkilerde rekombinant DNA teknolojisi |
Ders Kaynakları |
Bitki Biyoteknolojisi ve Genetik, 2016, C. Neal Setward,Nobel Akademik Yayıncılık
|
Açıldığı Öğretim Yılı | 2018 - 2019 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 40 |
Toplam | 40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %60 |
Toplam | %60 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %60 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum | Sözlü | 5 | 1 | 5 |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 3 | 14 | 42 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 5 | 1 | 5 |
Ödev (Sunum) | Ödev (Sunum) | 5 | 1 | 5 |
Final | Final | 10 | 1 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 109 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4,27 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Dersin önemi ve kapsamı hakkında genel bilgi | |
2 | Bitki ıslahında klasik yöntemler | |
3 | Rekombinant DNA teknolojisi | |
4 | Transgenik bitki geliştirilirken kullanılan eksplantlar | |
5 | Gen transfer metodları | |
6 | Seleksiyon ve görüntüleme stratejileri | |
7 | Transgenlerin ekspresyonlarının stabilitesi ve seviyesi | |
8 | Ara sınav | |
9 | Transgenik teknolojilerde kullanılan gen kaynakları ve vektörler | |
10 | Biyosentez ve biyotransformasyonlar | |
11 | Herbisitlere ve böceklere dayanıklı transgenik bitkiler | |
12 | Virüslere, fungal ve bakteriyel dayanıklı transgenik bitkiler | |
13 | Öğrenci sunumları | |
13 | Öğrenci sunumları |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Klasik bitki ıslahı konusunda bilgi sahibi olur. | |||
Transgenik bitki elde etmede kullanılan yöntemler hakkında bilgi sahibi olur. | |||
Transgenik bitkilerde moleküler mekanizmalarını öğrenir. | |||
Bitkilerde gen aktarımı ile değiştirilebilen özellikler hakkında bilgi edinir. | |||
Gen transferi ile bitkilerin özelliklerinin iyileştirilmesi ile ilgili örnekler hakkında bilgi sahibi olur. |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Klasik bitki ıslahı konusunda bilgi sahibi olur. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Transgenik bitki elde etmede kullanılan yöntemler hakkında bilgi sahibi olur. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Transgenik bitkilerde moleküler mekanizmalarını öğrenir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Bitkilerde gen aktarımı ile değiştirilebilen özellikler hakkında bilgi edinir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Gen transferi ile bitkilerin özelliklerinin iyileştirilmesi ile ilgili örnekler hakkında bilgi sahibi olur. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |