EN
  • Anasayfa
  • HEM107 Mikrobiyoloji (2024 - 2025 / 1. Yarıyıl)
  • EN
HEM107 - Mikrobiyoloji
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Mikrobiyoloji HEM107 1 2 + 2 4,0 Pdf
Birim Bölüm
HEMŞİRELİK
Derece Seviye Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Sözlü anlatım, tartışma, beyin fırtınası,grup çalışması
EBS Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Berrin ÇELİK
Ders Veren Dr. Öğr. Üyesi Berrin ÇELİK Doç. Dr. Fadime ÖZDEMİR
Amaç

Mikroorganizma ve parazitlerin yapı ve özelliklerini kavrayan sterilizasyon, dezenfeksiyon, bağışıklanmanın sağlık bakım sistemlerindeki önemini bilen ve mesleki uygulamalarında ilgili ilkeleri kullanan hemşireler yetiştirmektir.

Ders İçeriği

Mikrobiyolojiye Giriş, Mikroorganizmaların Sınıflandırılması, Mikroorganizmaların Genel Özellikleri, Bakteri Metabolizması, Beslenmesi, Çoğalması, Normal Mikrop Florası, Enfeksiyon Ve Bulaşma Yolları, Sterilizasyon Ve Dezenfeksiyon, Antijen Ve Antikorlar, Bağışıklık, Aşılar Ve Serumlar, Stafilakok, Streptokok, Pnömokok Ve Neisserria , Mikobakteriler, Aerob Ve Anaerob Gram Pozitif Basiller, Gram Negatif Enterit Bakteriler, Mikoplazma, Riketsiya Ve Klamidya, Mantarların Genel Özellikleri, Protozon Ve Helmintlerin Genel Özellikleri, Parazit Hastalıkları

Ders Kaynakları Çakmakçı, M. L., Karahan, A. G., Çakır, İ., 2008. Microbiology. Bizim Büro Basımevi, Ankara. 227 s.
Brock Mikroorganizmaların biyolojisi- John M. Martınko (Çeviri editörü: Prof. Dr. Cumhur Çökmüş)
Prokaryotes- Dworkin, Martin Falkow, S.; Rosenberg, E.; Schleifer, K.-H.; Stackebrandt,E.
Açıldığı Öğretim Yılı 2013 - 2014 2014 - 2015 2015 - 2016 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 35
Ödev (Sunum) 15
Toplam 50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %50
Toplam %50
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %50
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 4 14 56
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması Laboratuar 2 7 14
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Beyin Fırtınası 2 7 14
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme Gösterim 1 6 6
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev (Sunum) Ödev (Sunum) 1 14 14
Final Final 1 1 1
Toplam İş Yükü (Saat) 106
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 4,16
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Mikrobiyolojiye Giriş, Mikroorganizmaların Sınıflandırılması Tartışmalı Ders
2 Mikroorganizmaların Genel Özellikleri, uygulama
3 Bakteri Metabolizması, Beslenmesi, Çoğalması, uygulama
4 Normal Mikrop Florası, uygulama
5 Enfeksiyon Ve Bulaşma Yolları
6 Sterilizasyon ve dezenfeksiyon, uygulama
6 Sterilizasyon ve dezenfeksiyon, uygulama
8 Mikobakteriler, Gram Negatif Enterit Bakteriler
9 Aerob Ve Anaerob Gram Pozitif Basiller Grup Çalışması Panel
10 Stafilakok, Streptokok, Pnömokok Ve Neisserria
11 Mikoplazma, Riketsiya Ve Klamidya
12 Mantarların Genel Özellikleri, Protozon Ve Helmintlerin Genel Özellikleri, uygulama
13 Parazit Hastalıkları
14 Antibiyotikler, Amtimikrobiyal duyarlılık testleri
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Mikroorganizmaları bilir
Patojen Mikroorganizmaları bilir ve enfeksiyon oluşum sürecini bilir
Enfeksiyon hastalıklarını bilir
Dezenfeksiyon, sterilizasyon prensiplerinin önemini bilir
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
Mikroorganizmaları bilir 5 4 5 5 4 5 5 5 4 4 5 5 5 4 4
Patojen Mikroorganizmaları bilir ve enfeksiyon oluşum sürecini bilir 5 4 5 5 4 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5
Enfeksiyon hastalıklarını bilir 5 4 4 5 4 5 5 5 4 5 4 5 4 5 5
Dezenfeksiyon, sterilizasyon prensiplerinin önemini bilir 5 5 4 5 5 5 5 4 5 5 5 5 4 5 5