Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Yem Bitkileri | ZDF309 | 5 | 3 + 0 | 3,0 |
Birim Bölüm | TARLA BİTKİLERİ |
Derece Seviye | Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Ders verme, arazi çalışmaları |
EBS Koordinatörü | Doç. Dr. Emine Serap KIZIL AYDEMİR Prof. Dr. Hanife MUT |
Ders Veren | |
Amaç |
Hayvan beslenmesinde önemli bir yeri olan kaliteli kaba yemin ana kaynaklarından birisi de tarla tarımı içerisinde yem bitkileri üretimidir. Bu dersin temel amacı Tarla Bitkileri Bölümü öğrencilerine yem bitkileri türlerini tanıtmak, bu türlerin yetiştirme tekniklerini öğretmektir. |
Ders İçeriği |
Buğdaygil ve baklagil yembitkileri |
Ders Kaynakları |
Acar Z ve Ayan İ. 2004. Yem Bitkileri Kültürü. OMU Ziraat Fakültesi yayınları
Öğretim üyesi ders notları |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler | Seminer | 5 | 1 | 5 |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 16 | 48 |
Gözlem/durumları işleme, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma | Saha / Arazi Çalışması | 2 | 6 | 12 |
Final | Final | 10 | 1 | 10 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 10 | 1 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 85 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 3,33 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Çayır-mera ve Yem Bitkilerinin Bugünkü Durumu | |
2 | Yonca ve Türleri | |
3 | Üçgül türleri | |
4 | Korunga ve Fiğ türleri | |
5 | Bezelye ve Taşyoncası türleri | |
6 | Acı bakla ve diğer baklagil yem bitkileri | |
7 | Mısır ve sorgum | |
8 | Ders tekrarı + Arasınav | |
9 | Ayrık, brom, yumak ve çim türleri | |
10 | Diğer buğdaygil yem bitkileri | |
11 | Kuru ot | |
12 | Silaj | |
12 | Silaj | |
12 | Silaj |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Amaca uygun yem bitkisi türlerini üreticilere önerebilme; başlıca buğdaygil yem bitkisi türlerini morfolojik özelliklerinden teşhis edebilme; | |||
Yem bitkilerinin hasat devrelerine göre ot kalitesinin değişimini bilmek,önemli kuru ot bitkilerini tanıyabilme ve bu türlerden kaliteli ot üretim tekniklerini uygulayabilme; | |||
Mısır ve sorgum gibi silaj bitkilerinin yetiştirme tekniklerini ve uygun hasat devreleri hakkında bilgileri üreticilere aktarabilme;kuru ot ve silaj yapımının ana ilkelerini bilmek | |||
Ülkemizin değişik yöreleri için iklim ve toprak özelliklerine göre yem bitkisi önerebilme;bölge için uygun yem bitkilerinin yetiştirme tekniklerini üreticilere aktarabilme; | |||
Türkiye için önemli yem bitkisi türlerini tanıyabilme; başlıca baklagil yem bitkisi türlerini morfolojik özelliklerinden teşhis edebilme; |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Amaca uygun yem bitkisi türlerini üreticilere önerebilme; başlıca buğdaygil yem bitkisi türlerini morfolojik özelliklerinden teşhis edebilme; | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Yem bitkilerinin hasat devrelerine göre ot kalitesinin değişimini bilmek,önemli kuru ot bitkilerini tanıyabilme ve bu türlerden kaliteli ot üretim tekniklerini uygulayabilme; | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Mısır ve sorgum gibi silaj bitkilerinin yetiştirme tekniklerini ve uygun hasat devreleri hakkında bilgileri üreticilere aktarabilme;kuru ot ve silaj yapımının ana ilkelerini bilmek | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Ülkemizin değişik yöreleri için iklim ve toprak özelliklerine göre yem bitkisi önerebilme;bölge için uygun yem bitkilerinin yetiştirme tekniklerini üreticilere aktarabilme; | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Türkiye için önemli yem bitkisi türlerini tanıyabilme; başlıca baklagil yem bitkisi türlerini morfolojik özelliklerinden teşhis edebilme; | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |