EN
  • Anasayfa
  • ZDF315 Fidan ve Fide Üretim Tekniği (2024 - 2025 / 5. Yarıyıl)
  • EN
ZDF315 - Fidan ve Fide Üretim Tekniği
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Fidan ve Fide Üretim Tekniği ZDF315 5 3 + 0 3,0 Pdf
Birim Bölüm
TARLA BİTKİLERİ
Derece Seviye Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Sinem ÖZTÜRK ERDEM
Ders Veren Dr. Öğr. Üyesi Sinem ÖZTÜRK ERDEM
Amaç

Bu dersin sonunda öğrencilerin, ülkemizdeki fide ve meyve fidanı sektörünün durumu, fidesi ile üretilen sebze türleri, fide ve fidan üretim yöntemleri, fide ve fidan üretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları, sağlıklı, kaliteli ve ismine doğru fide ve fidan üretim metotları, bazı türlerdeki fide ve fidan üretim yöntemleri hakkında bilgi sahibi olması amaçlanmaktadır.

Ders İçeriği

Sebzecilikte fide ile üretimin nedenleri ve avantajları, Sebzecilikte fide üretim yöntemlerinin tanımlanması, Sağlıklı ve kaliteli fide üretiminde gerekli olan önemli uygulamalar, Meyvecilikte fidan üretiminin avantajları, Fidan üretim yöntemlerinin tanımlanması, Kaliteli ve ismine doğru fidan üretiminde gerekli uygulamalar,

Ders Kaynakları Ürgenç, S., 1998. Ağaç ve Süs Bitkileri Fidanlık ve Yetiştirme Tekniği. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yayınları, Rektörlük No: 3395, Fakülte No: 442, ISBN, 975-404-445-7, İstanbul
Açıldığı Öğretim Yılı 2020 - 2021 2023-2024 2024 - 2025
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 30
Uygulama 1 10
Toplam 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %60
Toplam %60
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %60
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Gözlem/durumları işleme, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma Saha / Arazi Çalışması 3 10 30
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması Laboratuar 3 2 6
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Final Final 2 1 2
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 2 1 2
Toplam İş Yükü (Saat) 82
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 3,22
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Sebzecilikte fide ile üretimin nedenleri, ülkemizdeki fide üretiminin durumu,
2 Fidesi ile üretilen sebze türleri, Fide üretimini etkileyen faktörler,
3 Fide üretim yöntemleri
4 Yazlık sebze türlerinde fide üretimi,
5 Kışlık sebze türlerinde fide üretimi
6 Kışlık sebze türlerinde fide üretimi,
7 Kaliteli fide elde edilmesinde gerekli uygulamalar,
8 Arasınav
9 Meyvecilikte fidan üretiminin nedenleri, ülkemizdeki fidan üretiminin durumu, fidancılık sektörü
10 Meyve fidanı üretim yöntemleri ve fidanlıklarda bulunması gereken tesisler,
11 Çöğür anaçları ve üretim yöntemleri
12 Vegetatif üretim yöntemleri ve klon anaçları
13 Fidan üretiminde kullanılan aşı yöntemleri
14 Bazı meyve türlerinde fidan üretimi
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Meyve fidanı üretiminin nedenlerini yorumlayabilme
Meyve fidanı üretiminde kullanılan yöntemleri karşılaştırabilm
Kaliteli fide elde edilmesinde gerekli olan uygulamaları pratiğe aktarabilme
Sebze türlerine göre fide üretim yöntemlerini karşılaştırabilme
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
Meyve fidanı üretiminin nedenlerini yorumlayabilme - - - - - - - - - - - - - - -
Meyve fidanı üretiminde kullanılan yöntemleri karşılaştırabilm - - - - - - - - - - - - - - -
Kaliteli fide elde edilmesinde gerekli olan uygulamaları pratiğe aktarabilme - - - - - - - - - - - - - - -
Sebze türlerine göre fide üretim yöntemlerini karşılaştırabilme - - - - - - - - - - - - - - -