Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Lif Bitkileri Yetiştiriciliği | TRB437 | 7 | 3 + 0 | 4,0 |
Birim Bölüm | TARLA BİTKİLERİ |
Derece Seviye | Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Ders Verme |
EBS Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Nurgül ERGİN Arş. Gör. Yusuf Murat KARDEŞ |
Ders Veren | |
Amaç |
Bu dersin amacı başta pamuk olmak üzere bitkisel liflerin Dünyada ve Ülkemizde ekonomik önemlerini, sorunlarını, modern yetiştirme tekniklerini, ıslah yöntemlerini, az oranda da olsa pazarlama ve sorunlarını öğrencilere aktarmaktır |
Ders İçeriği |
Lif bitkileri yetiştiriciliği |
Ders Kaynakları |
Dersi veren öğretim üyesinin ders notları, önerilen kaynak kitapla
|
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 2 | 16 | 32 |
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması | Laboratuar | 2 | 10 | 20 |
Gözlem/durumları işleme, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma | Saha / Arazi Çalışması | 2 | 12 | 24 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 2 | 12 | 24 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 2 | 1 | 2 |
Final | Final | 2 | 1 | 2 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 104 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4,08 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Lif bitkilerine giriş; Tekstil endüstrisinde kullanılan lifler ve bunların ekonomik önemi | Ders |
2 | Pamuk, kullanım alanları, orijini, üretim ve ticareti | Ders |
3 | Pamuğun taksonomisi, yabani ve kültür türleri | |
4 | Pamuğun adaptasyonu; iklim ve toprak isteği | Ders |
5 | Pamuk yetiştirme tekniği; toprak işleme, gübreleme ve ekim nöbeti | |
6 | Pamuk yetiştirme tekniği; ekim ve bakım işlemleri | Ders |
7 | Pamuk hasadı ve kütlünün çırçırlanması | |
8 | Liflerin pazara hazırlanması | |
9 | Pamuk ıslahı | Ders |
10 | Keten yetiştirme tekniği | |
11 | Kenevir yetiştirme tekniği | |
12 | Keten ve kenevirin hasadı | |
13 | Jüt, kenaf ve rami yetiştirme tekniği | Ders |
14 | Manila ve sisal kendirlerinin yetiştirme tekniği |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Başta pamuk olmak üzere bitkisel lifleri tanıyabilme; | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Diğer lif bitkilerinin yetiştirme tekniklerini bilme; | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Kenevirin yetiştirme tekniklerini bilme ve bunları çiftçilere öğretebilme | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Pamuğun modern yetiştirme tekniklerini bilme ve bu teknikleri çiftçilere öğretebilme; | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Pamukta Islah yöntemlerini bilme ve uygulayabilme; | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Başta pamuk olmak üzere bitkisel lifleri tanıyabilme; | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Diğer lif bitkilerinin yetiştirme tekniklerini bilme; | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Kenevirin yetiştirme tekniklerini bilme ve bunları çiftçilere öğretebilme | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Pamuğun modern yetiştirme tekniklerini bilme ve bu teknikleri çiftçilere öğretebilme; | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Pamukta Islah yöntemlerini bilme ve uygulayabilme; | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |