Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Keyf Bitkileri Yetiştiriciliği | TRB423 | 7 | 3 + 0 | 4,0 |
Birim Bölüm | TARLA BİTKİLERİ |
Derece Seviye | Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Ders Verme |
EBS Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Nurgül ERGİN Arş. Gör. Yusuf Murat KARDEŞ |
Ders Veren | |
Amaç |
Bu derste öğrencilere Türk tipi ve Amerikan tipi tütünlerde kalite ve daha kaliteli tütün yetiştiriciliğinde agronomik uygulamalar anlatılması amaçlanmaktadır. |
Ders İçeriği |
Keyf Bitkileri yetiştiriciliği |
Ders Kaynakları |
Dersi veren öğretim üyesinin ders notları, önerilen kaynak kitaplar
Dersi veren öğretim üyesinin ders notları, önerilen kaynak kitaplar |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2016 - 2017 2017 - 2018 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Gözlem/durumları işleme, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma | Saha / Arazi Çalışması | 2 | 10 | 20 |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 2 | 16 | 32 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 2 | 16 | 32 |
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması | Laboratuar | 2 | 8 | 16 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 2 | 1 | 2 |
Final | Final | 2 | 1 | 2 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 104 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4,08 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Keyf bitkileri hakkında genel bilgiler, legal ve illegal keyf bitkileri. | Ders |
2 | Tütünün menşei, tarihcesi, sistematiği, dünyada ve memleketimizde üretimi ve tüketimi, ithalatı ve ihracatı | Ders |
3 | Tütünün bitkisel özellikleri, tütünde kalite, tütün yaprağının kimyasal yapısı | Ders |
4 | Fide alanının hazırlığı, fidelerin tarlaya dikimi | Ders |
5 | Tütün bölgeleri ve çeşitleri, tütün tiplerinin iklim istekleri, tütünün yetiştirme tekniği | Ders |
6 | Tütünde kırım, dizim, kurutma, bakım ve manipulasyon | Ders |
7 | Tütün fabrikasyonu | Ders |
8 | Genel Tekrar | Ders Tartışmalı Ders |
9 | Çayın sistematiği, tarihçesi, dünyada ve Türkiye'de çay üretimi ve tüketim, ithalatı ve ihracatı, çayda tipleri, çayda kalite ve çay fabrikasyonu. | Ders |
10 | Haşhaşın tarihçesi, menşei, mevzuatı, ithalatı, ihracatı, bitkisel özellikleri ve sistematiği, yetiştirme teknikleri | Ders |
11 | Kenevirin tarihçesi, menşei, mevzuatı, ithalatı, ihracatı, bitkisel özellikleri ve sistematiği, yetiştirme teknikleri | Ders |
12 | Şerbetçionun tarihçesi, menşei, ithalatı, ihracatı, bitkisel özellikleri ve sistematiği, yetiştirme teknikleri | Ders |
13 | Anasonun tarihçesi, menşei, ithalatı, ihracatı, bitkisel özellikleri ve sistematiği, yetiştirme teknikleri | Ders |
14 | Memleketimizde yetiştirilmeyen, farklı şekillerde tüketimi söz konusu olan bazı keyf bitkilerinin (Kahve, Kakao, Koka, Kola, Guarana ve Mete) etken maddeleri ve yetiştiriciliği | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Kaliteli tütün yetiştirmek için gerekli iklim ve toprak özellikleri hakkında bilgi sahibi olma; | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Kaliteli tütün yaprağının fiziksel ve kimyasal özelliklerini bilme | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Tütün, anason ve şerbetçi otu bitkilerinin morfolojik özelliklerini öğrenme; | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Anoson tarımı hakkında bilgi sahibi olma | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Türk tipi ve Amerikan tipi tütün yetiştiriciliğini öğrenme; | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kaliteli tütün yetiştirmek için gerekli iklim ve toprak özellikleri hakkında bilgi sahibi olma; | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Kaliteli tütün yaprağının fiziksel ve kimyasal özelliklerini bilme | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Tütün, anason ve şerbetçi otu bitkilerinin morfolojik özelliklerini öğrenme; | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Anoson tarımı hakkında bilgi sahibi olma | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Türk tipi ve Amerikan tipi tütün yetiştiriciliğini öğrenme; | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |