Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Fidan ve Fide Üretim Tekniği | ZDF315 | 5 | 3 + 0 | 3,0 |
Birim Bölüm | BAHÇE BİTKİLERİ |
Derece Seviye | Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Sinem ÖZTÜRK ERDEM |
Ders Veren | |
Amaç |
Bu dersin sonunda öğrencilerin, ülkemizdeki fide ve meyve fidanı sektörünün durumu, fidesi ile üretilen sebze türleri, fide ve fidan üretim yöntemleri, fide ve fidan üretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları, sağlıklı, kaliteli ve ismine doğru fide ve fidan üretim metotları, bazı türlerdeki fide ve fidan üretim yöntemleri hakkında bilgi sahibi olması amaçlanmaktadır. |
Ders İçeriği |
Sebzecilikte fide ile üretimin nedenleri ve avantajları, Sebzecilikte fide üretim yöntemlerinin tanımlanması, Sağlıklı ve kaliteli fide üretiminde gerekli olan önemli uygulamalar, Meyvecilikte fidan üretiminin avantajları, Fidan üretim yöntemlerinin tanımlanması, Kaliteli ve ismine doğru fidan üretiminde gerekli uygulamalar, |
Ders Kaynakları |
Ürgenç, S., 1998. Ağaç ve Süs Bitkileri Fidanlık ve Yetiştirme Tekniği. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yayınları, Rektörlük No: 3395, Fakülte No: 442, ISBN, 975-404-445-7, İstanbul
|
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması | Laboratuar | 3 | 2 | 6 |
Gözlem/durumları işleme, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma | Saha / Arazi Çalışması | 3 | 10 | 30 |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Final | Final | 2 | 1 | 2 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 2 | 1 | 2 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 82 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 3,22 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Sebzecilikte fide ile üretimin nedenleri, ülkemizdeki fide üretiminin durumu, | |
2 | Fidesi ile üretilen sebze türleri, Fide üretimini etkileyen faktörler, | |
3 | Fide üretim yöntemleri | |
4 | Yazlık sebze türlerinde fide üretimi, | |
5 | Kışlık sebze türlerinde fide üretimi | |
6 | Kışlık sebze türlerinde fide üretimi, | |
7 | Kaliteli fide elde edilmesinde gerekli uygulamalar, | |
8 | Arasınav | |
9 | Meyvecilikte fidan üretiminin nedenleri, ülkemizdeki fidan üretiminin durumu, fidancılık sektörü | |
10 | Meyve fidanı üretim yöntemleri ve fidanlıklarda bulunması gereken tesisler, | |
11 | Çöğür anaçları ve üretim yöntemleri | |
12 | Vegetatif üretim yöntemleri ve klon anaçları | |
13 | Fidan üretiminde kullanılan aşı yöntemleri | |
14 | Bazı meyve türlerinde fidan üretimi |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Meyve fidanı üretiminin nedenlerini yorumlayabilme | |||
Meyve fidanı üretiminde kullanılan yöntemleri karşılaştırabilm | |||
Kaliteli fide elde edilmesinde gerekli olan uygulamaları pratiğe aktarabilme | |||
Sebze türlerine göre fide üretim yöntemlerini karşılaştırabilme |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Meyve fidanı üretiminin nedenlerini yorumlayabilme | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Meyve fidanı üretiminde kullanılan yöntemleri karşılaştırabilm | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Kaliteli fide elde edilmesinde gerekli olan uygulamaları pratiğe aktarabilme | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Sebze türlerine göre fide üretim yöntemlerini karşılaştırabilme | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |