EN
  • Anasayfa
  • BAH202 Genel Sebzecilik (2024 - 2025 / 4. Yarıyıl)
  • EN
BAH202 - Genel Sebzecilik
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Genel Sebzecilik BAH202 4 2 + 2 4,0 Pdf
Birim Bölüm
BAHÇE BİTKİLERİ
Derece Seviye Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. İrem YAZICI
Ders Veren
Amaç

Sebze yetiştiriciliği konusunda kaliteyi esas alan temel yetiştiricilik bilgilerini öğrenmiş, sebzeciliğin ülke ve dünya ekonomisindeki güncel yerini kavramış ve sebze üretiminin kritik aşamalarını yönetebilecek nitelikte bireyler yetiştirmek.

Ders İçeriği

Sebze ve sebzeciliğin tanımı, ülke ve dünya ekonomisindeki yeri ve önemi, sebzelerin sınıflandırılması ve değerlendirme şekilleri, sebze işletme şekilleri, sebze yetiştiriciliğini etkileyen faktörler, sebze üretim şekilleri, toprak hazırlığı, sulama, gübreleme, yabancı ot, hastalık ve zararlı kontrolü, hasat ve depolama, ürün münavebesi

Ders Kaynakları Prof. Dr. Kazım Bayraktar (1973) SEBZE YETİŞTİRME Dennis R. Decoteau (2000) VEGETABLE CROPS Prof. Dr. Atila Günay (2005) SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ Cilt I Prof. Dr. Atila Günay (2005) SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ Cilt II Ders ile ilgili web siteleri
Açıldığı Öğretim Yılı 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Gözlem/durumları işleme, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma Saha / Arazi Çalışması 4 3 12
Dinleme ve anlamlandırma Ders 2 14 28
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması Laboratuar 2 14 28
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Sınıf Dışı Çalışma 2 14 28
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 4 1 4
Final Final 4 1 4
Toplam İş Yükü (Saat) 104
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 4,08
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Sebze ve sebzeciliğin tanımı, sebzelerin beslenme ve sağlık üzerine etkileri
2 Sebze bahçesinin tanıtımı
3 Dünya ve ülkemizde sebzeciliğin ekonomik önemi ve mevcut durumu, Türkiye’de sebze üretim bölgeleri
4 Sebzelerin değerlendirme şekilleri Dönem projesi (sebze yetiştiriciliği projesi)
5 Sebzecilikte işletme şekilleri (tarla, ticari, aile, organik, yayla)
6 Sebzelerin taksonomik sınıflandırılması
7 Sebzelerin diğer sınıflandırma şekiller (sıcaklık istekleri, değerlendirilen kısımları ve kültürlerine göre)
8 Arasınav, Sebze yetiştirilmesini etkileyen ekonomik ve ekolojik faktörler
9 Sebze yetiştirilmesini etkileyen ekonomik ve ekolojik faktörler
10 Sebze bahçesinin kurulması ve planlanması, parselasyon ve yetiştirme yerlerinin hazırlığı
11 Sebzecilikte üretim yöntemleri (vegetatif ve generatif üretim)
12 Sebzecilikte toprak ve gübreleme
13 Sebze yetiştiriciliğinde sulama, yabancı ot, hastalık ve zararlı kontrolü
14 Sebzelerde münavebe ve hormon kullanımı, hasat, depolama
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Sebze yetiştiriciliğinde karşılaşılan problemleri tanımlama ve çözme becerisi kazanma
Sebze yetiştiriciliğinde uygulanan sistemleri anlama
Sebze üretimini kaliteyi ön planda tutan bir bakış açısı ile yönetme-değerlendirme yeteneği kazanma
Yeni ve güncel teknolojileri sebze yetiştiriciliğinde uygulayabilme
Sebzeciliğin ülke ve dünya ekonomisindeki yeri ve önemi kavrayabilme ve değerlendirme yapabilme
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
Sebze yetiştiriciliğinde karşılaşılan problemleri tanımlama ve çözme becerisi kazanma - - - - - - - - - - - - - - -
Sebze yetiştiriciliğinde uygulanan sistemleri anlama - - - - - - - - - - - - - - -
Sebze üretimini kaliteyi ön planda tutan bir bakış açısı ile yönetme-değerlendirme yeteneği kazanma - - - - - - - - - - - - - - -
Yeni ve güncel teknolojileri sebze yetiştiriciliğinde uygulayabilme - - - - - - - - - - - - - - -
Sebzeciliğin ülke ve dünya ekonomisindeki yeri ve önemi kavrayabilme ve değerlendirme yapabilme - - - - - - - - - - - - - - -