Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Genel Sebzecilik | BAH202 | 4 | 2 + 2 | 4,0 |
Birim Bölüm | BAHÇE BİTKİLERİ |
Derece Seviye | Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. İrem YAZICI |
Ders Veren | |
Amaç |
Sebze yetiştiriciliği konusunda kaliteyi esas alan temel yetiştiricilik bilgilerini öğrenmiş, sebzeciliğin ülke ve dünya ekonomisindeki güncel yerini kavramış ve sebze üretiminin kritik aşamalarını yönetebilecek nitelikte bireyler yetiştirmek. |
Ders İçeriği |
Sebze ve sebzeciliğin tanımı, ülke ve dünya ekonomisindeki yeri ve önemi, sebzelerin sınıflandırılması ve değerlendirme şekilleri, sebze işletme şekilleri, sebze yetiştiriciliğini etkileyen faktörler, sebze üretim şekilleri, toprak hazırlığı, sulama, gübreleme, yabancı ot, hastalık ve zararlı kontrolü, hasat ve depolama, ürün münavebesi |
Ders Kaynakları |
Prof. Dr. Kazım Bayraktar (1973) SEBZE YETİŞTİRME Dennis R. Decoteau (2000) VEGETABLE CROPS Prof. Dr. Atila Günay (2005) SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ Cilt I Prof. Dr. Atila Günay (2005) SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ Cilt II Ders ile ilgili web siteleri
|
Açıldığı Öğretim Yılı | 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Gözlem/durumları işleme, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma | Saha / Arazi Çalışması | 4 | 3 | 12 |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 2 | 14 | 28 |
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması | Laboratuar | 2 | 14 | 28 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 2 | 14 | 28 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 4 | 1 | 4 |
Final | Final | 4 | 1 | 4 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 104 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4,08 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Sebze ve sebzeciliğin tanımı, sebzelerin beslenme ve sağlık üzerine etkileri | |
2 | Sebze bahçesinin tanıtımı | |
3 | Dünya ve ülkemizde sebzeciliğin ekonomik önemi ve mevcut durumu, Türkiye’de sebze üretim bölgeleri | |
4 | Sebzelerin değerlendirme şekilleri Dönem projesi (sebze yetiştiriciliği projesi) | |
5 | Sebzecilikte işletme şekilleri (tarla, ticari, aile, organik, yayla) | |
6 | Sebzelerin taksonomik sınıflandırılması | |
7 | Sebzelerin diğer sınıflandırma şekiller (sıcaklık istekleri, değerlendirilen kısımları ve kültürlerine göre) | |
8 | Arasınav, Sebze yetiştirilmesini etkileyen ekonomik ve ekolojik faktörler | |
9 | Sebze yetiştirilmesini etkileyen ekonomik ve ekolojik faktörler | |
10 | Sebze bahçesinin kurulması ve planlanması, parselasyon ve yetiştirme yerlerinin hazırlığı | |
11 | Sebzecilikte üretim yöntemleri (vegetatif ve generatif üretim) | |
12 | Sebzecilikte toprak ve gübreleme | |
13 | Sebze yetiştiriciliğinde sulama, yabancı ot, hastalık ve zararlı kontrolü | |
14 | Sebzelerde münavebe ve hormon kullanımı, hasat, depolama |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Sebze yetiştiriciliğinde karşılaşılan problemleri tanımlama ve çözme becerisi kazanma | |||
Sebze yetiştiriciliğinde uygulanan sistemleri anlama | |||
Sebze üretimini kaliteyi ön planda tutan bir bakış açısı ile yönetme-değerlendirme yeteneği kazanma | |||
Yeni ve güncel teknolojileri sebze yetiştiriciliğinde uygulayabilme | |||
Sebzeciliğin ülke ve dünya ekonomisindeki yeri ve önemi kavrayabilme ve değerlendirme yapabilme |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Sebze yetiştiriciliğinde karşılaşılan problemleri tanımlama ve çözme becerisi kazanma | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Sebze yetiştiriciliğinde uygulanan sistemleri anlama | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Sebze üretimini kaliteyi ön planda tutan bir bakış açısı ile yönetme-değerlendirme yeteneği kazanma | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Yeni ve güncel teknolojileri sebze yetiştiriciliğinde uygulayabilme | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Sebzeciliğin ülke ve dünya ekonomisindeki yeri ve önemi kavrayabilme ve değerlendirme yapabilme | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |