Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Tıbbi Mikrobiyoloji I | TLT207 | 3 | 3 + 0 | 4,0 |
Birim Bölüm | TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Adem KAYA |
Ders Veren | Öğr. Gör. Adem KAYA |
Amaç |
Mikrobiyolojide insan sağlığı için önem arz eden Bakteri, Virüs ve Mantarlar ders konusu içinde anlatılacaktır. Bakterilerin genel özellikleri, sınıflandırılmaları, virusler, viroidler, prionlar, antimikrobiyal tedavinin yanı sıra mikoloji konusunda da temel bilgiler verilerek mikrobiyoloji laboratuvarında teorik yönden donanımlı laborantlar yetiştirmek amaçlanmaktadır. |
Ders İçeriği |
Klinik mikrobiyolojiye giriş,infeksiyon kavramı, Bakteriyoloji : Staphylococlar, Streptococlar Koagülaz-Katalaz testleri,Pnömokoklar,Neisserialar,E.coli, Mycobacterium tuberculosis ve Atipik mikobakteriler, Proteus-Klebsiella-Salmonella-Shigella, Yersinia-Vibrio-Pseudomonas-Brucella, Chylamidia-Ricketsia, Anaerop bakteriler (numune alma,izolasyon,identifikasyon), Anaerop sporlu,Gram (+) basiller:Clostridiumlar, Anaerop,Gram (-) basil ve koklar:Bacteroides,Prevotella, Spiroketler:Treponema,Borrelia,Leptospira, Hastane enfeksiyonuna yol açan bakteriler, Bakteriyoloji laboratuvarında kalite kontrol. |
Ders Kaynakları |
Ders notları
|
Açıldığı Öğretim Yılı | 2015 - 2016 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 30 |
Ödev 1 | 10 |
Toplam | 40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %60 |
Toplam | %60 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %60 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 4 | 14 | 56 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 4 | 14 | 56 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 4 | 1 | 4 |
Final | Final | 4 | 1 | 4 |
Ödev 1 | Ödev 1 | 4 | 1 | 4 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 124 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4,86 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Klinik mikrobiyolojiye giriş,infeksiyon kavramı | |
2 | Bakteriyoloji : Staphylococlar | |
3 | Streptococlar Koagülaz-Katalaz testleri | |
4 | Pnömokoklar,Neisserialar,E.coli | |
5 | Mycobacterium tuberculosis ve Atipik mikobakteriler | |
6 | Proteus-Klebsiella-Salmonella-Shigella | |
7 | Yersinia-Vibrio-Pseudomonas-Brucella | |
8 | Chylamidia-Ricketsia | |
9 | Anaerop bakteriler (numune alma,izolasyon,identifikasyon) | |
10 | Anaerop sporlu,Gram (+) basiller:Clostridiumlar | Ders |
11 | Anaerop,Gram (-) basil ve koklar:Bacteroides,Prevotella | Ders |
12 | Spiroketler:Treponema,Borrelia,Leptospira | |
13 | Hastane enfeksiyonuna yol açan bakteriler | Ders |
14 | Bakteriyoloji laboratuvarında kalite kontrol |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
İnfeksiyon kavramını ve oluşum mekanizmasını açıklayabilir. | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Hastane enfeksiyonuna yol açan bakterileri tanır ve özelliklerini bilir ve laboratuvar ortamında teshisini yapabilecek bilgilere sahiptir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Temel Bakteriyoloji bilgisine sahiptir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Bakteriyoloji laboratuvarında kalite kontrol ile bilgilere sahiptir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
İnfeksiyon kavramını ve oluşum mekanizmasını açıklayabilir. | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 |
Hastane enfeksiyonuna yol açan bakterileri tanır ve özelliklerini bilir ve laboratuvar ortamında teshisini yapabilecek bilgilere sahiptir. | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 |
Temel Bakteriyoloji bilgisine sahiptir. | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 |
Bakteriyoloji laboratuvarında kalite kontrol ile bilgilere sahiptir. | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 |