Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gıda Güvenliği ve Hijyen | TRZ309 | 5 | 3 + 0 | 4,0 |
Birim Bölüm | TURİZM İŞLETMECİLİĞİ |
Derece Seviye | Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Örgün, yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Öznur CUMHUR |
Ders Veren | Arş. Gör. Serhat AYDIN |
Amaç |
Öğrencilere turizm işletmeleri bünyesinde hazırlanan ve/veya sunulan gıdaların hazırlanması, bekletilmesi ve servisi sırasında dikkat etmeleri gereken hijyen ve sanitasyon kuralları, olası risk faktörleri ve önlemleri hakkında bilgi vermek. |
Ders İçeriği |
Hijyen ve santitasyon kavramları, turizm işletmelerindeki alanlarda hijyen ve sanitasyon, personel hijyeni, gıdaların mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal bozulması, gıda güvenliği, gıda güvenliği sistemleri. |
Ders Kaynakları |
Gıda ve Personel Hijyeni, Sıdıka Bulduk, Emre Özgür Bulduk, 2014, Detay Yayıncılık, Ankara.
Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek, Teslime Mahmutoğlu, 2010, Odtü Yayıncılık, Ankara. Principles of Food Sanitation, Norman G. Marriott, Robert B. Gravani, 2006, Fifth Edition, Food Science Text Series, Springer Publishing. |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 30 |
Ödev (Sunum) | 20 |
Toplam | 50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %50 |
Toplam | %50 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %50 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 3 | 14 | 42 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Küçük Grup Tartışması | 3 | 3 | 9 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 3 | 14 | 42 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 5 | 1 | 5 |
Dönem Sonu Uygulaması | Dönem Sonu Uygulaması | 7 | 1 | 7 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 105 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4,12 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Dersin içeriği ve amacı | |
2 | Hijyen, sanitasyon kavramları | |
3 | Gıda kaynaklı tehlikeler, gıdaların bozulması ve gıda güvenliği | |
4 | Mikroorganizmalar, mikroorganizmaların bulaşma kaynakları ve gıdalarda üremesine etki eden faktörler | |
5 | Gıda kaynaklı hastalıklar | |
6 | Mutfak alanında hijyen | |
7 | Personel Hijyeni ve Eğitimi, Ara sınav | Tartışmalı Ders |
8 | Personel hijyeni ve eğitimi | |
9 | İşletmede kullanılan suyun önemi ve su hijyeni | Tartışmalı Ders |
10 | Tehlikeli gıda kaynakları, toplu beslenme yapan kuruluşlarda gıda hijyeni ve kritik kontrol noktaları | |
11 | Atık Uzaklaştırma ve zararlı kontrolü | |
12 | Hijyen ve sanitasyon konusunda yönetimsel yaklaşımlar ve sorunların ortadan kaldırılması | Tartışmalı Ders |
13 | Güvenli gıda üretimi için hijyenik tasarım ve inşası | |
14 | Turizm işletmelerinde hijyen konusunda yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Hijyen bağlamında risk değerlendirmesi yapmak. | Yazılı Sınav | Sözlü Tartışmalı Ders | Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Hijyen, gıda güvenliği, gıda kaynaklı hastalık gibi temel kavramları öğrenmek. | Yazılı Sınav | Sözlü Tartışmalı Ders | Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Turizm işletmeleri bünyesinde özellikle gıdanın olduğu alanlarda hijyen kurallarını uygulama becerisi kazanmak. | Yazılı Sınav | Sözlü Tartışmalı Ders | Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Hijyen bağlamında risk değerlendirmesi yapmak. | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 0 | 0 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
Hijyen, gıda güvenliği, gıda kaynaklı hastalık gibi temel kavramları öğrenmek. | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 0 | 0 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 |
Turizm işletmeleri bünyesinde özellikle gıdanın olduğu alanlarda hijyen kurallarını uygulama becerisi kazanmak. | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 0 | 0 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 |