Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Kalite Sistemleri Yönetimi | TRZ330 | 6 | 2 + 0 | 3,0 |
Birim Bölüm | TURİZM İŞLETMECİLİĞİ |
Derece Seviye | Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Örgün, yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Öznur CUMHUR |
Ders Veren | |
Amaç |
Toplam kalite yönetimi anlayışının kavranması, toplam kalite yönetimi araç ve yöntemlerinin tanınıp uygulanması, turizmde kalite yönetimini uygulayabilecek bilgiye sahip olunması. |
Ders İçeriği |
Kalite ve kalite yönetiminin tarihsel gelişimi, Toplam Kalite Yönetiminin temel kavramları ve yaklaşımları, Toplam Kalite Yönetimi için kullanılan araç ve teknikler, kalite yönetim sistemleri, turizmde toplam kalite yönetimi. |
Ders Kaynakları |
Turizm İşletmelerinde Toplam Kalite Yönetimi, Muhsin Halis , Şehnaz Demirkol, 2010, Değişim Yayınları.
|
Açıldığı Öğretim Yılı | 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 2 | 14 | 28 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 2 | 14 | 28 |
Önceden planlanmış özel beceriler | Vaka Çalışması | 2 | 2 | 4 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 2 | 2 | 4 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 7 | 1 | 7 |
Final | Final | 8 | 1 | 8 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 79 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 3,10 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Dersin amacı ve içeriği. | |
2 | Temel kalite kavramları. | Ders |
3 | Toplam Kalite Yönetiminin tarihsel gelişimi ve kalite yönetim felsefesi. | |
4 | Kalite çemberleri. | |
5 | Toplam kalite için kullanılan araçlar. | Tartışmalı Ders |
5 | Toplam kalite için kullanılan araçlar. | Tartışmalı Ders |
7 | Toplam Kalite Yönetimi ve ilkeleri, Ara sınav | Tartışmalı Ders |
8 | Toplam Kalite Yönetimi ve ilkeleri. | |
9 | Kalite maliyetleri. | |
10 | ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi. | Tartışmalı Ders |
11 | Turizmde sektörel toplam kalite yönetimi (destinasyon kalitesi, hizmet üretim sürecinde kalite, turizm eğitiminde kalite vb.) | |
12 | Turizm endüstrisinde Toplam Kalite Yönetimi. | |
12 | Turizm endüstrisinde Toplam Kalite Yönetimi. | |
14 | Turizm endüstrisinde Toplam Kalite Yönetimi ve karşılaşılan sorunlar. |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Kalite ve kalite yönetimiyle ilgili kavramları ifade eder. | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Toplam Kalite Yönetimi ilkelerini uygular. | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Organizasyondaki departmanların ve çeşitli pozisyonlarda çalışanların kalite sorumluluklarını açıklar. | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kalite ve kalite yönetimiyle ilgili kavramları ifade eder. | 3 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 0 | 0 | 0 | 2 | 3 | 4 | 5 | 4 |
Toplam Kalite Yönetimi ilkelerini uygular. | 3 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 0 | 0 | 0 | 3 | 3 | 5 | 5 | 5 |
Organizasyondaki departmanların ve çeşitli pozisyonlarda çalışanların kalite sorumluluklarını açıklar. | 3 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 0 | 0 | 0 | 3 | 3 | 5 | 5 | 5 |