Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama | TRZ312 | 6 | 3 + 0 | 3,0 |
Birim Bölüm | TURİZM İŞLETMECİLİĞİ |
Derece Seviye | Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Örgün, yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Öznur CUMHUR |
Ders Veren | |
Amaç |
Öğrencilere beslenme, menü planlama, menü geliştirme, menü pazarlama hakkında bilgiler sunarak menü yönetmeye yönelik teorik altyapıyı sağlamak. |
Ders İçeriği |
Besin ve beslenmeyle ilgili temel kavramlar, beslenme ilkeleri, enerji gereksinimleri, gıda bileşenleri, menüyle ilgili öğelerin değerlendirilmesi, menü ve pazarlama ilişkisi, işletmelere yönelik menü planlama. |
Ders Kaynakları |
Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama, Ayşe Baysal, Nazife Küçükaslan, 2009, Ekin Basım Yayın.
|
Açıldığı Öğretim Yılı | 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 3 | 14 | 42 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 3 | 13 | 39 |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 1 | 3 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Küçük Grup Tartışması | 3 | 3 | 9 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 5 | 1 | 5 |
Final | Final | 7 | 1 | 7 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 105 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4,12 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Dersin amacı, beslenme olgusu. | |
2 | Beslenmeye Genel Bakış. | |
3 | Enerji dengesi ve kilo yönetimi. | |
5 | Temel besin öğeleri ve besin grupları. | Tartışmalı Ders |
5 | Temel besin öğeleri ve besin grupları. | Tartışmalı Ders |
6 | Sağlıklı ve dengeli beslenme için gerekli besinler ve özellikleri. | Tartışmalı Ders |
7 | Yiyecek içecek işletmelerinde menü planlama ve geliştirme, Ara sınav | Tartışmalı Ders |
8 | Yiyecek içecek işletmelerinde menü planlama ve geliştirme. | |
8 | Yiyecek içecek işletmelerinde menü planlama ve geliştirme. | |
10 | Menü planlamasında araştırmalar, ihmaller, önemli sorunlar ve menü türleri. | Tartışmalı Ders |
11 | Menü kartları. | |
12 | Menü ve pazarlama . | |
13 | Standart Reçeteler. | |
14 | Gıda israfı. Dünyada ve yiyecek içecek işletmelerinde gıda israfını azaltmaya yönelik girişimler. |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Menü planlamasını ve menüyle ilgili ögeleri değerlendirebilir ve yönetebilir. | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Sağlıklı ve dengeli beslenme hakkında bilgi sahibidir. | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Turizm sektörü bünyesinde menü tasarımı geliştirebilir. | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Besin ve beslenmeyle ilgili temel kavramları açıklar. | Yazılı Sınav | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Menü ve pazarlama ilişkisi hakkında bilgi sahibidir. | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Menü planlamasını ve menüyle ilgili ögeleri değerlendirebilir ve yönetebilir. | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 4 | 3 | 2 |
Sağlıklı ve dengeli beslenme hakkında bilgi sahibidir. | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 1 | 2 |
Turizm sektörü bünyesinde menü tasarımı geliştirebilir. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 4 | 3 | 2 |
Besin ve beslenmeyle ilgili temel kavramları açıklar. | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 | 1 | 2 |
Menü ve pazarlama ilişkisi hakkında bilgi sahibidir. | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 4 | 3 | 2 |