Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gastronomi Uygulamalarının Temelleri | TRZ425 | 7 | 2 + 0 | 3,0 |
Birim Bölüm | TURİZM İŞLETMECİLİĞİ |
Derece Seviye | Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Örgün, yüzyüze |
EBS Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Öznur CUMHUR |
Ders Veren | Doç. Dr. Nurdan SEVİM |
Amaç |
Turizm işletmelerinin bir parçası olan gastronomi uygulamalarıyla ilgili temel bilgilerin verilmesi. |
Ders İçeriği |
Gastronomiyle ilgili kavramlar, turizm ve gastronomi ilişkisi, kişilerin lezzet algıları ve yiyecek seçimlerini etkileyen kültürel faktörler, yiyecek ve içeceklerin özelliklerini algılamaya yarayan duyular. |
Ders Kaynakları |
Gastronomi ve Turizm (Kavramlar – Uygulamalar – Uluslararası Mutfaklar – Reçeteler) Hülya Kurun, Demet Bağıran Özşeker, 2016, Detay Yayıncılık, Ankara.
|
Açıldığı Öğretim Yılı | 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 40 |
Toplam | 40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %60 |
Toplam | %60 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %60 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 2 | 1 | 2 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 2 | 14 | 28 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 2 | 13 | 26 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 3 | 2 | 6 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 6 | 1 | 6 |
Final | Final | 8 | 1 | 8 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 76 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 2,98 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Dersin içeriği ve amacı | |
2 | Gastronomiyle ilgili kavramlar | |
3 | Gastronominin farklı boyutları ve turistik ürün olarak gastronomi | Tartışmalı Ders |
4 | Sürdürülebilirlik ve gastronomi | |
5 | Yerel ve küresel bakış açısıyla gastronomi | |
6 | Gastronomide akımlar (moleküler gastronomi, gastrofizik, nörogastronomi, fonksiyonel gıdalar, yenilebilir böcekler, organik tarım, yeşil restoranlar, slow food vb.) | |
7 | Gastronomi ile ilgili akımlar (moleküler gastronomi, gastrofizik, nörogastronomi, fonksiyonel gıdalar, yenilebilir böcekler, organik tarım, yeşil restoranlar, slow food vb.), Ara sınav | Tartışmalı Ders |
8 | Gastronomi ile ilgili akımlar (moleküler gastronomi, gastrofizik, nörogastronomi, fonksiyonel gıdalar, yenilebilir böcekler, organik tarım, yeşil restoranlar, slow food vb.) | |
8 | Gastronomi ile ilgili akımlar (moleküler gastronomi, gastrofizik, nörogastronomi, fonksiyonel gıdalar, yenilebilir böcekler, organik tarım, yeşil restoranlar, slow food vb.) | |
10 | Coğrafi işaretler | |
11 | Gıdaların kalite özellikleri | |
12 | Gıdaların kalite özelliklerinin algılanması ve duyusal analizler | |
13 | Kişilerin lezzet algıları ve lezzet algılarına etki eden faktörler | Tartışmalı Ders |
14 | Gastronominin geleceği ve turizme etkisi |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Lezzet olgusunu bilimsel çerçevede tanımlamak ve öğrenmek. | |||
Kişilerin lezzet algıları ve yiyecek seçimlerini etkileyen kültürel faktörleri değerlendirmek. | Yazılı Sınav | Sözlü | Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum |
Turizm ve gastronomi ilişkisini değerlendirmek. | |||
Gastronominin temel ilkelerini tarih, kültür ve coğrafya gibi tüm açılardan değerlendirmek. |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Lezzet olgusunu bilimsel çerçevede tanımlamak ve öğrenmek. | 4 | 1 | 1 | 0 | 1 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 |
Kişilerin lezzet algıları ve yiyecek seçimlerini etkileyen kültürel faktörleri değerlendirmek. | 4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 |
Turizm ve gastronomi ilişkisini değerlendirmek. | 5 | 5 | 5 | 2 | 4 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 | 3 |
Gastronominin temel ilkelerini tarih, kültür ve coğrafya gibi tüm açılardan değerlendirmek. | 5 | 5 | 3 | 2 | 4 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 | 3 |